මේ පෘථිවියේ සෞඛ්‍ය සම්පන්න පලතුරු 20 යි.

 


සෞඛ්‍ය සම්පන්න පලතුරු 20

 නිතිපතා පලතුරු ආහාරයට ගැනීමෙන් සෞඛ්‍යය වැඩි කළ හැකිය.

 කෙසේ වෙතත්, සියලු පලතුරු සමාන ලෙස නිර්මාණය නොවේ.  ඒවායින් සමහරක් අද්විතීය සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ලබා දෙයි.

 1. ජම්බෝල

ජම්බෝල යනු සෞඛ්‍ය සම්පන්න පැඟිරි ගෙඩි වලින් එකකි.

 විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ හොඳ ප්‍රභවයක් වීමට අමතරව, බර අඩු කර ගැනීමට සහ ඉන්සියුලින් ප්‍රතිරෝධය අඩු කිරීමට එය හැකියාව ඇත.

 නිදසුනක් වශයෙන්, පුද්ගලයන් 91 දෙනෙකු කළ අධ්‍යයනයක දී, ආහාරයට පෙර නැවුම් ජම්බෝල ගෙඩියකින් අඩක් අනුභව කළ අයට  එසේ නොකල අයට වඩා රාත්තල් 2.9 (කිලෝග්‍රෑම් 1.3) වැඩි බරක් අහිමි විය.

 එම අධ්‍යයනයේදීම ජම්බෝල  කණ්ඩායමට ඉන්සියුලින් මට්ටම සැලකිය යුතු ලෙස අඩුවී ඇති අතර ඉන්සියුලින් ප්‍රතිරෝධය අඩු විය

 එසේම ජම්බෝල  ආහාරයට ගැනීමෙන් කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු වන අතර වකුගඩු ගල් වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ

 ජම්බෝල  ඉතා පෝෂ්‍යදායී වේ.  එය අනුභව කිරීමෙන් ඉන්සියුලින් ප්‍රතිරෝධය, කොලෙස්ටරෝල් අඩු කර වකුගඩු ගල් වළක්වා ගත හැකිය.  බර අඩු කර ගැනීම සඳහා  ද ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය.

 2. අන්නාසි

 නිවර්තන කලාපීය පලතුරු අතර අන්නාසි යනු පෝෂණ සුපිරි තරුවකි.  අන්නාසි එක් කෝප්පයක් (මිලි ලීටර් 237) විටමින් සී  යොමු දෛනික පරිභෝජනයෙන් (ආර්ඩීඅයි) 131% ක් ද මැංගනීස් සඳහා  76% ක් ද සපයයි.

 අන්නාසි වල ද ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන ගුණ සහ ප්‍රෝටීන් ජීර්ණය කිරීමේ හැකියාව සඳහා ප්‍රසිද්ධ එන්සයිම මිශ්‍රණයක් වන බ්‍රොමේලයින් ද අඩංගු වේ.

 පරීක්ෂණ නල සහ සත්ව අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ පිළිකා සහ පිළිකා වර්ධනයෙන් ආරක්ෂා වීමට බ්‍රොමේලයින් උදව් විය හැකි බවයි.

 අන්නාසි වල විටමින් සී සහ මැන්ගනීස් බහුලයි.  එහි බ්‍රොමේලීන් අන්තර්ගතය දැවිල්ලට එරෙහිව සටන් කර පිළිකා අවදානම අඩු කරයි.

 3. අලිගැට පේර

 අලිගැට පේර අනෙකුත් පලතුරු වලට වඩා වෙනස් ය.

 බොහෝ පලතුරු වල අධික ලෙස කාබෝහයිඩ්‍රේට  අඩංගු වන අතර අලිගැට පේර කාබෝහයිඩ්‍රේට අඩු වන අතර ප්‍රධාන වශයෙන් සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද වලින් සමන්විත වේ.

