ආහාර දිනපොතක් තබා ගන්නේ කෙසේද


 1 ඔබ කන බොන දේ

 2 දත්ත විශ්ලේෂණය කිරීම

 3 අමතර උපකාරක තොරතුරු ලුහුබැඳීම

 ආහාර දිනපොතක් තබා ගැනීම ඔබ දිනපතා අනුභව කරන දේ පිළිබඳ නිවැරදි චිත්‍රයක් ලබා දීමට උපකාරී වේ.  එය ඔබේ ආහාර වේලෙහි වැඩි පාලනයක් ලබා ගැනීමට සහ ඔබ කන දේ සහ එය ඔබේ සෞඛ්‍යයට හා ජීවන රටාවට බලපාන්නේ කෙසේද යන්න පිළිබඳ යම් අවබෝධයක් ලබා දීමට හොඳ ක්‍රමයක් විය හැකිය.  නිදසුනක් වශයෙන්, ඔබට අජීර්ණය හෝ වෙනත් වෛද්‍ය ගැටලුවක් තිබේ නම්, ආහාර දිනපොතක් තබා ගැනීම ගැටලුවට හේතු විය හැකි අමුද්‍රව්‍ය මොනවාදැයි සොයා ගැනීමට ඔබට උපකාරී වේ.  ඊට අමතරව, ආහාර දිනපොතක් ඔබට බර පාලනය කිරීමට හෝ බර අඩු කර ගැනීමට හෝ සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර ගැනීමට උපකාරී වේ.  ඔබේ ආහාර වේල පිළිබඳ සටහන් කිහිපයක් සටහන් කිරීම ආරම්භ කරන්න, ඔබ ඉගෙන ගන්නා දේ ගැන ඔබ පුදුමයට පත් විය හැකිය.

1 කොටස

 ඔබ කන දේ සහ පානය කරන දේ සොයා ගැනීම

1

 ඔබේ දිනපොත සකසන්න.  ඔබ කන සහ පානය කරන දේ සොයා ගැනීමට ඇති සරලම ක්‍රමය නම් ඔබේ දිනපොත සටහන් පොතක සැකසීම හෝ ඔබේ දුරකථනයෙන් ආහාර සඟරා යෙදුමක් බාගත කිරීමයි.  දිනය, වේලාව, ස්ථානය, ආහාරයට ගත් අයිතමය, පරිභෝජනය කළ ප්‍රමාණය සහ අමතර සටහන් පිළිබඳ තොරතුරු තබා ගැනීමට ඔබට හැකි විය යුතුය. 

 ඔබ අතින් දේවල් ලිවීමට කැමති නම්, හිස් සටහන් පොතක් භාවිතා කරන්න හෝ සෑම පිටුවකම ප්‍රමාණවත් ඉඩ ප්‍රමාණයක් සහිත දිනපතා දිනපොතක් මිලදී ගන්න.  ඔබේ සටහන් පොතට මුද්‍රණය කර භාවිතා කළ හැකි හෝ පිටපත් කළ හැකි නියැදි ආහාර දිනපොතක් ඔබට සොයාගත  හැකිය.

 ඔබ කැමති නම් ඔබට යෙදුමක් හෝ  ලුහුබැඳීමේ උපකරණයක් භාවිතා කළ හැකිය.  ආහාර දිනපොත එතරම් ජනප්‍රිය වී ඇති බැවින්, තෝරා ගැනීමට විවිධ හොඳ යෙදුම් තිබේ.

 2

 ඔබ කන සහ බොන සියල්ල සටහන් කරන්න.  වඩාත්ම නිවැරදි ආහාර සඟරාව බොහෝ දුරට ප්‍රයෝජනවත් වනු ඇත.  ඔබේ මුඛය තුළට යන සෑම දෙයක්ම සටහන් කිරීමට උත්සාහ කරන්න.  ඔබ ආහාර පිසීමේදී ආහාරයට ගන්නා ආහාර, බීම, සුලු කෑම සහ ආහාර වේල් පවා ඇතුළත් කරන්න.

 ඉතා නිශ්චිත වන්න සහ අමුද්‍රව්‍ය මගින් සංකීර්ණ ආහාර බිඳ දමන්න.  උදාහරණයක් ලෙස, සැන්ඩ්විච් එකක ප්‍රමාණය වෙනම ඇතුළත් කිරීම් ලෙස ලියන්න. මෙය ආහාරවල ඇති දේ හෝ මුළු කැලරි ප්‍රමාණය මතක තබා ගැනීමට උපකාරී වේ.

