ඔබ ප්‍රමාණය ඉක්මවා ආහාර ගන්නවාද.?

 


ඕනෑවට වඩා ආහාර ගැනීම, බර අඩු කර ගැනීමට උත්සාහ කරන ගැටළුවක් වන අතර අනපේක්ෂිත ලෙස අධික ලෙස කලකිරීමට පත්විය හැකිය.

 ඊටත් වඩා භයානක දෙය නම්,  එය ඔබේ ප්‍රගතිය මුළුමනින්ම අඩාල කළ හැකිය.

 කෙසේ වෙතත්,  එසේ විය යුතු නැත.  සෞඛ්‍ය සම්පන්න පුරුදු කිහිපයක් ඔබේ පුරුද්දට ඇතුළත් කර ගැනීමෙන් ඔබට  උත්සාහයක් ගත හැකිය.

 1. ඇවිදින්න යන්න

 ඔබ අධික ලෙස ආහාර ගත් වහාම ඇවිදින්න යාමෙන් ඔබේ මනස නිරවුල් කරගත හැකි අතර ඔබේ ශරීරයද හොඳ අතට හැරෙනු ඇත.

 ඇවිදීම ආමාශය හිස් කිරීම වේගවත් කිරීමට උපකාරී වන අතර, අධික ලෙස ආහාර ගැනීම නිසා ඇති වන පූර්ණ බව හෝ ඉදිමීම පිළිබඳ අපහසු හැඟීම් සමනය කළ හැකිය.

 අධික ලෙස පරිභෝජනය කළ අමතර කැලරි දහනය කිරීමටද එය උපකාරී වේ.

 එක් කුඩා අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ තරබාරු කාන්තාවන්ට සතියකට මිනිත්තු 50-70 අතර කාලයක් සති 12 ක් ඇවිදීමෙන් ශරීරයේ මේදයෙන් 1.5% ක් අහිමි වන බවයි. සැලකිය යුතු ප්‍රමාණයේ බඩේ මේදය ද ඇතුළුව ය.

 ඇවිදීමෙන් ඔබේ මනෝභාවය වැඩිදියුණු කළ හැකි අතර චිත්තවේගීය ආහාර ගැනීම අවුලුවන සමහර නිෂේධාත්මක හැඟීම් ද අඩු කළ හැකිය.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, ශාරීරික ක්‍රියාකාරකම් මගින් සෙරොටොනින් සහ නෝර්පිනෙප්‍රින් වැනි වැදගත් ස්නායු සම්ප්‍රේෂක මුදා හැරීම උත්තේජනය කළ හැකි අතර එමඟින් මානසික අවපීඩනය සහ කාංසාව  වැනි තත්වයන්ගෙන් ආරක්ෂා වීමට උපකාරී වේ.

 මනෝභාවය වැඩි දියුණු කිරීම සහ ආතතියේ හැඟීම් අඩු කිරීම ව්‍යායාම මගින්  කළ හැකි අතර, එමඟින් ඉදිරි කාලයේ සිදු වන දේ වලක්වා ගැනීම කළ හැකිය .

 ඇවිදීම ආහාර ගැනීමෙන් පසු ආමාශය හිස් කිරීම වැඩි කිරීමට, ශරීරයේ මේදය අඩු කිරීමට සහ ඔබේ මනෝභාවය වැඩි දියුණු කිරීමට එය ඔබට උපකාර කරයි.

 2. නිදාගන්න

 අධික කෑමෙන් පසු ප්‍රමාණවත් නින්දක් ලබා ගැනීම තණ්හාවෙන් මිදීමට  හොඳ ක්‍රමයකි.

 අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී ඇත්තේ නින්ද නොලැබීම ආහාර රුචිය වැඩිවීම සමඟ සම්බන්ධ විය හැකි බවයි.  විශේෂයෙන්, නින්ද නොලැබීම ග්‍රෙලින් සහ ලෙප්ටින් මට්ටමට බලපායි, (කුසගින්න සහ ආහාර රුචිය නියාමනය කිරීමේ වැදගත් හෝමෝන දෙකකි)

 ග්‍රෙලින් යනු මොළයේ සාගින්න උත්තේජනය කරන හෝමෝනයකි. ලෙප්ටින් යනු මේද සෛල වලින් මුදා හරින හෝමෝනයකි. එය පූර්ණත්වය සංඥා  කරන අතර සාගින්න මැඩපවත්වයි.

