පොල්තෙල් වල සාක්ෂි පදනම් කරගත් සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ

 


 2020 පෙබරවාරි 12 වන දින  ක්‍රිස් ගුනාර්ස් විසින් රචනා කරන ලදි - වෛද්‍ය විද්‍යාත්මකව සමාලෝචනය කරන ලද්දේ Atli Arnarson BSc, PhD විසිනි.

 පොල්තෙල් සුපිරි ආහාරයක් ලෙස පුළුල් ලෙස අලෙවි කෙරේ.

 පොල්තෙල්වල ඇති මේද අම්ල වල අද්විතීය සංයෝජනය ඔබේ සෞඛ්‍යයට ධනාත්මක බලපෑමක් ඇති කළ හැකිය, එනම් මේදය අඩුවීම, හෘද සෞඛ්‍යය සහ මොළයේ ක්‍රියාකාරිත්වය.

 පොල්තෙල් වල සෞඛ්‍යමය වාසි 10 ක් මෙන්න.

 1. සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද අම්ල අඩංගු වේ

 පොල්තෙල්  වල  සංතෘප්ත මේද ඉහළයි.  මෙම මේද අනෙකුත් බොහෝ ආහාර මේද සමඟ සසඳන විට ශරීරයේ විවිධ බලපෑම් ඇති කරයි.

 පොල්තෙල්වල ඇති මේද අම්ල ඔබේ ශරීරයට මේදය දහනය කිරීමට දිරිගැන්විය හැකි අතර ඒවා ඔබේ ශරීරයට සහ මොළයට ඉක්මන් ශක්තියක් සපයයි.   ඔබේ රුධිරයේ HDL (හොඳ) කොලෙස්ටරෝල් වැඩි කරන අතර එය හෘද රෝග අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ 

 බොහෝ ආහාර මේද දිගු දාම ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ (LCTs) ලෙස වර්ගීකරණය කර ඇති අතර පොල්තෙල්වල මධ්‍යම දාම ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ (MCT) අඩංගු වන අතර ඒවා කෙටි මේද අම්ල දාම වේ.

 ඔබ MCTs අනුභව කරන විට, ඒවා කෙලින්ම ඔබේ අක්මාව වෙතට යයි.  ඔබේ ශරීරය ඒවා ඉක්මන් ශක්ති ප්‍රභවයක් ලෙස භාවිතා කරයි හෝ ඒවා කීටෝන බවට පත් කරයි.

 කීටෝන වලට ඔබේ මොළයට ප්‍රබල ප්‍රතිලාභ ලැබිය හැකි අතර, අපස්මාරය, ඇල්සයිමර් රෝගය සහ වෙනත් තත්වයන් සඳහා ප්‍රතිකාරයක් ලෙස පර්යේෂකයන් කීටෝන අධ්‍යයනය කරමින් සිටිති.

 සාරාංශය

 පොල්තෙල් MCT වල ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර මේදය වර්ගයක් වන අතර එය ඔබේ ශරීරය අනෙකුත් බොහෝ මේද වලට වඩා වෙනස් ලෙස පරිවෘත්තීය කරයි.  පොල්තෙල්වල සෞඛ්‍යමය වාසි රැසකට MCT වගකිව යුතුය.

 2. හෘද සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කළ හැකිය

 පොල් යනු බටහිර ලෝකයේ අසාමාන්‍ය ආහාරයක් වන අතර සෞඛ්‍යය ගැන සැලකිලිමත් වන පුද්ගලයින් ප්‍රධාන පාරිභෝගිකයින් වේ.

 කෙසේ වෙතත්, ලෝකයේ සමහර රටවල පොල්තෙල්  - පරම්පරා ගණනාවක් තිස්සේ මිනිසුන් සශ්‍රීක කර ඇති ආහාරමය ආහාරයකි.

 නිදසුනක් වශයෙන්, 1981 දී කරන ලද අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ දකුණු පැසිෆික් සාගරයේ දූපත් දාමයක් වන ටෝකෙලාවු හි ජනගහනය ඔවුන්ගේ කැලරි වලින් 60% කට වඩා වැඩි ප්‍රමාණයක් පොල් වලින් ලබා ගත් බවයි.  පර්යේෂකයන් වාර්තා කළේ යහපත් සෞඛ්‍යයක් පමණක් නොව හෘද රෝග ඉතා අඩු අනුපාතයක් ඇති වවයි.

