ස්වාභාවික රස: ඔබ ඒවා අනුභව කළ යුතු ද?


 අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුවේ “ස්වාභාවික රස” යන යෙදුම ඔබ දැක ඇති.  මේවා රසකාරක කාරක වන අතර ආහාර නිෂ්පාදකයින් රසය වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා ඔවුන්ගේ නිෂ්පාදනවලට එකතු කරයි.

 කෙසේ වෙතත්, මෙම යෙදුම තරමක් ව්‍යාකූල සහ නොමඟ යවන සුළු විය හැකිය.

 මෙම ලිපියෙන් ස්වාභාවික රස මොනවාද, ඒවා කෘතිම රස සමඟ සැසඳෙන ආකාරය සහ සෞඛ්‍යයට ඇති විය හැකි කරුණු පිළිබඳව සවිස්තරාත්මකව සොයා බලයි.

 ස්වාභාවික රස මොනවාද?

 ස්වාභාවික රසයන් නිර්මාණය කරනු ලබන්නේ මෙම ශාක හෝ සත්ව ප්‍රභවයන්ගෙන් ලබාගත් ද්‍රව්‍ය වලින් ය:

 කුළුබඩු

 පළතුරු හෝ පළතුරු යුෂ

 එළවළු හෝ එළවළු යුෂ

 ආහාරයට ගත හැකි යීස්ට්,  ඖෂධ පැළෑටි, පොතු, අංකුර, මූල කොළ හෝ ශාක ද්‍රව්‍ය

 පැසුණු නිෂ්පාදන ඇතුළු කිරි නිෂ්පාදන

 මස්, කුකුළු මස් හෝ මුහුදු ආහාර

 බිත්තර

 සත්ව හෝ ශාක ද්‍රව්‍ය රත් කිරීමෙන් හෝ බැදීමෙන් මෙම රස ලබා ගත හැකිය.

 මීට අමතරව, නිෂ්පාදකයින් වැඩි වැඩියෙන් එන්සයිම භාවිතා කරන්නේ ස්වාභාවික රසයන් සඳහා වන ඉල්ලුම සපුරාලීම සඳහා ශාක ප්‍රභවයන්ගෙන් රස සංයෝග ලබා ගැනීම සඳහා ය.

 ස්වාභාවික රසයන් යනු රසය වැඩි කිරීමට මිස ආහාරයකට හෝ පානයකට පෝෂණ ගුණය දායක කිරීම නොවේ.

 මෙම රසකාරක ආහාර හා පාන වර්ග වල බහුලව දක්නට ලැබේ.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, සැකසූ ආහාරවල අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුවේ නිතර ලැයිස්තුගත කර ඇති එකම අයිතමය ලුණු, ජලය සහ සීනි බව වාර්තා වේ.

 සැකසූ ආහාර සඳහා භාවිතා කළ හැකි රසකාරක වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා ස්වාභාවික රස ශාක හා සතුන්ගෙන් ලබා ගනී.

 “ස්වාභාවික” යන්නෙන් අදහස් කරන්නේ කුමක්ද?

 පර්යේෂණයන් පෙන්වා දී ඇත්තේ ආහාර ඇසුරුම්කරණයේ “ස්වාභාවික” බවක් පෙන්නුම් කරන විට, නිෂ්පාදිතය කෙතරම් සෞඛ්‍ය සම්පන්නද යන්න ඇතුළුව ධනාත්මක අදහස් ඇති කිරීමට මිනිසුන් පෙළඹෙන බවයි 

 ස්වාභාවික රසය සම්බන්ධයෙන් ගත් කල, මුල් ප්‍රභවය ශාකයක් හෝ සතෙකු විය යුතුය.  ඊට වෙනස්ව, කෘතිම රසයක මුල් ප්‍රභවය මිනිසා විසින් සාදන ලද රසායනික ද්‍රව්‍යයකි.