 පුද්ගලයන් 1,024 දෙනෙකුගේ එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ රාත්‍රියකට පැය අටකට වඩා අඩු නින්දක් ලැබීම ශරීර බර සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති බවයි.  කෙටි නින්දේ කාලය ඉහළ මට්ටමේ ග්‍රෙලින් හා පහළ මට්ටමේ ලෙප්ටින් සමඟ සම්බන්ධ වේ.

 තවත් කුඩා අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ රාත්‍රියට පැය හතරක් පමණක් නිදාගත් පිරිමින් ඊළඟ දවසේ සම්පූර්ණ පැය අටක්  නිදාගත් අයට වඩා 22% වැඩි කැලරි ප්‍රමාණයක් පරිභෝජනය කරන බවයි.

 පුද්ගලයන් අතර නින්දේ අවශ්‍යතා බොහෝ සෙයින් වෙනස් විය හැකි නමුත් සෞඛ්‍ය විශේෂඥයන්  සාමාන්‍යයෙන් නිර්දේශ කරන්නේ රාත්‍රියකට අවම වශයෙන් පැය හතේ සිට නවය දක්වා නින්දක් ලබා ගැනීමයි.

 සැලසුම් නොකළ අධික වෙහෙසකින් පසු, ඔබට සම්පූර්ණ නින්දකට සරිලන සේ ඊළඟ දවසේ නැවුම් ආරම්භයක් ලබා ගත හැකි බව සහතික කර ගැනීමට වෙනදාට වඩා ටිකක් කලින් නින්දට යාමට උත්සාහ කරන්න.

 සාරාංශය

 නින්ද නොලැබීම ආහාර පරිභෝජනය වැඩි කිරීම සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත.  එය කුසගින්න කෙරෙහි බලපාන හෝමෝන මට්ටමද වෙනස් කළ හැකිය.  රාත්‍රියකට පැය හතේ සිට නවය දක්වා නින්දක් ලබා ගැනීමේ ඉලක්ක කරන්න .

 3. සෞඛ්‍ය සම්පන්න උදෑසන ආහාරය අනුභව කරන්න

 අධික ලෙස ආහාර ගැනීමෙන් පසු දින උදේ ආහාරය හෝ දිවා ආහාරය මග හැරීමට එය පෙළඹවිය හැකි අතර, සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් සමඟ ඔබේ දවස ආරම්භ කිරීම ඇත්ත වශයෙන්ම ඔබට යථා තත්ත්වයට පත්වීමට උපකාරී වේ.

 හොඳ නින්දක් ලැබීමෙන් පසු නැවුම් ආරම්භයක් ලබා ගැනීමට එය ඉඩ දෙනවා පමණක් නොව, ඔබේ දෛනික කටයුතුවලට නැවත පිවිසීමට සහ දවස පුරා සෞඛ්‍ය සම්පන්න තේරීම් කිරීමටද එය උපකාරී වේ.

 අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ ස්ථාවර ආහාර රටාවකට ඇලී සිටීම අඩු ආහාර අනුභව කිරීම සමඟ සම්බන්ධ විය හැකි බවයි.

 දවසේ පළමු ආහාරය සඳහා ඔබ අනුභව කරන දේ ද වැදගත් ය.

 නිදසුනක් වශයෙන්, එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ ඉහළ ප්‍රෝටීන් සහිත උදෑසන ආහාරයක්  අනුභව කිරීමෙන් ඉහළ කාබෝහයිඩ්‍රේට  උදෑසන ආහාරයක්  අනුභව කිරීමට වඩා  ඵලදායී ලෙස ග්‍රෙලින් නම් කුසගින්න හෝමෝනය අඩු වී ඇති බවයි.