 අලිගැට පේර වල ඇති මේදයෙන් බහුතරය ඔලෙයික් අම්ලය වන අතර එය දැවිල්ල අඩු කිරීමට සහ වඩා හොඳ හෘද සෞඛ්‍යයට සම්බන්ධ වන මොනෝ අසංතෘප්ත මේදයකි 

 සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද වලට අමතරව අලිගැට පේර පොටෑසියම්, තන්තු සහ මැග්නීසියම් පටවා ඇත.

 එක් අලිගැට පේරයක් පොටෑසියම් දෛනික අවශ්‍යතා වලින් 28% ක් සපයයි.  ප්‍රමාණවත් පොටෑසියම් ප්‍රමාණය රුධිර පීඩනය අඩු වීම හා ආඝාතය අඩු අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ වේ.

 අලිගැට පේර සෞඛ්‍ය සම්පන්න මේද හා පොටෑසියම් වලින් පොහොසත් වන අතර මේ දෙකම හෘද සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කිරීමේ කාර්යභාරය සඳහා ප්‍රසිද්ධය.

 4. බ්ලූබෙරීස්

 බ්ලූබෙරීස් වලට ප්‍රබල සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ඇත.

 ඒවා සතුව තන්තු, විටමින් සී, විටමින් කේ සහ මැන්ගනීස්  ඉහළ මට්ටමක පවතින පෝෂණ පැතිකඩක් ඇත.

 බ්ලූබෙරීස් ද ප්‍රතිඔක්සිකාරකවල ඉහළ මට්ටමක පවතී.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, ඒවා බහුලව භාවිතා වන පලතුරු වල ඉහළම ප්‍රතිඔක්සිකාරක අන්තර්ගතය  අඩංගු බව විශ්වාස කෙරේ.

 බ්ලූබෙරීස් වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක මගින් හෘද රෝග, දියවැඩියාව සහ ඇල්සයිමර්  වැනි නිධන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කළ හැකිය.

 බ්ලූබෙරීස් ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියට ඇති ප්‍රබල බලපෑම් සඳහා ද ප්‍රසිද්ධයි.

 එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ බ්ලූබෙරීස් නිතිපතා ආහාරයට ගැනීමෙන් ශරීරයේ ස්වාභාවික  සෛල වැඩි විය හැකි බවයි.  මේවා ඔක්සිකාරක ආතතියෙන් සහ වෛරස් ආසාදනවලින්  කිරීමට උපකාරී වේ.

 මීට අමතරව, බ්ලූබෙරීස් වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක ඔබේ මොළයට ආරක්ෂිත බලපෑමක් ඇති කරයි.  උදාහරණයක් ලෙස, බ්ලූබෙරීස් අනුභව කිරීම වැඩිහිටි වැඩිහිටියන්ගේ මතකය වැඩි දියුණු කරන බව පෙන්වා දී ඇත .

 බ්ලූබෙරීස් වැදගත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ කිහිපයකින් පොහොසත් ය.  ඒවාට ඉහළ ප්‍රතිඔක්සිකාරක ධාරිතාවක් සහ ප්‍රතිශක්තිකරණ ගුණයක් ඇති අතර එමඟින් ශරීරය රෝගවලින් ආරක්ෂා වේ.

 5. ඇපල්

 ඇපල් වඩාත් ජනප්‍රිය පලතුරු අතර වන අතර ඇදහිය නොහැකි තරම් පෝෂ්‍යදායී වේ.

 ඒවායේ ඉහළ තන්තු, විටමින් සී, පොටෑසියම් සහ විටමින් කේ අඩංගු වේ. ඒවා බී විටමින් ද සපයයි.

 අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ ඇපල් වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක මගින් හෘද සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කළ හැකි අතර දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව, පිළිකා සහ ඇල්සයිමර් අවදානම අවම කර ගත හැකි බවයි .

 ඇපල් වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක ක්‍රියාකාරිත්වය සත්ව හා පරීක්ෂණ නල අධ්‍යයනයන්හි අස්ථි ඝනත්වය වැඩි කිරීම සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත .

 ඇපල් වල තවත් සැලකිය යුතු සෞඛ්‍ය වාසියක් වන්නේ ඒවායේ පෙක්ටීන් අන්තර්ගතයයි.

