MSG (මොනොසෝඩියම් ග්ලූටමේට්): හොඳද නරකද?

 


 ස්වාභාවික සෞඛ්‍ය ප්‍රජාව තුළ MSG පිළිබඳ මතභේද ගණනාවක් පවතී.

 එය ඇදුම, හිසරදය සහ මොළයට හානි කරන බව කියනු ලැබේ.

 මෙම ලිපියෙන් MSG සහ එහි සෞඛ්‍යමය බලපෑම් විමර්ශනය කරමින් තර්කයේ දෙපැත්තම ගවේෂණය කරයි.

 MSG යනු කුමක්ද?

 මොනොසෝඩියම් ග්ලූටමේට් සඳහා MSG කෙටි නම වේ.

 රසය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා භාවිතා කරන ඊ-අංක E621 සමඟ - එය පොදු ආහාර ආකලන ද්‍රව්‍යයකි.

 MSG සෑදී ඇත්තේ සොබාදහමේ බහුල ඇමයිනෝ අම්ල වලින් එකක් වන ග්ලූටමේට් හෝ ග්ලූටමික් අම්ලයෙනි.

 ග්ලූටමික් අම්ලය අත්‍යවශ්‍ය නොවන ඇමයිනෝ අම්ලයක් වන අතර එයින් අදහස් වන්නේ ඔබේ ශරීරයට එය නිපදවිය හැකි බවයි.  එය ඔබේ ශරීරයේ විවිධ ක්‍රියාකාරකම් වලට සේවය කරන අතර සෑම ආහාරයකම පාහේ දක්නට ලැබේ.

 රසායනිකව, MSG යනු මේස ලුණු හෝ සීනි වලට සමාන සුදු ස්ඵටිකරූපී  කුඩු ය.  එය සෝඩියම් ලුණු ලෙස හඳුන්වන සෝඩියම් සහ ග්ලූටමික් අම්ලය ඒකාබද්ධ කරයි.

MSG හි ඇති ග්ලූටමික් අම්ලය සෑදී ඇත්තේ පිෂ්ඨය පැසවීමෙනි, නමුත් MSG හි ඇති ග්ලූටමික් අම්ලය සහ ස්වාභාවික ආහාර අතර රසායනික වෙනසක් නොමැත.

 කෙසේ වෙතත්, MSG හි ඇති ග්ලූටමික් අම්ලය අවශෝෂණය කර ගැනීම පහසු විය හැකි බැවින් එය ඔබේ ශරීරය බිඳීමට අවශ්‍ය විශාල ප්‍රෝටීන අණු තුළට බැඳී නොමැත.

 MSG ආහාරවල රසවත්, මස් සහිත උමාමි රසය වැඩි කරයි.  උමාමි යනු ලුණු, ඇඹුල්, කටුක සහ පැණිරස  සමඟ පස්වන මූලික රසයයි.

 මෙම ආකලන ආසියානු ආහාර පිසීමේදී ජනප්‍රිය වන අතර බටහිර රටවල විවිධ සැකසූ ආහාර වල භාවිතා වේ.

 එම්එස්ජී හි සාමාන්‍ය දෛනික පරිභෝජනය එක්සත් ජනපදයේ සහ එක්සත් රාජධානියේ ග්‍රෑම් 0.55–0.58 ක් වන අතර ජපානයේ සහ කොරියාවේ ග්‍රෑම් 1.2–1.7 කි.

 සාරාංශය

 MSG යනු ග්ලූටමික් අම්ලයේ සෝඩියම් ලුණු වන අතර එය ඔබේ ශරීරයේ දක්නට ලැබෙන ඇමයිනෝ අම්ලයකි.  එය රසය වැඩි කරන නිසා එය ජනප්‍රිය ආහාර ආකලනයක් වේ.

 මිනිසුන් එය හානිකර යැයි සිතන්නේ ඇයි?

 ග්ලූටමික් අම්ලය ඔබේ මොළයේ ස්නායු සම්ප්‍රේෂකයක් ලෙස ක්‍රියා කරයි.

 එය උද්දීපනය කරන ස්නායු සම්ප්‍රේෂකයකි, එයින් අදහස් කරන්නේ එය සංඥා නිකුත් කිරීම සඳහා ස්නායු සෛල උත්තේජනය කරන බවයි.

 සමහර අය කියා සිටින්නේ MSG මගින් මොළයේ අධික ග්ලූටමේට් හා ස්නායු සෛල අධික ලෙස උත්තේජනය වන බවයි.

 මෙම හේතුව නිසා MSG එක්සිටෝටොක්සින් ලෙස ලේබල් කර ඇත.

 එම්එස්ජී වලට ඇති බිය 1969 තරම් ඈත අතීතයට දිව යයි. අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ එම්එස්ජී විශාල මාත්‍රාවක් අලුත උපන් මීයන්ට එන්නත් කිරීමෙන් හානිකර ස්නායු බලපෑම් ඇති වන බවයි (Trusted Source).