 පුද්ගලයන් 48 දෙනෙකුගෙන් කරන ලද තවත් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ ප්‍රෝටීන් හා තන්තු යන දෙවර්ගයටම අධික ආහාරයක් වන ඕට්  ආහාරයට ගැනීම, වෙනත් ආහාර  වලට වඩා පූර්ණත්වයේ හැඟීම් සහ ආහාර රුචිය පාලනය කරන බවයි.

 ඉතා මැනවින්, ඔබේ දවස සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආරම්භයක් ලබා ගැනීම සඳහා ප්‍රෝටීන් සහ තන්තු යන දෙවර්ගයේම ඉහළ ආහාර වේලක් තෝරා ගැනීමට උත්සාහ කරන්න.  පෝෂ්‍යදායී ආහාර වේලක් සඳහා ඔබට හොඳ ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයක් සමඟ කෙඳි බහුල පලතුරු, එළවළු, රනිල කුලයට අයත් ධාන්‍ය වර්ග පහසුවෙන් යුගලනය කළ හැකිය.

 සාරාංශය

 සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක් අනුභව කිරීමෙන් ඔබේ දවස නිවැරදිව ආරම්භ කිරීමට ඔබට හැකි වන අතර එමඟින් ඔබ පසු දින අධික ලෙස වෙහෙසට පත් නොවේ.  අධික ප්‍රෝටීන් සහිත, ඉහළ තන්තු සහිත ආහාර පරිභෝජනය කිරීම ඔබේ ආහාර රුචිය පාලනය කර ගැනීමට විශේෂයෙන්  ඵලදායී විය හැකිය

 4. සජලීව සිටින්න

 සමස්ත සෞඛ්‍යයට ප්‍රමාණවත් තරම් ජලය පානය කිරීම පමණක් නොව - බර අඩු කර ගැනීම සහ ඔබේ ආහාර රුචිය පාලනය කර ගැනීම සඳහාද එය ප්‍රධාන වේ.

 අධික ලෙස ආහාර ගැනීමෙන් පසුව, ඔබ දවස පුරා සජලීයව  සිටින බවට වග බලා ගැනීම විශේෂයෙන් වැදගත් වේ.

 වැඩිහිටි වැඩිහිටියන් 24 දෙනෙකු පිළිබඳව කරන ලද අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ මිනිසුන් ආහාර වේලකට පෙර අවුන්ස 17 ක් (මිලි ලීටර් 500) පානය කළ විට, ආහාර වේලෙහි ඔවුන් පරිභෝජනය කළ කැලරි ප්‍රමාණය 13% කින් පහත වැටී ඇති බවයි.

 ඒ හා සමානව, තවත් කුඩා අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ අඩු කැලරි සහිත ආහාර වේලක් සමඟ දෛනිකව ජලය පරිභෝජනය අවුන්ස 17 කින් වැඩි කිරීම, බර අඩු කර ගැනීම 44% කින් අඩු කර ඇති බවයි .

 ඔබේ ජල පරිභෝජනය ඉහළ නැංවීම අමතර කැලරි දහනය කිරීම සඳහා පරිවෘත්තීය තාවකාලිකව වැඩි කිරීමට ද උපකාරී වේ.

 එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ ජලය අවුන්ස 17 ක් පානය කිරීමෙන් මිනිසුන්ගේ විවේක බලශක්ති වියදම විනාඩි 30-40 කට පසුව 30% කින් පමණ වැඩි වන බවය.

 ඔබ දිනකට කොපමණ ජලය පානය කළ යුතුද යන්න සාධක ගණනාවක් මත රඳා පවතී.  කෙසේ වෙතත්, ඔබේ සජලීය අවශ්‍යතා සපුරාලීමට ඇති පහසුම ක්‍රමය නම් ඔබට පිපාසය දැනෙන විට ඔබේ ශරීරයට ඇහුම්කන් දීම සහ පානය කිරීමයි.

 සාරාංශය

 වැඩිපුර ජලය පානය කිරීමෙන් බර අඩු කර ගැනීමටත්, ඔබේ කැලරි ප්‍රමාණය අඩු කිරීමටත්, ඔබේ විවේක බලශක්ති වියදම තාවකාලිකව වැඩි කිරීමටත් හැකි වේ.