 පෙක්ටින් යනු ඔබේ බඩවැලේ ඇති හොඳ බැක්ටීරියා පෝෂණය කරන ආහාර ජීර්ණය සහ පරිවෘත්තීය සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වන පූර්ව ප්‍රතිජීවක තන්තු වේ (25 විශ්වාසදායක ප්‍රභවය, 26 විශ්වාසදායක ප්‍රභවය).

 ඇපල් ඉතා පෝෂ්‍යදායී වේ.  ඒවායේ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ, ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ තන්තු රෝග අවදානම අඩු කර ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කරයි.

 6. දෙළුම්

 ඔබට අනුභව කළ හැකි සෞඛ්‍ය සම්පන්න පලතුරු අතර දෙළුම් ද ඇත.

 ඒවා පෝෂක ගුණත්වයට පමණක් නොව, ඒවායේ සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ බොහොමයකට වගකිව යුතු ප්‍රබල ශාක සංයෝග ද අඩංගු වේ.

 දෙළුම් වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක මට්ටම හරිත තේ සහ රතු වයින් වලට වඩා තුන් ගුණයකින් වැඩි බව පෙන්වා දී ඇත .

 දෙළුම් වලට ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන බලපෑම් ඇති බව අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී ඇති අතර පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 දෙළුම් වලට පුළුල් පරාසයක සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ඇත.  ඒවා ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ අනෙකුත් ශාක සංයෝගවල ඇදහිය නොහැකි තරම් ඉහළ අගයක් ගන්නා අතර එය දැවිල්ල අඩු කිරීමට සහ රෝග වළක්වා ගත හැකිය.

 7. අඹ

 අඹ යනු විටමින් C හි විශිෂ්ට ප්‍රභවයකි.

 ඒවායින් ද්‍රාව්‍ය තන්තු අඩංගු වන අතර එමඟින් සෞඛ්‍යමය වාසි රැසක් ලබා ගත හැකිය.

 මීට අමතරව, අඹ වල ප්‍රබල ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන ගුණ ඇති අතර එය රෝග අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 සත්ව අධ්‍යයනයන්හිදී, අඹ වල ඇති ශාක සංයෝග දියවැඩියාවෙන් ආරක්ෂා වන බව පෙන්වා දී ඇත 

 අඹ වල විටමින් සී සහ ද්‍රාව්‍ය තන්තු අඩංගු වේ.  ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන බලපෑම් සහිත ශාක සංයෝග ද ඒවායේ අඩංගු වේ.

 8. ස්ට්‍රෝබෙරි

 ස්ට්‍රෝබෙරි අධික පෝෂ්‍යදායී වේ.

 ඒවායේ  විටමින් සී, මැන්ගනීස්, ෆෝලේට් සහ පොටෑසියම් අන්තර්ගතය ඒවා සැබවින්ම බබළයි .

 අනෙකුත් පලතුරු හා සසඳන විට ස්ට්‍රෝබෙරී වලට සාපේක්ෂව අඩු ග්ලයිසමික් දර්ශකයක් ඇත.  ඒවා අනුභව කිරීමෙන් විශාල රුධිර සීනි වැඩිවීමක් සිදු නොවේ.

 අනෙකුත් බෙරි වලට සමානව, ස්ට්‍රෝබෙරි වල ඉහළ ප්‍රතිඔක්සිකාරක ධාරිතාවක් ඇති අතර එමඟින් ඔබේ නිධන්ගත රෝග අවදානම අඩු කර ගත හැකි ය. 

 සත්ව හා පරීක්ෂණ නල අධ්‍යයනයන් මගින් සොයාගෙන ඇත්තේ ස්ට්‍රෝබෙරි පිළිකා සහ ගෙඩි සෑදීම වැළැක්වීමට ද උපකාරී වන බවයි 

 ස්ට්‍රෝබෙරි පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ප්‍රතිඔක්සිකාරක කිහිපයකින් පොහොසත් ය.  ඒවා අනුභව කිරීමෙන් ඔබේ රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කිරීමට සහ සමහර රෝග අවදානම අඩු කර ගත හැකිය.