 වැදගත් වන්නේ, සියළුම රසයන් ස්වාභාවික හෝ කෘතිම වේවා රසායනික ද්‍රව්‍ය අඩංගු වේ.  ඇත්ත වශයෙන්ම, ලෝකයේ සෑම ද්‍රව්‍යයක්ම ජලය ඇතුළු රසායනික ද්‍රව්‍ය වලින් සමන්විත වේ.

 ස්වාභාවික රසකාරක යනු රසකාරක ලෙස හැඳින්වෙන විශේෂයෙන් පුහුණු කරන ලද ආහාර රසායන විද්‍යාඥයන්  විසින් නිර්මාණය කරන ලද සංකීර්ණ මිශ්‍රණයකි.

 කෙසේ වෙතත්, ස්වාභාවික රසකාරක මිශ්‍රණයක කොටසක් විය හැකි රසායනික ද්‍රව්‍ය ගණන අනුව, අහිතකර ප්‍රතික්‍රියා සෑම විටම කළ හැක

 ආහාර අසාත්මිකතා ඇති පුද්ගලයින්ට හෝ විශේෂ ආහාර වේලක් අනුගමනය කරන අයට, ස්වාභාවික රසකාරකයක අඩංගු ද්‍රව්‍ය මොනවාදැයි සොයා බැලීම ඉතා වැදගත් වේ.

 ඔබට අසාත්මිකතා ඇත්නම් සහ ආහාර ගැනීමට අවශ්‍ය නම්, අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තු ඉල්ලන්න.  මෙම තොරතුරු සැපයීම සඳහා අවන්හල් නීත්‍යානුකූලව අවශ්‍ය නොවුවද, බොහෝ අය එසේ කරන්නේ ගනුදෙනුකරුවන් ආකර්ෂණය කර ගැනීමට හා රඳවා ගැනීමට ය.

 ස්වාභාවික රසකාරක ආරක්ෂිත නිර්ණායක සපුරාලිය යුතු වුවද, තනි ප්‍රතික්‍රියා සිදුවිය හැකිය.  අසාත්මිකතා ඇති පුද්ගලයින් හෝ විශේෂ ආහාර වේලක් ඇති අය ඒවා පරිභෝජනය කිරීම පිළිබඳව ඉතා සැලකිලිමත් විය යුතුය.

 ඔබ ස්වභාවික රසයන් පරිභෝජනය කළ යුතුද?

 ස්වාභාවික රසවල මුල් ප්‍රභවය ශාක හෝ සත්ව ද්‍රව්‍ය විය යුතුය.  කෙසේ වෙතත්, ස්වාභාවික රසයන් අධික ලෙස සැකසූ අතර බොහෝ රසායනික ආකලන අඩංගු වේ.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, ස්වාභාවික රස රසායනික සංයුතිය හා සෞඛ්‍යමය බලපෑම් අනුව කෘතිම රසයන්ට වඩා වෙනස් නොවේ.

 සෞඛ්‍ය සහ ආරක්ෂිත දෘෂ්ටි කෝණයකින්, ඔබේ හොඳම ක්‍රමය වන්නේ හැකි සෑම විටම නැවුම්, සම්පූර්ණ ආහාර තෝරා ගැනීමෙන් ස්වාභාවික හෝ කෘතිම රසකාරක සහිත ආහාර ගැනීමෙන් වැළකී සිටීමයි.

 ආහාර නිෂ්පාදකයින්ට අවශ්‍ය වන්නේ මෙම රසවල මුල් ප්‍රභවයන් හෝ රසායනික මිශ්‍රණ හෙළි නොකර අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුවේ රස ලැයිස්තු ගත කිරීම පමණි.

 ආහාර නිෂ්පාදනයේ ස්වාභාවික රසයන් පැමිණෙන්නේ කොහෙන්ද සහ ඒවායේ අඩංගු රසායනික ද්‍රව්‍ය සොයා ගැනීමට, ආහාර සමාගම සමඟ දුරකථනයෙන් හෝ විද්‍යුත් තැපෑලෙන් සම්බන්ධ වී ඒවා කෙලින්ම විමසන්න.