 5. යෝග උත්සාහ කරන්න

 ඉරුවාරදය අඩු වීම සහ නින්දේ ගුණාත්මක භාවය වැඩි කිරීම  ඇතුළු සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ගණනාවක් සමඟ යෝග සම්බන්ධ වී ඇත.

 යෝගා පුහුණුවීම සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර පුරුදු ප්‍රවර්ධනය කළ හැකි අතර එමඟින් අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ අවදානම අවම කර ගත හැකිය.

 එක් කුඩා අධ්‍යයනයක් මගින් අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ අක්‍රමිකතාවයට ප්‍රතිකාරයක් ලෙස යෝගයේ ඵලදායීතාව පිළිබඳව සොයා බැලූ අතර එය අධික ලෙස ආහාර ගැනීම අඩු කිරීමට උපකාරී වන අතර ශරීර ස්කන්ධ දර්ශකය අඩු කිරීමට පවා හේතු විය.

 එපමණක් නොව, යෝගා ඔබේ මනෝභාවයට ධනාත්මක බලපෑමක් ඇති කළ හැකි අතර, චිත්තවේගීය ආහාර ගැනීම වළක්වා ගැනීමටත්, සැලසුම් රහිතව අධික ලෙස පානය කිරීමෙන් පසු ඔබව පෙලඹවීමටත් ඉඩ ඇත.

 එය කෝටිසෝල් මට්ටම අඩු කරන බව ද පෙන්වා ඇත.  මෙය ස්නායු සම්ප්‍රේෂක සෙරොටොනින් ඉහළ නැංවීමට බලපෑම් කිරීමෙන් කාංසාව සහ මානසික අවපීඩනය අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 පුද්ගලයන් 131 දෙනෙකුගෙන් කරන ලද අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ සති 10 ක් යෝගා පුහුණුවීම මානසික සෞඛ්‍යය වැඩි දියුණු කිරීමට මෙන්ම මානසික ආතතිය හා කාංසාව අඩු කිරීමට උපකාරී වන බවයි .

 අධික ලෙස ආහාර ගැනීමෙන් පසු යෝගා පුහුණුවීම අනිවාර්යයෙන්ම ප්‍රයෝජනවත් විය හැකි අතර, එය සතිපතා  කිරීම දිගු කාලීනව ඊටත් වඩා ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය.

 ආරම්භ කිරීම සඳහා, නිවසේදී යෝගා අත්හදා බැලීමට ඔබට භාවිතා කළ හැකි සබැඳි වීඩියෝ සහ වෙනත් සම්පත් ඕනෑ තරම් තිබේ.

 සාරාංශය

 සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර පුරුදු ප්‍රවර්ධනය කිරීමට යෝගා වලට හැකි අතර මානසික ආතතිය, මානසික අවපීඩනය සහ කාංසාව අඩු කිරීමෙන් චිත්තවේගීය ආහාර ගැනීම වළක්වා ගත හැකිය.

 6. එළවළු වැඩිපුර ගන්න.

 වැදගත් විටමින්, ඛනිජ සහ ප්‍රතිඔක්සිකාරක ඇතුළු ඔබේ ශරීරයට අවශ්‍ය බොහෝ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වලින් එළවළු පොහොසත් ය.

 අධික ලෙස ආහාර ගැනීම වැළැක්වීමට උපකාරී වන තවත්  ඵලදායී උපාය මාර්ගයක් වන්නේ එළවළු වැඩිපුර ගැනීමයි.

 එළවළු වල තන්තු ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර එය ආමාශ ආන්ත්රයික පත්රිකාව හරහා සෙමින් චලනය වන අතර එය පූර්ණත්වයේ හැඟීම් ප්‍රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ .

 අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ ඔබේ කෙඳි ප්‍රමාණය වැඩි කිරීමෙන් ඔබේ බර අඩු කර ගැනීමට බලපෑම් කළ හැකි බවයි.