 පැපුවා නිව්ගිනියාවේ කිටවාන් වැසියන් අල, පළතුරු සහ මාළු සමඟ පොල් විශාල ප්‍රමාණයක් අනුභව කරන අතර ආඝාතය  හෝ හෘද රෝග ඔවුන් තුල දුලබ වේ.

 සාරාංශය

 ලොව පුරා ජනගහනයක් පරම්පරා ගණනාවක් තිස්සේ පොල් විශාල ප්‍රමාණයක් අනුභව කර ඇති අතර අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ ඔවුන්ට හොඳ හෘද සෞඛ්‍යයක් ඇති බවයි.

 3. මේදය දහනය දිරිමත් කළ හැකිය

 තරබාරුකම අද බටහිර ලෝකයට බලපාන විශාලතම සෞඛ්‍ය තත්වයකි.

 තරබාරුකම යනු යමෙකු කොපමණ කැලරි ප්‍රමාණයක් අනුභව කරනවාද යන්න සමහරු සිතන අතර, එම කැලරි වල ප්‍රභවය ද වැදගත් ය.  විවිධ ආහාර ඔබේ ශරීරයට හා හෝමෝන වලට විවිධාකාරයෙන් බලපායි.

 පොල්තෙල්වල ඇති MCT මඟින් දිගු දාම මේද අම්ල  හා සසඳන විට ඔබේ ශරීරය දහනය වන කැලරි ප්‍රමාණය වැඩි කළ හැකිය.

 එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ දිනකට MCT ග්‍රෑම් 15-30 ක් ආහාරයට ගැනීමෙන් පැය 24 පුරා බලශක්ති වියදම 5% කින් වැඩි වන බවයි.

 කෙසේ වෙතත්, මෙම අධ්‍යයනයන් පොල්තෙල්වල බලපෑම පිළිබඳව විශේෂයෙන් සොයා බැලුවේ නැත.  පොල්තෙල් වලින් 14% ක් පමණ වන ලෝරික් අම්ලය හැරුණු විට ඔවුන් MCT වල සෞඛ්‍යමය බලපෑම් පරීක්ෂා කළහ.

 පොල්තෙල් ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබ වැය කරන කැලරි ප්‍රමාණය වැඩි වන බවට කීමට දැනට හොඳ සාක්ෂි නොමැත.

 පොල්තෙල් වල කැලරි ඉතා ඉහළ මට්ටමක පවතින බවත් එය විශාල වශයෙන් අනුභව කළහොත් පහසුවෙන් බර වැඩිවිය හැකි බවත් මතක තබා ගන්න.

 සාරාංශය

 MCTs මඟින් පැය 24 ක් තුළ දහනය කරන ලද කැලරි ප්‍රමාණය 5% කින් වැඩි කළ හැකි බව පර්යේෂණ සටහන් කරයි.  කෙසේ වෙතත්, පොල්තෙල් එකම බලපෑමක් ඇති නොකරනු ඇත.

 4. ක්ෂුද්‍ර ජීවී බලපෑම් සඳහා 

 පොල්තෙල්වල ඇති මේද අම්ල වලින් 50% ක් පමණ ලෝරික් අම්ලය  වේ.

 ඔබේ ශරීරය ලෝරික් අම්ලය ජීර්ණය කරන විට, එය මොනොලෝරින් නම් ද්‍රව්‍යයක් සාදයි.  ලෝරික් අම්ලය සහ මොනොලෝරින් යන දෙකටම බැක්ටීරියා, වෛරස් සහ දිලීර  වැනි හානිකර රෝගකාරක බීජ විනාශ කළ හැකිය.