 ඒවායේ මුල් රසකාරක ප්‍රභවයට අමතරව, මෙම මිශ්‍රණවල කල් තබා ගන්නා ද්‍රව්‍ය, ද්‍රාවක සහ වෙනත් ද්‍රව්‍ය ඇතුළු විවිධ රසායනික ද්‍රව්‍ය 100 කට වඩා අඩංගු විය හැකිය.  මේවා “ආනුෂංගික ආකලන” ලෙස අර්ථ දැක්වේ.

 කෙසේ වෙතත්, මෙම ආකලන ස්වාභාවික හෝ කෘතිම ප්‍රභවයන්ගෙන්ද යන්න අනාවරණය කිරීමට ආහාර නිෂ්පාදකයින්ට අවශ්‍ය නොවේ.  මුල් රසකාරක ප්‍රභවය ශාක හෝ සත්ව ද්‍රව්‍ය වලින් ලැබෙන තාක් කල් එය ස්වභාවික රසය ලෙස වර්ගීකරණය කෙරේ.

 එපමණක්ද නොව, “ස්වාභාවික” යන වචනයට නිල අර්ථ දැක්වීමක් නොමැති හෙයින්, ජානමය වශයෙන් වෙනස් කරන ලද භෝග වලින් ලබා ගන්නා රසයන් ස්වාභාවික ලෙස ලේබල් කළ හැකිය.

 “ස්වාභාවික” යන යෙදුමට විධිමත් අර්ථ දැක්වීමක් නොතිබුණද, මිනිසුන් බොහෝ විට එය අර්ථ නිරූපණය කරන්නේ නිරෝගී යැයි අදහස් කරමිනි.  ස්වාභාවික හා කෘතිම රසයන් ප්‍රභවයෙන් වෙනස් වුවද, දෙකම එකතු කළ රසායනික ද්‍රව්‍ය අඩංගු වේ.

 ස්වභාවික රස ලෙස වර්ගීකරණය කරන ලද අමුද්‍රව්‍යය

 ආහාර රසායන විද්‍යාඥයන් විසින් නිර්මාණය කරන ලද ස්වභාවික රස සිය ගණනක් ඇත.  ආහාර සහ පාන වර්ග වල බහුලව දක්නට ලැබෙන කිහිපයක් මෙන්න:

 *ඇමයිල් ඇසිටේට්: බේක් කළ භාණ්ඩවල කෙසෙල් වැනි රසය ලබා දීම සඳහා මෙම සංයෝගය කෙසෙල් වලින් ආසවනය කළ හැකිය.

 *පැඟිරි: ගෙරානියල්, ලෙමන්, තැඹිලි සහ පිමෙන්ටෝ වලින් පැඟිරි නිස්සාරණය කරනු ලැබේ.  එය පැඟිරි රසකාරක සහ රසකැවිලි වල භාවිතා වේ.

 *බෙන්සාල්ඩිහයිඩ්: මෙම රසායනිකය ආමන්ඩ්, කුරුඳු තෙල් සහ වෙනත් අමුද්‍රව්‍ය වලින් ලබා ගනී.  ආහාර සඳහා ආමන්ඩ් රසය සහ සුවඳ ලබා දීමට එය නිතර භාවිතා වේ.

* කැස්ටෝරියම්: තරමක් පුදුම සහගත සහ නොසන්සුන් ප්‍රභවයක් වන මෙම තරමක් මිහිරි ද්‍රව්‍යය බීවර් වල ගුද ස්‍රාවයන් තුළ දක්නට ලැබේ.  අධික වියදම නිසා මෙය දුර්ලභ වුවද සමහර විට එය වැනිලා වෙනුවට ආදේශකයක් ලෙස භාවිතා කරයි.