 එක් සමාලෝචනයක් මගින් මිනිසුන් දිනපතා ග්‍රෑම් 14 කින් තන්තු ප්‍රමාණය වැඩි කළ විට ඔවුන් සාමාන්‍යයෙන් කැලරි 10% ක් අඩුවෙන් පරිභෝජනය කළ අතර සැලකිය යුතු ලෙස බර අඩු කර ගත්හ.

 තවත් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ පාලක කණ්ඩායමකට සාපේක්ෂව වැඩි එළවළු අනුභව කළ පුද්ගලයින්ට වැඩි බරක් සහ කුසගින්නක් දැනෙන බවයි.

 හොඳ රීතියක් නම්, සෑම ආහාර වේලකම අවම වශයෙන් ඔබේ පිඟානෙන් අඩක්වත් එළවළු වලින් පුරවා ගැනීමයි.

 තෘෂ්ණාව අඩු කිරීමට සහ අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ අවදානම අවම කර ගැනීම සඳහා ඔබේ ආහාරයට තවත් එළවළු වර්ග ඇතුළත් කිරීමට උත්සාහ කළ හැක

 සාරාංශය

 එළවළු පුරවා ගැනීමෙන් පසු නැවත ධාවන පථයට යන්න.  ඒවා ඉහළ තන්තු වලින් යුක්ත වන අතර බර අඩු කර ගැනීම සහ පූර්ණත්වයේ හැඟීම් ප්‍රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ.

 7. ආහාර ගැනීමෙන් වළකින්න

 විශාල වේලාවකට පසු, ඔබ රාත්‍රී ආහාරය සඳහා කන්නේ කුමක් දැයි සැලසුම් කිරීම ඔබට සිතා බැලිය යුතු අවසාන දෙය විය හැකිය.

 කෙසේ වෙතත්, ආහාර ගැනීමෙන් වැළකී සිටීම ඇත්ත වශයෙන්ම ඔබේ ප්‍රගතිය මන්දගාමී වන අතර තෘෂ්ණාව වැඩි කරයි, තවත් ආහාර ගැනීමේ සම්භාවිතාව වැඩි කරයි.

 නිරෝගී කාන්තාවන් 14 දෙනෙකුගේ එක් අධ්‍යයනයකට අනුව, දෙවේලක්  වෙනුවට දිනකට ආහාර වේල් තුනක් අනුභව කිරීම දවස පුරා පූර්ණත්වයේ හැඟීම් පවත්වා ගැනීමට උපකාරී වූ අතර මේදය දහනය කිරීම පවා වැඩි කළේය 

 පුද්ගලයන් 15 දෙනෙකුගේ තවත් අධ්‍යයනයකින් දිනකට එක් ආහාර වේලක් අනුභව කිරීමෙන් හෝ එකම කැලරි ප්‍රමාණයක් ආහාර වේල් තුනකට වඩා පැතිරීමෙන් ඇති වන බලපෑම සංසන්දනය කර ඇත.

 දිනකට එක් ආහාර වේලක් අනුභව කිරීමෙන් කුසගින්න හෝමෝනය වන ග්‍රෙලින් මට්ටම ඉහළ ගොස් ඇතිවා පමණක් නොව, අධික නිරාහාර රුධිර සීනි සහ ඉන්සියුලින් ප්‍රතිචාරය ප්‍රමාද වීම  ඇතුළු සෞඛ්‍යයට වෙනත් අහිතකර බලපෑම් ඇති කළේය.

 නිතිපතා ආහාර ගැනීමේ රටාවකට අනුගත වීම අඩු ආහාර අනුභව කිරීම සමඟ සම්බන්ධ විය හැකි බව අධ්‍යයනවලින් පෙනී යයි .

 සාරාංශය

 ආහාර ගැනීමෙන් වැළකී සිටීම කුසගින්න සහ ආහාර රුචිය වැඩි කරන අතර අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ අවදානම වැඩි කරයි.  නිතිපතා ආහාර ගැනීමේ රටාවකට අනුගත වීම අඩු ආහාර ගැනීම සමඟ සම්බන්ධ විය හැකිය.

