විටමින් C

 


 විටමින් සී අත්‍යවශ්‍ය විටමින් වර්ගයකි, එයින් අදහස් වන්නේ ඔබේ ශරීරයට එය නිපදවිය නොහැකි බවයි.  එහෙත්, එය බොහෝ භූමිකාවන් ඇති අතර ආකර්ෂණීය සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත.

 එය ජලයේ ද්‍රාව්‍ය වන අතර දොඩම්, ස්ට්‍රෝබෙරි, කිවි පළතුරු, බෙල් පෙපර්, බ්‍රොකොලි,  සහ නිවිති ඇතුළු බොහෝ පලතුරු හා එළවළු වල දක්නට ලැබේ.

 විටමින් සී සඳහා නිර්දේශිත දෛනික පරිභෝජනය කාන්තාවන් සඳහා 75 mg සහ පිරිමින් සඳහා 90 mg (1) වේ.

 ඔබේ විටමින් සී ආහාර වලින් ලබා ගැනීමට පොදුවේ උපදෙස් දී ඇති නමුත්, බොහෝ අය ඔවුන්ගේ අවශ්‍යතා සපුරාලීම සඳහා අතිරේක වෙත යොමුවෙති.

 විටමින් සී අතිරේකය ගැනීමෙන් විද්‍යාත්මකව ඔප්පු කර ඇති ප්‍රතිලාභ 7 ක් මෙන්න.

 1. නිධන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කළ හැකිය

 විටමින් සී යනු ඔබේ ශරීරයේ ස්වාභාවික ආරක්‍ෂාව ශක්තිමත් කළ හැකි ප්‍රබල ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි 

 ප්‍රතිඔක්සිකාරක යනු ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය වැඩි කරන අණු වේ.  ඔවුන් එසේ කරන්නේ නිදහස් රැඩිකලුන් ලෙස හඳුන්වන හානිකර අණු වලින් සෛල ආරක්ෂා කිරීමෙනි.

 නිදහස් රැඩිකලුන් සමුච්චය වූ විට, ඒවාට බොහෝ නිධන්ගත රෝග  සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති ඔක්සිකාරක ආතතිය නමින් හැඳින්වෙන තත්වයක් ප්‍රවර්ධනය කළ හැකිය.

 අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ විටමින් සී වැඩිපුර පරිභෝජනය කිරීමෙන් ඔබේ රුධිරයේ ප්‍රතිඔක්සිකාරක මට්ටම 30% දක්වා ඉහළ යා හැකි බවයි.  මෙය ශරීරයේ ස්වාභාවික ආරක්ෂාවට දැවිල්ලට එරෙහිව සටන් කිරීමට උපකාරී වේ .

 සාරාංශය

 විටමින් සී යනු ඔබේ රුධිරයේ ප්‍රතිඔක්සිකාරක මට්ටම ඉහළ නැංවිය හැකි ප්‍රබල ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි.  මෙය හෘද රෝග වැනි නිධන්ගත රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වේ.

 2. අධි රුධිර පීඩනය පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ

 අධි රුධිර පීඩනය ගෝලීය වශයෙන් මරණයට ප්‍රධානතම හේතුව වන හෘද රෝග අවදානමකට ඔබව යොමු කරයි 

 අධි රුධිර පීඩනය ඇති සහ නැති අය තුළ රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමට විටමින් සී උපකාරී වන බව අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී තිබේ.

 සත්ව අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ විටමින් සී අතිරේකය ගැනීමෙන් හෘදයෙන් රුධිරය ගෙන යන රුධිර වාහිනී ලිහිල් කිරීමට උපකාරී වන අතර එය රුධිර පීඩන මට්ටම අඩු කිරීමට උපකාරී වන බවයි 

 එපමණක් නොව, මානව අධ්‍යයන 29 ක විශ්ලේෂණයකින් හෙළි වූයේ විටමින් සී අතිරේකය ගැනීමෙන් සිස්ටලික් රුධිර පීඩනය (ඉහළ අගය) 3.8 mmHg සහ ඩයස්ටොලික් රුධිර පීඩනය (පහළ අගය) 1.5 mmHg, සාමාන්‍යයෙන් සෞඛ්‍ය සම්පන්න වැඩිහිටියන් තුළ අඩු වී ඇති බවයි.