 9. ක්‍රෑන්බෙරි

 ක්‍රෑන්බෙරි සෞඛ්‍ය සම්පන්න ප්‍රතිලාභ ඇත.

 විටමින් සී, මැන්ගනීස්, විටමින් ඊ, විටමින් කේ 1 සහ තඹ වලින් පොහොසත් බැවින් ඔවුන්ට විශිෂ්ට පෝෂණ පැතිකඩක් ඇත.

 සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කළ හැකි ෆ්ලේවනෝල් පොලිපෙනෝල් ලෙස හඳුන්වන ප්‍රතිඔක්සිකාරක සැලකිය යුතු ප්‍රමාණයක් ඒවායේ අඩංගු වේ.

 ක්‍රැන්බෙරි වෙනත් පලතුරු වලින් අද්විතීය වන්නේ ඒවායේ  යුෂ සහ සාරය මුත්‍රා ආසාදන වැලැක්වීමට උපකාරී වන බැවිනි .

 A- වර්ගයේ proanthocyanidins යනු මෙම බලපෑමට වගකිව යුතු යැයි සිතන සංයෝග වන අතර ඒවාට මුත්‍රාශයේ හා මුත්‍රා මාර්ගයේ බැක්ටීරියා සම්බන්ධ වීම වළක්වා ගත හැකිය 

 ක්‍රෑන්බෙරි පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ප්‍රතිඔක්සිකාරක කිහිපයකින් පොහොසත් ය.  මුත්‍රා ආසාදන වැලැක්වීමට උපකාරී වන ශාක සංයෝග ද ඒවායේ අඩංගු වේ.

 10. ලෙමන්

 ලෙමන් යනු විටමින් සී ඉහළ මට්ටමක පවතින ඉතා සෞඛ්‍ය සම්පන්න පැඟිරි ගෙඩියකි.

 රුධිර ලිපිඩ හා රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමට ඇති හැකියාව නිසා හෘද සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කිරීමට ඒවා විශේෂයෙන් උපකාරී වේ .

 සත්ව අධ්‍යයනයන්හි සොයාගැනීම් මත පදනම්ව, පර්යේෂකයන් යෝජනා කර ඇත්තේ ලෙමන් වල ඇති ශාක සංයෝග මගින් බර වැඩිවීම වළක්වා ගත හැකි බවයි.

 වෙනත් අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ ලෙමන් යුෂ වල ඇති සිට්රික් අම්ලයට වකුගඩු ගල් වලට ප්‍රතිකාර කිරීමේ හැකියාව ඇති බවයි .

 ලෙමන් වල විටමින් සී සහ අනෙකුත් ශාක සංයෝග බහුල වන අතර එය හෘද සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කිරීමට, බර අඩු කර ගැනීමට සහ වකුගඩු ගල් වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.

 11. දූරියන්

 දූරියන් යන නම “පලතුරු වල රජ” ලෙස නම් කර ඇත.

 දූරියන් එක් කෝප්පයක් (මිලි 237) විටමින් සී සඳහා ආර්ඩීඅයි වලින් 80% ක් සපයයි.

 එය මැංගනීස්, බී විටමින්, තඹ, ෆෝලේට් සහ මැග්නීසියම් වලින් ද පොහොසත් ය.

 තවද, දූරියන්හි ප්‍රතිඔක්සිකාරක ලෙස ක්‍රියා කරන සෞඛ්‍ය සම්පන්න ශාක සංයෝග කිහිපයක් අඩංගු වේ.

 දූරියන් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ශාක සංයෝගවලින් පොහොසත් වන අතර එමඟින් සෞඛ්‍යමය වාසි රැසක් ලබා ගත හැකිය.

 12. කොමඩු

 කොමඩු වල විටමින් ඒ සහ සී අඩංගු වේ. එය ලයිකොපීන්, කැරොටිනොයිඩ්ස් සහ කුකර්බිටැසින් ඊ ඇතුළු සමහර වැදගත් ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පොහොසත් ය.