 8. ව්‍යායාම කිරීම ආරම්භ කරන්න

 නිතිපතා ව්‍යායාම ක්‍රමයක් සකස් කිරීමෙන් සෞඛ්‍යමය ප්‍රතිලාභ රාශියක් ලැබිය හැකි නමුත්, එය සැලසුම් සහගතව නොපැහැදිලි කථාංගයකින් පසුව විශේෂයෙන් ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය.

 තරබාරු කාන්තාවන් 84 දෙනෙකුගෙන් කරන ලද එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ සංජානන-චර්යා චිකිත්සාව (CBT) සහ ව්‍යායාම වල සංයෝජනයක් CBT වලට වඩා අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ සංඛ්‍යාතය අඩු කිරීමට වඩා  ඵලදායී බවයි.

 අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ අක්‍රමිකතාවයෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින්ගේ තවත් කුඩා අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ මාස හයක නිතිපතා ව්‍යායාම කිරීමෙන් සහභාගී වූවන්ගෙන් 81% ක් පමණ අධික ලෙස ආහාර ගැනීම නතර කළ බවයි.

 ව්‍යායාම මගින් ඔබේ ආහාර පරිභෝජනය පාලනය කර ගැනීමට සහ අධික ලෙස ආහාර ගැනීම වැළැක්වීමට ආහාර රුචිය නියාමනය කළ හැකිය.

 අධ්‍යයන 20 ක සමාලෝචනයක් මගින් කුසගින්න උත්තේජනය කරන හෝමෝනයක් වන ග්‍රෙලීන් මට්ටම මැඩපැවැත්වීමට ව්‍යායාම මගින් උපකාරී වන අතර පූර්ණත්වය පිළිබඳ හැඟීම් ප්‍රවර්ධනය කරන හෝමෝන මට්ටම ඉහළ නංවයි.

 ඔබේ දෛනික කටයුතුවලට ව්‍යායාම ඇතුළත් කිරීමෙන් ඔබේ මනෝභාවය වැඩි දියුණු කළ හැකි අතර මානසික ආතතිය අවම කර ගත හැකිය.

 ඊටත් වඩා හොඳයි, ව්‍යායාම ඔබේ දින චර්යාවේ නිත්‍ය කොටසක් බවට පත් කරන්න.  ඔබ සැබවින්ම භුක්ති විඳින ආකාරයේ ශාරීරික ක්‍රියාකාරකම් සොයා ගැනීමට උත්සාහ කරන්න.

 සාරාංශය

 ව්‍යායාම කිරීමෙන් ඔබට නැවත ධාවන පථයට පැමිණිය හැකිය.  එය කුසගින්න කෙරෙහි බලපාන හෝමෝන වලට බලපෑම් කළ හැකි අතර ඔබේ මනෝභාවය වැඩි දියුණු කළ හැකිය.  අනාගතයේ දී අධික ලෙස ආහාර ගැනීමෙන් වළක්වා ගැනීමට නිතිපතා ව්‍යායාම පුරුද්දක් ඇති කර ගන්න.

 9. මනසින් ආහාර ගැනීම පුහුණු වන්න

 මනසින් ආහාර ගැනීම යනු ආහාර ගැනීමේදී ඔබට දැනෙන ආකාරය ගැන දැඩි අවධානයක් යොමු කිරීමයි.

 ආහාර ගැනීමේදී ඔබට දැනෙන ආකාරය හඳුනා ගැනීම සහ ඔබේ ආහාරවල රසය, වයනය සහ සුවඳ දැනීම මේ සියල්ලම වේ.

 සිහිකල්පනාවෙන් ආහාර ගැනීම අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ අක්‍රමිකතාවයට ප්‍රතිකාර කිරීමට උපකාරී වේ. මෙය අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ පුනරාවර්තන කොටස් වලින් සංලක්ෂිත වේ .

 අධ්‍යයන 14 ක එක් සමාලෝචනයක් පෙන්නුම් කළේ සිහිය පවත්වා ගැනීම අධික ලෙස ආහාර ගැනීම සහ චිත්තවේගීය ආහාර ගැනීම යන දෙකම ඵලදායී ලෙස අඩු කරන බවයි.