 නිදසුනක් ලෙස, පරීක්ෂණ නල අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ මෙම ද්‍රව්‍ය මගින් ස්ටැෆිලොකොකස් ඕරියස් නම් බැක්ටීරියාව විනාශ කිරීමට උපකාරී වන අතර එය ස්ටැප් ආසාදන ඇති කරන අතර මිනිසුන් තුළ යීස්ට් ආසාදන වල පොදු ප්‍රභවයක් වන යීස්ට් කැන්ඩීඩා ඇල්බිකන්ස් ය

 පොල්තෙල් සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව හෝ වෙනත් අභ්‍යන්තර ආසාදන ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරන බවට කිසිදු සාක්ෂියක් නොමැත.

 සාරාංශය

 මුඛ සේදීමක් ලෙස පොල්තෙල් භාවිතා කිරීමෙන් මුඛ ආසාදන වළක්වා ගත හැකි නමුත් තවත් සාක්ෂි අවශ්‍ය වේ.

 5. කුසගින්න අඩු කළ හැකිය

 MCT වල එක් රසවත් ලක්ෂණයක් වන්නේ ඔවුන් කුසගින්න අඩු කිරීමයි.

 මෙය ඔබේ ශරීරය මේදය පරිවෘත්තීය කරන ආකාරය හා සම්බන්ධ විය හැකිය, මන්ද කීටෝන මගින් පුද්ගලයෙකුගේ ආහාර රුචිය අඩු කර ගත හැකිය .

 එක් අධ්‍යයනයක දී නිරෝගී පිරිමින් 6 දෙනෙකු MCT සහ LCT විවිධ ප්‍රමාණ අනුභව කළහ.  වැඩිපුරම MCT ආහාරයට ගත් අය දිනකට කැලරි අඩු ප්‍රමාණයක් අනුභව කළහ.

 නිරෝගී පිරිමින් 14 දෙනෙකුගේ තවත් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ උදේ ආහාර වේලෙහි වැඩිපුරම MCT අනුභව කළ අය දිවා ආහාර වේලෙහි කැලරි අඩු ප්‍රමාණයක් අනුභව කළ බවයි 

 මෙම අධ්‍යයනයන් කුඩා වූ අතර ඉතා කෙටි කාල පරිච්ඡේදයක් තිබුණි.  මෙම බලපෑම දිගු කාලීනව පැවතුනහොත්, එය වසර කිහිපයක් පුරා ශරීර බර අඩු කිරීමට හේතු විය හැක.

 පොල්තෙල් MCT වල ධනවත්ම ස්වාභාවික ප්‍රභවයන්ගෙන් එකක් වුවද, පොල්තෙල් පරිභෝජනය අනෙකුත් තෙල්වලට වඩා ආහාර රුචිය අඩු කරන බවට කිසිදු සාක්ෂියක් නොමැත.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, එක් අධ්‍යයනයකින් වාර්තා වන්නේ පොල්තෙල් MCT තෙල් වල ට වඩා අඩුවෙන් පුරවන බවයි.

 සාරාංශය

 MCT වලට ආහාර රුචිය සැලකිය යුතු ලෙස අඩු කළ හැකි අතර එය දිගු කාලීනව ශරීර බර අඩු කිරීමට හේතු වේ.

 6. අල්ලා ගැනීම අඩු කළ හැකිය

 විවිධ ආබාධ සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීම සඳහා පර්යේෂකයන් මේ වන විට ඉතා අඩු කාබන් හා මේද අඩංගු කීටොනික් ආහාර අධ්‍යයනය කරමින් සිටී.

 මෙම ආහාරයේ වඩාත්ම ප්‍රචලිත චිකිත්සක භාවිතය වන්නේ ළමුන් තුළ ඇති ඖෂධ  -ප්‍රතිරෝධී අපස්මාරයට ප්‍රතිකාර කිරීමයි.

 කාබ් ප්‍රමාණය අඩු කිරීම සහ මේදය වැඩි කිරීම රුධිරයේ කීටෝන සාන්ද්‍රණය විශාල ලෙස වැඩි කිරීමට හේතු වේ.

 පොල්තෙල්වල ඇති MCTs ඔබේ අක්මාව වෙත ප්‍රවාහනය කර කීටෝන බවට පත්වන හෙයින්, සෞඛ්‍ය සේවා වෘත්තිකයින්ට MCT ඇතුළත් නවීකරණය කරන ලද කීටෝ ආහාරයක් සහ කීටෝසිස් ඇති කිරීමට සහ අපස්මාරයට ප්‍රතිකාර කිරීමට වඩාත් ත්‍යාගශීලී කාබ් දීමනාවක් භාවිතා කළ හැකිය.