 කොමඩු වල ප්‍රතිඔක්සිකාරක සමහරක් පිළිකා මර්දන බලපෑම් සඳහා අධ්‍යයනය කර ඇත.

 ලයිකොපීන් පරිභෝජනය ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියේ පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි. කුකුර්බිටැසින් ඊ පිළිකා වර්ධනයට බාධාවක් විය හැකිය .

 ලයිකොපීන් බහුල ආහාර පරිභෝජනය කිරීමෙන් හෘද සෞඛ්‍යය ප්‍රවර්ධනය කළ හැක්කේ කොලෙස්ටරෝල් සහ රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමට ඇති හැකියාව නිසාය .

 සියලුම පලතුරු අතුරින් කොමඩු වඩාත් සජලීකරණයෙන් එකකි.  එය ජලයෙන් 92% කින් සෑදී ඇති අතර එමඟින් ඔබට වඩාත් පූර්ණ දැනීමක් ලබා ගත හැකිය .

 කොමඩු වල ජලය, පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ප්‍රතිඔක්සිකාරක අධිකය.  ලයිකොපීන් නම් ප්‍රබල ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක ද එය විශේෂයෙන් ඉහළ ය.

 13. ඔලිව්

 ඔලිව් යනු විටමින් ඊ, යකඩ, තඹ සහ කැල්සියම් හොඳ ප්‍රභවයකි.

 ඔවුන් ප්‍රතිඔක්සිකාරක විශාල ප්‍රමාණයක් සපයන අතර එය හෘද රෝග හා අක්මාව හානිවීම වළක්වා ගැනීමට මෙන්ම ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන බලපෑම් ඇති කරයි.

 අලිගැට පේර වලට සමානව ඔලිව් වල ඔලෙයික් අම්ලය අඩංගු වන අතර එමඟින් හෘද සෞඛ්‍ය හා පිළිකා වැළැක්වීම සඳහා ප්‍රතිලාභ කිහිපයක් ලබා දිය හැකිය .

 මීට අමතරව, සත්ව අධ්‍යයනයන් ඔලිව් වල ඇති සමහර ශාක සංයෝග ඔස්ටියෝපොරෝසිස් අවදානම අඩු කරයි .

 ඔලිව් විවිධ විටමින්, ඛනිජ සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක සපයයි.  මේවා හෘද රෝග, පිළිකා සහ ඔස්ටියෝපොරෝසිස් අවදානම අඩු කරයි.

 14. බ්ලැක්බෙරි

 බ්ලැක්බෙරි යනු විටමින්, ඛනිජ, තන්තු සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පිරී ඇති ඇදහිය නොහැකි තරම් සෞඛ්‍ය සම්පන්න පලතුරකි.

 එය විටමින් සී, විටමින් කේ සහ මැන්ගනීස් ආකර්ෂණීය ප්‍රමාණයක් සපයයි.

 බ්ලැක්බෙරි කෝප්පයක් (මිලි 237) තන්තු ග්‍රෑම් 8 ක් සපයයි.

 එසේම බ්ලැක්බෙරි වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක මගින් ධමනි වල දැවිල්ල හා වයසට යාම අඩු කරන බව පෙන්වා දී ඇත.  මෙම බලපෑම් දෙකම හෘද රෝග සහ පිළිකා වැනි නිධන්ගත රෝග වලින් ආරක්ෂා විය හැකිය .

 මෙය බොහෝ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ප්‍රයෝජනවත් ශාක සංයෝගවල හොඳ ප්‍රභවයකි.  ඒවායේ ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ ප්‍රති-ගිනි අවුලුවන ගුණාංග නිධන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.

 15. දොඩම්

 දොඩම් යනු ලෝකයේ වඩාත්ම ජනප්‍රිය හා පෝෂ්‍යදායී පලතුරකි.