 තවත් කුඩා අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ ගැටළු ඇති කාන්තාවන්ට සිහිය හා සංජානන-චර්යාත්මක චිකිත්සාව ලබා දුන් විට, ඔවුන් වැඩි දියුණු කළ ආහාර හැසිරීම් සහ ස්වයං දැනුවත්භාවය වැඩි කර ඇති බවයි.

 අධ්‍යයන 24 ක සමාලෝචනයක් පෙන්නුම් කළේ සිහියෙන් යුතුව ආහාර ගැනීම මිනිසුන්ට පසු දින ආහාර ගැනීම අඩු කර ගත හැකි අතර එමඟින් බර අඩු කර ගත හැකි බවයි .

 සිහිකල්පනාවෙන් ආහාර ගැනීම ආරම්භ කිරීම සඳහා, බාහිර අවධානය අවම කර ඔබේ ආහාර සෙමින් භුක්ති විඳීමට උත්සාහ කරන්න.  ආහාර ගැනීම නැවැත්විය යුතු වේලාව දැන ගැනීමට ඔබට පූර්ණ දැනීමක් ඇති බව හඳුනා ගැනීමට ඉගෙන ගන්න.

 සාරාංශය

 ඔබේ අධික ආහාර පාලනය කිරීම සඳහා සිහියෙන් යුතුව ආහාර ගැනීමට උත්සාහ කරන්න.  මනසින් ආහාර ගැනීම අධික ලෙස ආහාර ගැනීම සහ චිත්තවේගීය ආහාර ගැනීම අඩු කරන බව පෙන්වා දී ඇත.  එය පසු දින ආහාර ගැනීම අඩු කිරීමට ද උපකාරී වේ.

 10. ඔබේ ප්‍රෝටීන් ප්‍රමාණය වැඩි කරන්න

 ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර අනුභව කිරීම ඔබේ කුසගිනි සංඥා , ආහාර රුචිය සහ පූර්ණත්වයේ හැඟීම් නියාමනය කිරීමට ප්‍රබල බලපෑමක් ඇති කළ හැකිය.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, පුද්ගලයන් 19 දෙනෙකුගෙන් කරන ලද අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ ප්‍රෝටීන් ප්‍රමාණය 15% සිට 30% දක්වා වැඩි කිරීමෙන් දෛනික කැලරි ප්‍රමාණය සාමාන්‍යයෙන් කැලරි 441 කින් අඩු වී ඇති අතර ශරීරයේ බර හා මේද ස්කන්ධය සැලකිය යුතු ලෙස අඩුවීමට  හේතු වූ බවයි.

 ප්‍රෝටීන් කුසගින්නට බලපෑම් කළ හැකි ග්‍රෙලින් වැනි හෝමෝන මට්ටමට ද බලපෑම් කළ හැකිය.  ඇත්ත වශයෙන්ම, එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ ඉහළ ප්‍රෝටීන් සහිත ආහාරයක් අනුභව කිරීමෙන් ඉහළ කාබ් ආහාර වේලක් අනුභව කිරීමට වඩා ග්‍රෙලින් මට්ටම වඩා ඵලදායී ලෙස අඩු වන බවයි.

 තවත් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ අධික ප්‍රෝටීන් සහිත ආහාරයක් මේදය දහනය සහ පූර්ණත්වය පිළිබඳ හැඟීම් වැඩි දියුණු කළ බවයි.  , එය ආහාර රුචිය මැඩපැවැත්වීම හා සම්බන්ධ හෝමෝනයක් වන GLP-1 සාන්ද්‍රණය වැඩි කළේය.

  සෑම ආහාර වේලකටම හොඳ ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයක් ඇති බවටත් දවස පුරා ඉහළ ප්‍රෝටීන් සහිත ආහාර අනුභව කරන බවටත් වග බලා ගත යුතුය.

 ප්‍රෝටීන් බහුල ආහාර සඳහා උදාහරණ ලෙස මස්, මුහුදු ආහාර, බිත්තර, ඇට වර්ග, බීජ සහ කිරි නිෂ්පාදන ඇතුළත් වේ.



Comments