 සාරාංශය

 පොල්තෙල්වල ඇති එම්.සී.ටී මගින් කීටෝන් සිරුරු වල රුධිර සාන්ද්‍රණය ඉහළ නැංවිය හැකි අතර, අපස්මාරය ඇති ළමුන් තුළ ඇති වන රෝගාබාධ අවම කර ගත හැකිය.

 7. HDL (හොඳ) කොලෙස්ටරෝල් වැඩි කළ හැක

 පොල්තෙල් වල ඔබේ ශරීරයේ HDL (හොඳ) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම වැඩි කරන ස්වාභාවික සංතෘප්ත මේද අඩංගු වේ.  LDL (නරක) කොලෙස්ටරෝල් අඩු හානිකර ස්වරූපයක් බවට පත් කිරීමටද ඒවා උදව් වනු ඇත.

 HDL වැඩි කිරීමෙන් බොහෝ ප්‍රවීණයන් විශ්වාස කරන්නේ පොල්තෙල් වෙනත් මේද හා සසඳන විට හෘද සෞඛ්‍යය වැඩි කරන බවයි.

 කාන්තාවන් 40 දෙනෙකුගෙන් කරන ලද එක් අධ්‍යයනයක දී, පොල්තෙල් සෝයා බෝංචි තෙල්  හා සසඳන විට HDL වැඩි කරන අතර LDL (නරක) කොලෙස්ටරෝල් අඩු කරයි.

 සාරාංශය

 පොල් තෙල් මගින් එච්.ඩී.එල් (හොඳ) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ නැංවිය හැකි බව අධ්‍යයන කිහිපයකින් හෙළි වී ඇති අතර එය වැඩි දියුණු කරන ලද පරිවෘත්තීය සෞඛ්‍යයට හා හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.

 8. ඔබේ සම, හිසකෙස් සහ දත් ආරක්ෂා කර ගත හැකිය

 පොල්තෙල් ආහාරයට ගැනීම සමග කිසිදු සම්බන්ධයක් නැති බොහෝ භාවිතයන් ඇත.

 බොහෝ අය ඔවුන්ගේ සමේ සහ හිසකෙස් වල සෞඛ්‍යය හා පෙනුම වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා රූපලාවණ්‍ය කටයුතු සඳහා භාවිතා කරයි.

 පොල් තෙල් මගින් වියළි සමේ තෙතමනය වැඩි දියුණු කිරීමට සහ දදයේ රෝග ලක්ෂණ අඩු කිරීමට හැකි බව අධ්‍යයනවලින් පෙනී යයි 

 පොල්තෙල් මගින් හිසකෙස් හානිවලින් ආරක්ෂා විය හැකිය.  එක් අධ්‍යයනයකින් පෙන්නුම් කරන්නේ එය දුර්වල හිරු ආවරණයක් ලෙස ක්‍රියා කරන අතර එය සූර්යයාගේ පාරජම්බුල කිරණවලින් 20% ක් පමණ අවහිර කරන බවයි .

 ඔබේ මුඛයේ පොල්තෙල් මුඛ සේදීම වැනි  මුඛයේ ඇති සමහර හානිකර බැක්ටීරියා විනාශ විය හැකිය.  වැඩි පර්යේෂණ අවශ්‍ය වුවද මෙය දන්ත සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කිරීමට සහ මුඛ දුර්ගන්ධය නැති කිරීමට ඉඩ ඇත 

 සාරාංශය

 මිනිසුන්ට සම, හිසකෙස් සහ දත් වලට පොල්තෙල් ආලේප කළ හැකිය.  අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ එය සමේ මොයිස්චරයිසර් ලෙස ක්‍රියා කරන බවත්, සමේ හානිවලින් ආරක්ෂා වන බවත් මුඛ සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කරන බවත්ය.