 එක් මධ්‍යම තැඹිලි ආහාරයට ගැනීමෙන් විටමින් සී සහ පොටෑසියම් සැලකිය යුතු ප්‍රමාණයක් ලබා දෙනු ඇත.  ඒවා තයමින් සහ ෆෝලේට් වැනි බී විටමින් වල හොඳ ප්‍රභවයකි.

 දොඩම් වල ඇති ශාක සංයෝග ඔවුන්ගේ සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ බොහොමයකට හේතු වේ.  මේවාට ෆ්ලේවනොයිඩ්ස්, කැරොටිනොයිඩ්ස් සහ සිට්‍රික් අම්ලය ඇතුළත් වේ.

 නිදසුනක් ලෙස, සිට්‍රික් අම්ලය වකුගඩු ගල් ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි .

 දොඩම් ලෙමන් වලට සමාන වන විටමින් සී සහ සිට්‍රික් අම්ලය යකඩ අවශෝෂණය වැඩි කිරීමට සහ රක්තහීනතාවය වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ .

 දොඩම් වල වැදගත් විටමින්, ඛනිජ සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක අඩංගු වේ.  මේවා වකුගඩු ගල් හා රක්තහීනතාවය වැනි තත්වයන් කිහිපයක අවදානම අඩු කරයි.

 16. කෙසෙල්

 කෙසෙල් වල විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ බහුල වන අතර සෞඛ්‍යමය වාසි කිහිපයක් ඇත.

 ඔවුන් පොටෑසියම් අධික බව ප්‍රසිද්ධයි.  එක් මධ්‍යම කෙසෙල් ගෙඩියක් මෙම ඛනිජය සඳහා ආර්ඩීඅයි වලින් 12% ක් සපයයි 

 කොළ පැහැති, ඉදුණු කෙසෙල් වල ඇති කාබෝහයිඩ්‍රේට  බොහෝ දුරට ප්‍රතිරෝධී පිෂ්ඨ වලින් සමන්විත වන අතර එමඟින් රුධිරයේ සීනි පාලනය වැඩි දියුණු කර ඔබට පූර්ණ හැඟීමක් ඇති කළ හැකිය .

 කෙසෙල් වල පෙක්ටීන් ද අඩංගු වන අතර එමඟින් රුධිරයේ සීනි පාලනය සහ ආහාර ජීර්ණ සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කළ හැකිය .

 තවද, අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී ඇත්තේ කෙසෙල් වල ඉහළ කාබ් සහ ඛනිජ අන්තර්ගතය ව්‍යායාමයට පෙර ඉන්ධන ප්‍රභවයක් බවට පත් කරන බවයි .

 කෙසෙල් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ශාක සංයෝග කිහිපයක් සපයයි.  කෙසෙල් මගින් රුධිරයේ සීනි පාලනය සහ ආහාර ජීර්ණ සෞඛ්‍යය සඳහා ප්‍රතිලාභ ලබාගත හැකිය.

 17. රතු සහ දම් මිදි

 මිදි ඉතා සෞඛ්ය සම්පන්නයි.  ඒවායේ ඉහළ ප්‍රතිඔක්සිකාරක අන්තර්ගතය නිසා ඒවා කැපී පෙනේ.

 මිදි වල ඇති ඇන්තොසියානින් සහ රෙස්වෙටරෝල් යන දෙකම දැවිල්ල අඩු කරන බව පෙන්වා දී ඇත .

 එසේම, සත්ව අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ මිදි වල ඇති ශාක සංයෝග ඔබේ හදවත, ඇස්, සන්ධි සහ මොළය ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වන බවයි .

 රතු සහ දම් මිදි පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා අනෙකුත් ශාක සංයෝගවලින් පොහොසත් වන අතර එමඟින් දැවිල්ල අඩු කර ඔබේ රෝග අවදානම අඩු කළ හැකිය.

 18. පේර

 පේර වල විශිෂ්ට පෝෂණ පැතිකඩක් ඇත.

 පේර අවුන්සයක් (ග්‍රෑම් 28) ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබට විටමින් සී සඳහා RDI වලින් 107% ක් ලැබෙනු ඇත.