 අනෙකුත් ස්වාභාවික රසයන් අතර

 *ලින්ඩන් ඊතර්: මී පැණි රසය

 *මැසෝයා ලැක්ටෝන්: පොල් රසය

 *ඇසිටොයින්: බටර් රසය

 මෙම රසයන් සියල්ලම විද්‍යාගාරයක නිර්මාණය කරන ලද මිනිසා විසින් සාදන ලද රසායනික ද්‍රව්‍ය භාවිතයෙන් නිෂ්පාදනය කළ හැකි අතර එම අවස්ථාවේ දී ඒවා කෘතිම රස ලෙස ලැයිස්තු ගත කෙරේ

 බොහෝ විට අමුද්‍රව්‍ය ලේබල් මඟින් ආහාර ස්වාභාවික හා කෘතිම රස වලින් සාදා ඇති බව ඔබ දැක ඇති.

 අමුද්‍රව්‍ය සිය ගණනක් ස්වාභාවික රස ලෙස වර්ගීකරණය කර ඇත.  ස්වාභාවික හා කෘතිම රසයන් එකට භාවිතා කිරීම ද පොදු ය.

 කෘතිම රසයන්ට වඩා ස්වාභාවික රස තෝරා ගත යුතුද?

 ස්වාභාවික රස අඩංගු ආහාර තෝරා ගැනීම සහ කෘතිම රසකාරක වලින් වැළකී සිටීම සෞඛ්‍ය සම්පන්න යැයි පෙනේ.

 කෙසේ වෙතත්, රසායනික සංයුතිය අනුව, දෙක කැපී පෙනෙන ලෙස සමාන ය.  විශේෂිත රසයෙහි ඇති රසායනික ද්‍රව්‍ය ස්වාභාවිකවම ව්‍යුත්පන්න වී හෝ කෘතිමව නිර්මාණය කළ හැකිය.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, කෘතිම රස සමහර විට ස්වාභාවික රසයන්ට වඩා අඩු රසායනික ද්‍රව්‍ය අඩංගු වේ.  මීට අමතරව, සමහර ආහාර විද්‍යාඥයන්  තර්ක කර ඇත්තේ කෘතිම රසකාරක සැබවින්ම ආරක්ෂිත වන්නේ ඒවා දැඩි ලෙස පාලනය කරන ලද රසායනාගාර තත්වයන් යටතේ නිපදවන බැවිනි.

 කෘතිම රසකාරක නිෂ්පාදනය සඳහා අඩු වියදම් වන අතර එමඟින් ආහාර නිෂ්පාදකයින්ට වඩාත් ආකර්ෂණීය වේ.

 ඊට අමතරව, නිර්මාංශ හෝ සත්ත්ව ආහාර වලින් තොර පුද්ගලයින් සැකසූ ආහාරවල සත්ව ව්‍යුත්පන්න ස්වභාවික රසයන් නොදැනුවත්වම ආහාරයට ගත හැකිය.

 සමස්තයක් වශයෙන්, ස්වාභාවික රස කෘතිම රසයන්ට වඩා සෞඛ්‍ය සම්පන්න බවක් නොපෙනේ

 “ස්වාභාවික” මූලාරම්භය තිබියදීත්, ස්වාභාවික රස කෘතිම රසයන්ට බෙහෙවින් සමාන ය.  කෘතිම රසකාරකවලට යම් වාසි පවා තිබිය හැකිය.

 ස්වාභාවික රසකාරක ආරක්ෂිතද?

 ස්වාභාවික හෝ කෘතිම රසයන් ආහාරයට එක් කිරීමට පෙර, ඒවා ආරක්ෂිත ප්‍රමිතීන්  සපුරාලන බව තහවුරු කර ගැනීම සඳහා ඒවා රසකාරක සහ නිස්සාරණ නිෂ්පාදකයින්ගේ සංගමයේ විශේෂ කමිටුව විසින් ඇගයීමට ලක් කළ යුතුය.