 අධි රුධිර පීඩනය ඇති වැඩිහිටියන් තුළ විටමින් සී අතිරේකය මඟින් සිස්ටලික් රුධිර පීඩනය 4.9 mmHg සහ ඩයස්ටොලික් රුධිර පීඩනය 1.7 mmHg, සාමාන්‍යයෙන් අඩු කරයි.

 මෙම ප්‍රතිඵල  යහපත් වුවත්, රුධිර පීඩනය කෙරෙහි දිගු කාලීනව බලපානවාද යන්න පැහැදිලි නැත.  එපමණක්ද නොව, අධි රුධිර පීඩනය ඇති පුද්ගලයින් ප්‍රතිකාර සඳහා විටමින් සී මත පමණක් රඳා නොසිටිය යුතුය.

 සාරාංශය

 නිරෝගී වැඩිහිටියන්ගේ සහ අධි රුධිර පීඩනය ඇති අයගේ රුධිර පීඩනය අඩු කරන විටමින් සී අතිරේක සොයාගෙන ඇත.

 3. හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කළ හැකිය

 ලොව පුරා  වැඩි මරණ වලට ප්‍රධානතම හේතුව හෘද රෝගයි 

 අධි රුධිර පීඩනය, අධි ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ් හෝ එල්ඩීඑල් (නරක) කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම සහ අඩු HDL (හොඳ) කොලෙස්ටරෝල් ඇතුළු හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම බොහෝ සාධක මගින් වැඩි කරයි.

 විටමින් සී මෙම අවදානම් සාධක අඩු කිරීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් හෘද රෝග අවදානම අඩු කළ හැකිය.

 නිදසුනක් වශයෙන්, සහභාගී වූ 293,172 දෙනෙකු සමඟ කළ අධ්‍යයන 9 ක විශ්ලේෂණයකින් හෙළි වූයේ වසර 10 කට පසු දිනකට අවම වශයෙන් විටමින් සී මිලිග්‍රෑම් 700 ක් ගත් පුද්ගලයින්ට විටමින් සී අතිරේකයක් නොගත් අයට වඩා 25% අඩු හෘද රෝග අවදානමක් ඇති බවයි 

 අධ්‍යයන 15 ක තවත් විශ්ලේෂණයකින් හෙළි වූයේ ආහාර වලින් විටමින් සී පරිභෝජනය කිරීම - අතිරේක නොවේ - හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු බවයි.

 කෙසේ වෙතත්, විටමින්-සී පොහොසත් ආහාර පරිභෝජනය කරන පුද්ගලයින් අතිරේකයක් ගත් පුද්ගලයින්ට වඩා සෞඛ්‍ය සම්පන්න ජීවන රටාවක් අනුගමනය කළේ දැයි විද්‍යඥයින්ට සැකයක් නැත.  මේ අනුව, වෙනස්කම් ඇති වූයේ විටමින් සී නිසාද නැතහොත් ඔවුන්ගේ ආහාරයේ වෙනත් අංශ නිසාද යන්න තවමත් පැහැදිලි නැත .

 අධ්‍යයන 13 ක තවත් විශ්ලේෂණයක් මගින් රුධිරයේ කොලෙස්ටරෝල් සහ ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ් මට්ටම වැනි හෘද රෝග සඳහා අවදානම් සාධක මත දිනකට අවම වශයෙන් විටමින් සී මිලිග්‍රෑම් 500 ක් ගැනීම ගැන සොයා බැලීය.

 විශ්ලේෂණයෙන් හෙළි වූයේ විටමින් සී අතිරේකය ගැනීමෙන් එල්ඩීඑල් (නරක) කොලෙස්ටරෝල් දළ වශයෙන් 7.9 mg / dL සහ රුධිර ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ 20.1 mg / dL අඩු කර ඇති බවයි.