 එතැන් පටන් රසල් බ්ලයිලොක්ගේ “එක්සිටොටොක්සින්ස්: ද ටේස්ට් ද කිල්ස්” වැනි පොත් එම්එස්ජී පිළිබඳ මෙම බිය පණපිටින් තබා ඇත.

 ඔබේ මොළයේ ග්ලූටමේට් ක්‍රියාකාරිත්වය වැඩි කිරීමෙන් හානියක් සිදුවිය හැකි බව සත්‍යයකි - සහ එම්එස්ජී විශාල මාත්‍රාවලින් රුධිරයේ ග්ලූටමේට් මට්ටම ඉහළ නැංවිය හැකිය.  එක් අධ්‍යයනයක දී, එම්එස්ජී හි මෙගාඩෝස් රුධිර මට්ටම 556% කින් වැඩි කළේය.

 කෙසේ වෙතත්, ග්ලූටමේට් ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබේ මොළයට කිසිදු බලපෑමක් ඇති නොවිය යුතුය, මන්ද එයට රුධිර මොළයේ බාධක විශාල ප්‍රමාණයකින් තරණය කළ නොහැකි බැවිනි (Trusted Source).

 සමස්තයක් ලෙස ගත් කල, සාමාන්‍ය ප්‍රමාණයෙන් පරිභෝජනය කරන විට MSG එක්සිටෝටොක්සින් ලෙස ක්‍රියා කරන බවට කිසිදු ප්‍රබල සාක්ෂියක් නොමැත.

 සාරාංශය

 එම්.එස්.ජී. වෙතින් ලැබෙන ග්ලූටමේට් එක්සිටෝටොක්සින් ලෙස ක්‍රියා කළ හැකි බව සමහරු තරයේ කියා සිටියත් ස්නායු සෛල විනාශ වීමට හේතු වේ.

 සමහර අය සංවේදී විය හැකිය

 සමහර අය MSG පරිභෝජනයෙන් අහිතකර බලපෑම් අත්විඳිය හැකිය.

 මෙම තත්වය චීන අවන්හල් සින්ඩ්‍රෝමය හෝ MSG රෝග ලක්ෂණ සංකීර්ණය ලෙස හැඳින්වේ.

 හිසරදය, මාංශ පේශි තද බව, හිරිවැටීම, හිරි වැටීම, දුර්වලතාවය සහ පිටාර ගැලීම වැනි රෝග ලක්ෂණ වේ.

 රෝග ලක්ෂණ ඇති කරන එළිපත්ත මාත්‍රාව ආහාර වේලකට ග්‍රෑම් 3 ක් පමණ වන බව පෙනේ.  කෙසේ වෙතත්, ග්‍රෑම් 3 ඉතා ඉහළ මාත්‍රාවක් බව මතක තබා ගන්න -

 මෙය සිදුවන්නේ ඇයිද යන්න පැහැදිලි නැත, නමුත් සමහර පර්යේෂකයන් අනුමාන කරන්නේ එම්එස්ජී හි මෙතරම් විශාල මාත්‍රාවකින් ග්ලූටමික් අම්ලය රුධිර මොළයේ බාධකයෙන් එතෙර වී නියුරෝන සමඟ අන්තර්ක්‍රියා කිරීමට හැකි වන අතර මොළයේ ඉදිමීම හා තුවාල සිදුවීමට හේතු වන බවයි .

 සමහරු කියා සිටින්නේ MSG මගින් ඇදුම රෝගයට ගොදුරු විය හැකි බවයි.

 පුද්ගලයන් 32 දෙනෙකුගෙන් යුත් එක් අධ්‍යයනයකදී, සහභාගී වූවන්ගෙන් 40% ක් විශාල ප්‍රමාණයේ MSG සමඟ ඇදුම රෝගයට ගොදුරු විය.

 කෙසේ වෙතත්, වෙනත් සමාන අධ්‍යයනයන් මගින් MSG පරිභෝජනය සහ ඇදුම අතර කිසිදු සම්බන්ධතාවයක් සොයා ගැනීමට නොහැකි විය.

 සාරාංශය

 MSG සමහර පුද්ගලයින් තුළ අහිතකර රෝග ලක්ෂණ ඇති කළ හැකි වුවද, අධ්‍යයනයන්හි භාවිතා කරන මාත්‍රාවන් සාමාන්‍ය දෛනික පරිභෝජනයට වඩා බෙහෙවින් වැඩි විය.

 රසය සහ කැලරි ප්‍රමාණයට ඇති බලපෑම

 සමහර ආහාර අනෙක් ඒවාට වඩා පිරවීමකි.

 ආහාර පිරවීම ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබේ කැලරි ප්‍රමාණය අඩු විය යුතු අතර එය බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ.

 සමහර සාක්ෂි වලට අනුව MSG ඔබට පූර්ණ හැඟීමක් ඇති කර ගත හැකිය.

 එම්එස්ජී සමඟ රස කර ඇති සුප් පරිභෝජනය කරන පුද්ගලයින් පසුව ගන්නා ආහාර වේලෙහි කැලරි අඩු ප්‍රමාණයක් අනුභව කරන බව අධ්‍යයනවලින් පෙනී යයි .