 පේර තන්තු, ෆෝලේට්, විටමින් ඒ, පොටෑසියම්, තඹ සහ මැන්ගනීස් වලින් ද පොහොසත් ය.

 පේර වල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක සෛල ඔක්සිකාරක හානිවලින් ආරක්ෂා කරන බව පෙන්වා දී ඇති අතර, එයින් පෙන්නුම් කරන්නේ නිධන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට ඒවා උපකාරී වන බවයි.

 පේර යනු පෙක්ටීන් වල තවත් විශිෂ්ට ප්‍රභවයක් වන අතර එය ආහාර ජීර්ණයට වාසි වන අතර මහා බඩවැලේ පිළිකා වැළැක්වීමට උපකාරී වේ.

 පේර වල විටමින්, ඛනිජ ලවණ, තන්තු සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක අඩංගු වේ.  එය දැවිල්ල අඩු කර සමහර පිළිකා වැළැක්වීමට උපකාරී වේ.

 19. පැපොල් (ගස්ලබු )

 පැපොල් යනු විටමින් සී, විටමින් ඒ, පොටෑසියම් සහ ෆෝලේට් අඩංගු ඉතා සෞඛ්‍ය සම්පන්න පලතුරකි.

 එය පිළිකා නාශක ප්‍රතිඔක්සිකාරක ලයිකොපීන් වලින් පොහොසත් ය.

 එපමණක්ද නොව, අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ අනෙකුත් ලයිකොපීන් බහුල පලතුරු හා එළවළු වලට වඩා පැපොල් වලින් ශරීරය ලයිකොපීන් අවශෝෂණය කරන බවයි .

 පැපොල් ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කළ හැකි බවට සාධක කිහිපයක් ද තිබේ.  එහි ප්‍රෝටීන් ජීර්ණය පහසු කරන පැපේන් නම් එන්සයිමය අඩංගු වේ .

 පැපොල් පෝෂ්‍යදායී  සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පොහොසත් ය.  එය අනුභව කිරීමෙන් ඔබේ පිළිකා අවදානම අඩු කර ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කළ හැකිය.

 20. චෙරි

  පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් ය, විශේෂයෙන් පොටෑසියම්, තන්තු සහ විටමින් සී.

 ඒවා තුළ ඇන්තොසියානින් සහ කැරොටිනොයිඩ් ඇතුළු ප්‍රතිඔක්සිකාරක අඩංගු වන අතර එය දැවිල්ල අඩු කරන අතර රෝග කිහිපයක් වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ .

 තම අස්වන්නෙහි තවත් ආකර්ෂණීය සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභයක් වන්නේ ඒවායේ මෙලටොනින් අන්තර්ගතය ය.

 මෙලාටොනින් යනු නින්දට යන විට ඔබේ මොළය සංඥා කරන හෝමෝනයකි.  එය නින්ද නොයාම සහ වෙනත් නින්දේ ආබාධ සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීමට උපකාරී වේ .

 එක් අධ්‍යයනයකින් නිගමනය වූයේ ටාට් චෙරි යුෂ වල ඇති මෙලටොනින් අන්තර්ගතය නින්දේ කාලය සහ ගුණාත්මකභාවය වැඩි දියුණු කරන බවයි .

 තම අස්වන්න පෝෂ්‍ය පදාර්ථ හා ප්‍රතිඔක්සිකාරක වලින් පොහොසත් ය.  ඔබේ නින්දේ ගුණාත්මක භාවය වැඩි දියුණු කළ හැකි මෙලටොනින් ද ඒවායේ අඩංගු වේ.

 සියලුම පලතුරු සෞඛ්‍ය සම්පන්න ය, නමුත් සමහර ඒවා අනෙක ඒවාට වඩා සෞඛ්‍ය සම්පන්න ය.

 ඔබේ සෞඛ්‍යය නංවාලීම සඳහා ඉහත ලැයිස්තුවෙන් විවිධ පලතුරු අනුභව කිරීමට උත්සාහ කරන්න.


Comments