 කෙටියෙන් කිවහොත්, දිනකට අවම වශයෙන් විටමින් සී මිලිග්‍රෑම් 500 ක් ගැනීම හෝ පානය කිරීම හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරන බව පෙනේ.  කෙසේ වෙතත්, ඔබ දැනටමත් විටමින්-සී පොහොසත් ආහාර වේලක් පරිභෝජනය කරන්නේ නම්, අතිරේක  හෘද සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ ලබා නොදේ.

 සාරාංශය

 විටමින් සී අතිරේක හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.  මෙම අතිරේක මගින් අධි රුධිර මට්ටමේ එල්ඩීඑල් (නරක) කොලෙස්ටරෝල් සහ ට්‍රයිග්ලිසරයිඩ ඇතුළු හෘද රෝග අවදානම් සාධක අඩු කළ හැකිය.

 4. රුධිරයේ යූරික් අම්ල මට්ටම අඩු කර රක්තවාතය වැළැක්වීමට උපකාරී වේ

 රක්තවාතය යනු  ආතරයිටිස් වර්ගයකි .

 එය ඇදහිය නොහැකි තරම් වේදනාකාරී වන අතර සන්ධි ඉදිමීම, විශේෂයෙන් විශාල ඇඟිලි වල දැවිල්ල ඇතුළත් වේ.  රක්තවාතය ඇති පුද්ගලයින්ට ඉදිමීම හා හදිසියේම දරුණු වේදනාවන් ඇති වේ .

 රුධිරයේ යූරික් අම්ලය වැඩිපුර ඇති විට රක්තවාතයෙහි රෝග ලක්ෂණ මතු වේ.  යූරික් අම්ලය යනු ශරීරය විසින් නිපදවන අපද්‍රව්‍යයකි.  ඉහළ මට්ටම්වලදී, එය ස්ඵටිකරූපී වී සන්ධිවල තැන්පත් විය හැකිය.

 විටමින් සී රුධිරයේ යූරික් අම්ලය අඩු කිරීමට සහ රක්තවාතය වැනි ප්‍රහාර වලින් ආරක්ෂා වීමට උපකාරී වන බව අධ්‍යයන කිහිපයක් පෙන්වා දී ඇත.

 නිදසුනක් වශයෙන්, පිරිමින් 1,387 ක් ඇතුළු අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ වඩාත්ම විටමින් සී පරිභෝජනය කළ අය අවම වශයෙන් පරිභෝජනය කළ අයට වඩා රුධිරයේ යූරික් අම්ලය සැලකිය යුතු ලෙස අඩු බවයි.

 තවත් අධ්‍යයනයක් මගින් අවුරුදු 20 ට වැඩි නිරෝගී පිරිමින් 46,994 ක් විටමින් සී පරිභෝජනය රක්තවාතය වර්ධනය කිරීම හා සම්බන්ධ දැයි සොයා බැලීය.  විටමින් සී අතිරේකය ගත් පුද්ගලයින්ට රක්තවාතය 44% අඩු  ඇති බව සොයා ගන්නා ලදී.

 මීට අමතරව, අධ්‍යයන 13 ක විශ්ලේෂණයකින් හෙළි වූයේ දින 30 කට වඩා වැඩි විටමින් සී අතිරේකයක් ගැනීමෙන් රුධිරයේ යූරික් අම්ලය සැලකිය යුතු ලෙස අඩුවී ඇති බවයි.   

 විටමින් සී පරිභෝජනය සහ යූරික් අම්ල මට්ටම අතර ශක්තිමත් සම්බන්ධයක් ඇති බව පෙනෙන්නට තිබුණද, රක්තවාතය සඳහා විටමින් සී වල බලපෑම පිළිබඳ වැඩිදුර අධ්‍යයනයන් අවශ්‍ය වේ.

 සාරාංශය

 විටමින්-සී බහුල ආහාර සහ අතිරේක රුධිරයේ යූරික් අම්ල මට්ටම අඩු කිරීම සහ රක්තවාතය ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත.