 මීට අමතරව, මෙම වැඩසටහන හරහා ආරක්ෂිත යැයි තීරණය කරන බොහෝ ස්වාභාවික රසයන් යුරෝපීය ආහාර සුරක්ෂිතතා අධිකාරිය වැනි වෙනත් ජාත්‍යන්තර නියාමන සංවිධාන විසින් සමාලෝචනය කර ඇත.

 කෙසේ වෙතත්, ස්වාභාවික රසකාරක මිශ්‍රණයක කොටසක් විය හැකි රසායනික ද්‍රව්‍ය ගණන අනුව, අහිතකර ප්‍රතික්‍රියා සෑම විටම කළ හැකිය.

 ආහාර අසාත්මිකතා ඇති පුද්ගලයින්ට හෝ විශේෂ ආහාර වේලක් අනුගමනය කරන අයට, ස්වාභාවික රසකාරකයක අඩංගු ද්‍රව්‍ය මොනවාදැයි සොයා බැලීම ඉතා වැදගත් වේ.

 ඔබට අසාත්මිකතා ඇත්නම් සහ ආහාර ගැනීමට අවශ්‍ය නම්, අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තු ඉල්ලන්න.  මෙම තොරතුරු සැපයීම සඳහා අවන්හල් නීත්‍යානුකූලව අවශ්‍ය නොවුවද, බොහෝ අය එසේ කරන්නේ ගනුදෙනුකරුවන් ආකර්ෂණය කර ගැනීමට හා රඳවා ගැනීමට ය.

 ස්වාභාවික රසකාරක ආරක්ෂිත නිර්ණායක සපුරාලිය යුතු වුවද, තනි ප්‍රතික්‍රියා සිදුවිය හැකිය.  අසාත්මිකතා ඇති පුද්ගලයින් හෝ විශේෂ ආහාර වේලක් ඇති අය ඒවා පරිභෝජනය කිරීම පිළිබඳව ඉතා සැලකිලිමත් විය යුතුය.

 ඔබ ස්වභාවික රසයන් පරිභෝජනය කළ යුතුද?

 ස්වාභාවික රසවල මුල් ප්‍රභවය ශාක හෝ සත්ව ද්‍රව්‍ය විය යුතුය.  කෙසේ වෙතත්, ස්වාභාවික රසයන් අධික ලෙස සැකසූ අතර බොහෝ රසායනික ආකලන අඩංගු වේ.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, ස්වාභාවික රස රසායනික සංයුතිය හා සෞඛ්‍යමය බලපෑම් අනුව කෘතිම රසයන්ට වඩා වෙනස් නොවේ.

 සෞඛ්‍ය සහ ආරක්ෂිත දෘෂ්ටි කෝණයකින්, ඔබේ හොඳම ඔට්ටුව වන්නේ හැකි සෑම විටම නැවුම්, සම්පූර්ණ ආහාර තෝරා ගැනීමෙන් ස්වාභාවික හෝ කෘතිම රසකාරක සහිත ආහාර ගැනීමෙන් වැළකී සිටීමයි.

 ආහාර නිෂ්පාදකයින්ට අවශ්‍ය වන්නේ මෙම රසවල මුල් ප්‍රභවයන් හෝ රසායනික මිශ්‍රණයන් හෙළි නොකර අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුවේ රස ලැයිස්තු ගත කිරීම පමණි.

 ආහාර නිෂ්පාදනයේ ස්වාභාවික රසයන් පැමිණෙන්නේ කොහෙන්ද සහ ඒවායේ අඩංගු රසායනික ද්‍රව්‍ය සොයා ගැනීමට, ආහාර සමාගම සමඟ දුරකථනයෙන් හෝ විද්‍යුත් තැපෑලෙන් සම්බන්ධ වී ඒවා කෙලින්ම විමසන්න.


Comments