 MSG හි උමාමි රසය ඔබේ දිවෙහි සහ ඔබේ ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියේ ඇති ප්‍රතිග්‍රාහක උත්තේජනය කළ හැකි අතර ආහාර රුචිය නියාමනය කරන හෝමෝන මුදා හැරීමට හේතු වේ 

 එමනිසා, ඔබට පූර්ණ හැඟීමක් ඇති කර ගැනීමට MSG මත රඳා නොසිටීම වඩාත් සුදුසුය.

 සාරාංශය

 සමහර අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ MSG මඟින් ඔබේ කැලරි ප්‍රමාණය අඩු කළ හැකි බවයි, තවත් සමහරු කියා සිටින්නේ එය ප්‍රමාණය වැඩි කරන බවයි.

 තරබාරුකම හා පරිවෘත්තීය ආබාධ සඳහා බලපෑම

 සමහර අය බර වැඩිවීම සමඟ MSG සම්බන්ධ  කරති.

 සත්ව අධ්‍යයනයන්හිදී, මීයන්ගේ සහ මීයන්ගේ මොළයට එම්එස්ජී අධික මාත්‍රාවක් එන්නත් කිරීමෙන් ඔවුන් තරබාරු වීමට හේතු විය.

 කෙසේ වෙතත්, මෙය මිනිසුන් තුළ MSG ආහාරයට ගැනීම සඳහා අදාළත්වයක් නැත.

 මානව අධ්‍යයන කිහිපයක්ම MSG පරිභෝජනය බර වැඩිවීම හා ස්ථුලතාවයට සම්බන්ධ කරයි.

 චීනයේ, එම්එස්ජී ප්‍රමාණය වැඩිවීම බර වැඩිවීමට සම්බන්ධ කර ඇත - සාමාන්‍ය පරිභෝජනය දිනකට ග්‍රෑම් 0.33–2.2 අතර වේ.

 කෙසේ වෙතත්, වියට්නාම වැඩිහිටියන් තුළ, සාමාන්‍යයෙන් දිනකට ග්‍රෑම් 2.2 ක් ගැනීම අධික බර සමඟ සම්බන්ධ නොවීය.

 තවත් අධ්‍යයනයක් මගින් තායිලන්තයේ බර වැඩිවීම සහ පරිවෘත්තීය සින්ඩ්‍රෝමය සඳහා එම්එස්ජී ප්‍රමාණය වැඩි වී ඇත - නමුත් එය ක්‍රමෝපායික අඩුපාඩු සඳහා විවේචනයට ලක්ව ඇත.

 මිනිසුන් තුළ පාලනය කරන ලද පරීක්ෂණයකදී, MSG රුධිර පීඩනය ඉහළ නැංවූ අතර හිසරදය සහ ඔක්කාරය ඇතිවීමේ වාර ගණන වැඩි කළේය.  කෙසේ වෙතත්, මෙම අධ්‍යයනය යථාර්ථවාදී නොවන ඉහළ මාත්‍රා භාවිතා කර ඇත .

 තරබාරුකම හෝ පරිවෘත්තීය ආබාධ සඳහා MSG සම්බන්ධතාවය ගැන පූර්ණ ප්‍රකාශයක් කිරීමට පෙර තවත් මානව අධ්‍යයන අවශ්‍ය වේ.

 සාරාංශය

 සමහර අධ්‍යයන මගින් MSG ප්‍රමාණය බර වැඩිවීමට සම්බන්ධ කළද, ප්‍රතිඵල දුර්වල හා නොගැලපේ.  වැඩිදුර අධ්‍යයනයෙන් අවශ්‍ය වේ.

 ඔබ අසන අය මත පදනම්ව, MSG පරිපූර්ණ ආරක්ෂිත හෝ භයානක නියුරොටොක්සින් වේ.

 සාක්ෂි වලින් පෙනී යන්නේ MSG මධ්‍යස්ථ ප්‍රමාණවලින් ආරක්ෂිත බවයි.  කෙසේ වෙතත්, වැඩි පරිභෝජනය  හානියක් විය හැකිය.

 ඔබ MSG වලට අහිතකර ලෙස ප්‍රතිචාර දක්වන්නේ නම්, ඔබ එය අනුභව නොකළ යුතුය.  එයින් කියැවෙන්නේ ඔබ අතුරු ආබාධ අත්විඳින්නේ නැත්නම්, එය වළක්වා ගැනීමට බලවත් හේතුවක් නොමැති බවයි.

 MSG සාමාන්‍යයෙන් සැකසූ, අඩු ගුණාත්මක ආහාරවල ඇති බව මතක තබා ගන්න - ඒවා කෙසේ හෝ වළක්වා ගත යුතුය.

 ඔබ දැනටමත් සම්පූර්ණ ආහාර බහුල සමබර ආහාර වේලක් අනුභව කරන්නේ නම්, ඉහළ MSG ප්‍රමාණය ගැන කරදර විය යුතු නැත


Comments