 5. යකඩ ඌනතාවය වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ

 යකඩ යනු ශරීරයේ විවිධ ක්‍රියාකාරකම් ඇති වැදගත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථයකි.  රතු රුධිර සෛල සෑදීම සහ ශරීරය පුරා ඔක්සිජන් ප්‍රවාහනය කිරීම සඳහා එය අත්‍යවශ්‍ය වේ.

 විටමින් සී අතිරේකය ආහාරයෙන් යකඩ අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.  විටමින් සී දුර්වල ලෙස අවශෝෂණය කර ඇති යකඩ, ශාක පදනම් කරගත් යකඩ ප්‍රභවයන් වැනි අවශෝෂණය කර ගැනීමට පහසු වන ආකාරයක් බවට පරිවර්තනය කිරීමට උපකාරී වේ 

 මස් යකඩ ප්‍රධාන ආහාර ප්‍රභවයක් වන බැවින් මස් රහිත ආහාර වේලක් ගන්නා අයට මෙය විශේෂයෙන් ප්‍රයෝජනවත් වේ.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, විටමින් සී මිලිග්‍රෑම් 100 ක් පරිභෝජනය කිරීමෙන් යකඩ අවශෝෂණය 67% කින් වැඩි කළ හැකිය .

 මෙහි ප්‍රතිඵලයක් වශයෙන් යකඩ ඌනතාවයට ගොදුරු වන පුද්ගලයින් අතර රක්තහීනතාවය ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට විටමින් සී උපකාරී වේ.

 එක් අධ්‍යයනයකදී මෘදු යකඩ  ඌනතාවයෙන් පෙළෙන රක්තහීනතාවයෙන් පෙළෙන ළමුන් 65 දෙනෙකුට විටමින් සී අතිරේකයක් ලබා දී ඇත.  පර්යේෂකයෝ සොයා ගත් පරිදි පරිපූරකයෙන් පමණක් ඔවුන්ගේ රක්තහීනතාවය පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ.

 ඔබට යකඩ මට්ටම අඩු නම්, විටමින්-සී බහුල ආහාර පරිභෝජනය කිරීම හෝ විටමින් සී අතිරේකය ගැනීම ඔබේ රුධිර යකඩ මට්ටම වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.

 සාරාංශය

 විටමින් සී මගින් මස් රහිත ප්‍රභවයන්ගෙන් යකඩ වැනි දුර්වල ලෙස අවශෝෂණය වන යකඩ අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කළ හැකිය.  එය යකඩ ඌනතාවයේ අවදානම ද අඩු කරයි.

 6. ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කරයි

 මිනිසුන් විටමින් සී අතිරේක ලබා ගැනීමට එක් ප්‍රධාන හේතුවක් වන්නේ ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතියේ බොහෝ කොටස් වලට විටමින් සී සම්බන්ධ වන බැවින් ඔවුන්ගේ ප්‍රතිශක්තිය ඉහළ නැංවීමයි.

 පළමුව, විටමින් සී ලිම්ෆොසයිට් සහ ෆාගෝසයිට් ලෙස හඳුන්වන සුදු රුධිරාණු නිපදවීම දිරිගැන්වීමට උපකාරී වන අතර එමඟින් ශරීරය ආසාදනවලින් ආරක්ෂා කර ගැනීමට උපකාරී වේ 

 දෙවනුව, විටමින් සී මෙම සුදු රුධිරාණු වඩාත් ඵලදායී ලෙස ක්‍රියා කිරීමට උපකාරී වන අතර නිදහස් රැඩිකලුන් වැනි හානිකර අණු මගින් හානිවලින් ආරක්ෂා කරයි.

 තෙවනුව, විටමින් සී යනු සමේ ආරක්ෂක පද්ධතියේ අත්‍යවශ්‍ය අංගයකි.  එය සමට සක්‍රියව ප්‍රවාහනය කරනු ලබන අතර, එය ප්‍රතිඔක්සිකාරකයක් ලෙස ක්‍රියා කළ හැකි අතර සමේ බාධක ශක්තිමත් කිරීමට උපකාරී වේ .