 9. ඇල්සයිමර් රෝගයේ මොළයේ ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි කළ හැකිය

 ඩිමෙන්ශියාව සඳහා වඩාත් පොදු හේතුව ඇල්සයිමර් රෝගයයි.  එය සාමාන්‍යයෙන් වැඩිහිටි වැඩිහිටියන්ට බලපායි .

 මෙම තත්වය ඔබගේ මොළයට ශක්තිය සඳහා ග්ලූකෝස් භාවිතා කිරීමේ හැකියාව අඩු කරයි

 ඇල්සයිමර් රෝගයේ රෝග ලක්ෂණ අඩු කිරීම සඳහා මෙම අක්‍රීය මොළයේ සෛල සඳහා විකල්ප බලශක්ති ප්‍රභවයක් සැපයීමට කීටෝනවලට හැකි බව පර්යේෂකයන් යෝජනා කර ඇත.

 2006 දී කරන ලද අධ්‍යයනයක කතුවරුන් වාර්තා කළේ, ඇල්සයිමර් රෝගයේ මෘදු ස්වරූපයක් ඇති පුද්ගලයින්ගේ MCTs මොළයේ ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි දියුණු කළ බවයි.

 එහෙත්, පර්යේෂණ තවමත් මූලික වන අතර, පොල්තෙල් විසින්ම මෙම රෝගයට එරෙහිව සටන් කරන බවට කිසිදු සාක්ෂියක් නොමැත.

 සාරාංශය

 මුල් කාලීන අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ ඇල්සයිමර් රෝග ලක්ෂණ සමනය කළ හැකි කීටෝන වල රුධිර මට්ටම ඉහළ නැංවීමට MCT වලට හැකි බවයි.  එහෙත් වැඩිදුර අධ්යයනයන් අවශ්ය වේ.

 10. හානිකර උදර මේදය අඩු කිරීමට උපකාරී වේ

 පොල්තෙල්වල ඇති සමහර මේද අම්ල ආහාර රුචිය අඩු කිරීමට සහ මේදය දහනය වැඩි කිරීමට හේතු වන බැවින් එය බර අඩු කර ගැනීමටද උපකාරී වේ.

 උදර මේදය, හෝ දුස්ස්රාවී මේදය, උදර කුහරය තුළ සහ ඔබේ අවයව වටා නවාතැන් ගනී.  LCTs හා සසඳන විට බඩේ මේදය අඩු කිරීමට MCTs විශේෂයෙන් ඵලදායි  බව පෙනේ.

 වඩාත්ම හානිකර වර්ගය වන උදර මේදය බොහෝ නිදන්ගත රෝග වලට සම්බන්ධ වේ.

 ඉණ වට ප්‍රමාණය යනු උදර කුහරයේ ඇති මේද ප්‍රමාණය සඳහා පහසු, නිවැරදි සලකුණකි.

 උදර ස්ථුලතාවයෙන් පෙළෙන කාන්තාවන් 40 දෙනෙකුගෙන් සති 12 ක අධ්‍යයනයක දී, දිනකට පොල්තෙල් හැදි 2 ක් (මිලි ලීටර් 30) ගත් අයට ශරීර ස්කන්ධ දර්ශකය (බීඑම්අයි) සහ ඉණ වට ප්‍රමාණය  යන දෙකෙහිම සැලකිය යුතු අඩුවීමක් සිදුවිය.

 මේ අතර, තරබාරුකමෙන් පෙළෙන පිරිමින් 20 දෙනෙකුගෙන් සති 4 ක අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ දිනකට පොල්තෙල් හැදි 2 ක් (මිලි ලීටර් 30 ක්) ගත් පසු ඉණ වට ප්‍රමාණය අඟල් 1.1 (සෙ.මී. 2.86) අඩු වී ඇති බවයි.

 පොල්තෙල් වල තවමත් කැලරි අධික බැවින් ඔබ එය අරපිරිමැස්මෙන් භාවිතා කළ යුතුය.  ඔබේ තවත් පිසින මේද සමහරක් පොල්තෙල් වෙනුවට ආදේශ කිරීමෙන් කුඩා බර අඩු කර ගැනීමේ ප්‍රතිලාභයක් ලැබිය හැකි නමුත් සාක්ෂි සමස්තයක් ලෙස නොගැලපේ.












Comments