 විටමින් සී ගැනීමෙන් තුවාලය සුව කිරීමේ කාලය කෙටි කළ හැකි බව අධ්‍යයනවලින් හෙළි වී ඇත.

 එපමණක්ද නොව, අඩු විටමින් සී මට්ටම දුර්වල සෞඛ්‍ය ප්‍රතිඵල සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත.

 නිදසුනක් ලෙස, නියුමෝනියාව ඇති පුද්ගලයින්ට විටමින් සී මට්ටම අඩු වන අතර විටමින් සී අතිරේකය ප්‍රකෘතිමත් වීමේ කාලය කෙටි කරන බව පෙන්වා දී ඇත 

 සාරාංශය

 විටමින් සී සුදු රුධිරාණු වඩාත්  ඵලදායී ලෙස ක්‍රියා කිරීමට, ඔබේ සමේ ආරක්ෂක පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීමට සහ තුවාල වේගයෙන් සුව කිරීමට උදව් කිරීමෙන් ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කරයි.

 7. ඔබේ වයස අනුව ඔබේ මතකය සහ චින්තනය ආරක්ෂා කරයි

 ඩිමෙන්ශියාව යනු දුර්වල චින්තනයේ සහ මතකයේ රෝග ලක්ෂණ විස්තර කිරීමට භාවිතා කරන පුළුල් යෙදුමකි.

 එය ලොව පුරා මිලියන 35 කට අධික ජනතාවකට බලපාන අතර සාමාන්‍යයෙන් වැඩිහිටි වැඩිහිටියන් අතර මෙය සිදු වේ.

 අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ මොළය, කොඳු ඇට පෙළ සහ ස්නායු අසල ඇති ඔක්සිකාරක ආතතිය හා දැවිල්ල (සමස්තයක් ලෙස මධ්‍යම ස්නායු පද්ධතිය ලෙස හැඳින්වෙන) ඩිමෙන්ශියාව  අවදානම වැඩි කළ හැකි බවයි.

 විටමින් සී ශක්තිමත් ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි.  මෙම විටමින් වල අඩු මට්ටම් සිතීමට හා මතක තබා ගැනීමට ඇති දුර්වලතාවයට සම්බන්ධ වී ඇත.

 තවද, අධ්‍යයන කිහිපයකින් පෙන්නුම් කර ඇත්තේ ඩිමෙන්ශියාවෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින්ට විටමින් සී  අඩු රුධිර මට්ටම් ඇති බවයි.

 තවද, ආහාර හෝ අතිරේක වලින් අධික විටමින් සී පරිභෝජනය ඔබගේ වයස අනුව සිතීම සහ මතකය කෙරෙහි ආරක්ෂිත බලපෑමක් ඇති බව පෙන්නුම් කර ඇත .

 ඔබේ ආහාර වේලෙන් විටමින් සී ප්‍රමාණවත් නොවන්නේ නම් විටමින් සී අතිරේක ඩිමෙන්ශියාව වැනි තත්වයන්ට එරෙහිව උපකාරී වේ.  කෙසේ වෙතත්, ස්නායු පද්ධතියේ සෞඛ්‍යයට විටමින් සී අතිරේකවල බලපෑම අවබෝධ කර ගැනීම සඳහා අතිරේක මානව අධ්‍යයන අවශ්‍ය වේ.

 සාරාංශය

 අඩු විටමින් සී මට්ටම ඩිමෙන්ශියාව වැනි මතකය හා චින්තන ආබාධ ඇතිවීමේ අවදානම සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති අතර ආහාර හා අතිරේක වලින් විටමින් සී අධික ලෙස පානය කිරීම ආරක්ෂිත බලපෑමක් ඇති බව පෙන්නුම් කර ඇත.

 විටමින් සී ගැන ඔප්පු නොකළ ප්‍රකාශ

 විටමින් සී විද්‍යාත්මකව ඔප්පු කර ඇති ප්‍රතිලාභ බොහොමයක් ඇති අතර, එයට දුර්වල සාක්ෂි හෝ කිසිදු සාක්ෂියක් නොමැති පදනම් විරහිත හිමිකම් බොහෝමයක් ඇත.

 විටමින් සී පිළිබඳ ඔප්පු නොකළ ප්‍රකාශ කිහිපයක් මෙන්න:

 සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව වළක්වයි.

  විටමින් සී සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාවේ බරපතලකම සහ සුවවීමේ කාලය වැඩිහිටියන්ගෙන් 8% කින් සහ ළමුන්ගෙන් 14% කින් අඩු කරන බවක් පෙනෙන්නට තිබුණද, එය වළක්වන්නේ නැත.

 පිළිකා අවදානම අඩු කරයි.

  අධ්‍යයනයන් අතළොස්සක් විටමින් සී පරිභෝජනය පිළිකා කිහිපයක අවදානම අඩු කරයි.  කෙසේ වෙතත්, බොහෝ අධ්‍යයනවලින් සොයාගෙන ඇත්තේ විටමින් සී පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානමට බලපාන්නේ නැති බවයි.

 අක්ෂි රෝග වලින් ආරක්ෂා වේ. 

 ඇසේ සුද ඉවත් කිරීම සහ වයසට සම්බන්ධ අක්ෂි පරිහානිය වැනි අක්ෂි රෝග අවදානම අඩු කිරීමට විටමින් සී සම්බන්ධ වී ඇත.  කෙසේ වෙතත්, විටමින් සී අතිරේකය කිසිදු බලපෑමක් ඇති නොකරයි හෝ හානියක් කිරීමට පවා ඉඩ ඇත.

 ඊයම් විෂ වීම සඳහා ප්‍රතිකාර කළ හැකිය.

  ඊයම් විෂ සහිත පුද්ගලයින්ට විටමින් සී මට්ටම අඩු බව පෙනෙන්නට තිබුණද, විටමින් සී මගින් ඊයම් විෂ වීම සඳහා ප්‍රතිකාර කළ හැකි බවට මානව අධ්‍යයනවලින් ප්‍රබල සාක්ෂි නොමැත.

 සාරාංශය

 විටමින් සී බොහෝ ඔප්පු කළ හැකි ප්‍රතිලාභ තිබුණද, සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව වැළැක්වීම, පිළිකා අවදානම අවම කිරීම, අක්ෂි රෝග වලින් ආරක්ෂා වීම හෝ ඊයම් විෂ වීම සඳහා ප්‍රතිකාර කිරීම පෙන්වා දී නොමැත.

 පහළම කොටස

 විටමින් සී යනු ජලයේ ද්‍රාව්‍ය විටමින් වන අතර එය ආහාරයෙන් හෝ අතිරේකයෙන් ලබා ගත යුතුය.


 ප්‍රතිඔක්සිකාරක මට්ටම ඉහළ නැංවීම, රුධිර පීඩනය අඩු කිරීම, රක්තවාතය වැනි ප්‍රහාර වලින් ආරක්ෂා වීම, යකඩ අවශෝෂණය වැඩි දියුණු කිරීම, ප්‍රතිශක්තිය ඉහළ නැංවීම සහ හෘද රෝග හා ඩිමෙන්ශියා අවදානම අවම කිරීම වැනි ආකර්ෂණීය සෞඛ්‍ය ප්‍රතිලාභ රැසකට එය සම්බන්ධ වී ඇත.


 සමස්තයක් වශයෙන්, විටමින් සී අතිරේකය ඔබේ ආහාර වේලෙන් ප්‍රමාණවත් ප්‍රමාණයක් ලබා ගැනීමට වෙහෙසෙන්නේ නම් ඔබේ විටමින් සී ප්‍රමාණය ඉහළ නැංවීමට හොඳ සහ සරල ක්‍රමයකි.


Comments