 රැකියාවේදී පිරිනමන කුකියක් මෙන්, ඔබ අනුභව කරන සුලු කෑම හෝ අහඹු අමුතු හා කෙළවර සටහන් කිරීමට අමතක නොකරන්න.

 සියලුම බීම වර්ග සටහන් කරන්න.  ඔබේ මුළු ජල පරිභෝජනය නිරීක්ෂණය කිරීමට අමතක නොකරන්න.  ඔබ කොපමණ ජලය පානය කරනවාදැයි සොයා බැලීමෙන් ඔබට සජලීව සිටීමට උපකාර කිරීම සඳහා වැඩි ජල ප්‍රමාණයක් පරිභෝජනය කළ යුතුද නැද්ද යන්න පිළිබඳ අවබෝධයක් ලැබෙනු ඇත.

 3

 නිවැරදි ප්‍රමාණ ලියන්න.  ඔබ කොපමණ කැලරි ප්‍රමාණයක් පරිභෝජනය කරනවාද යන්න ගැන ඔබ සැලකිලිමත් වන්නේ නම්, ඔබ ගන්නා ආහාර ප්‍රමාණය ලිවීම ඔබේ දිනපොතට ඇතුළත් කළ යුතු වැදගත් දත්ත වේ.  ඔබේ ප්‍රමාණය නිවැරදි බව සහතික කිරීම සඳහා ඔබට ආහාර පරිමාණයක් හෝ මිනුම් කෝප්ප මිලදී ගැනීමට අවශ්‍ය විය හැකිය.

 ඔබ කොපමණ ප්‍රමාණයක් අනුභව කරනවාද යන්න වෙනස් කිරීමට පෙර, ඔබ සාමාන්‍යයෙන් සෑම ආහාර වේලකම ඔබට සේවය කරන ආහාර මැනීමෙන් ආරම්භ කරන්න.  කොටස් ඉතා විශාල හෝ ඉතා කුඩා නම්, අවශ්‍ය වෙනස්කම් කරන්න.

 ඔබේ ආහාර මැනීම හෝ නිශ්චිත මිනුමක් වන කෝප්ප, පාත්‍ර හෝ වෙනත් බහාලුම් භාවිතා කිරීම දිගටම කරගෙන යන්න.  මෙය ඔබේ සඟරාවේ නිරවද්‍යතාවයට උපකාරී වේ.  අනුමාන කිරීම හෝ "ඇස් ඇරීම" නිවැරදි නොවන අතර සාමාන්‍යයෙන් ඔබේ මුළු ආහාර හා කැලරි ප්‍රමාණය අවතක්සේරු කිරීමට හේතු වේ.

 අවන්හල්වල ආහාර ගැනීම හෝ බර කිරා බැලීමට අපහසු ආහාර මිලදී ගැනීමේදී ඔබට ප්‍රමාණ ඇස්තමේන්තු කිරීමට සිදුවනු ඇත.  ඔබ දාම අවන්හලක ආහාරයට ගන්නේ නම්, ඒවායේ සේවා ප්‍රමාණයන්හි ඇති අමුද්‍රව්‍ය ප්‍රමාණයන් පිළිබඳ තොරතුරු සොයාගත හැකිදැයි බැලීමට මාර්ගගතව පරීක්ෂා කරන්න.  එසේම, පොදු සේවා ප්‍රමාණයන් සමඟ සැසඳෙන ගෘහ භාණ්ඩ සොයා ගැනීමට උත්සාහ කරන්න.  උදාහරණයක් ලෙස,  එක් බිත්තරයක් අවුන්ස 2 ක් හෝ 1/4 කෝප්පයක් වේ.

 කැලරි ලුහුබඳින්න.  ඔබ බර අඩු කර ගැනීමට හෝ බර වැඩි කර ගැනීමට උත්සාහ කරන්නේ නම්, සෑම දිනකම ඔබේ මුළු කැලරි ප්‍රමාණය නිරීක්ෂණය කිරීම ප්‍රයෝජනවත් වනු ඇත.  සමහර ආහාර සඟරා යෙදුම් ඔබට කැලරි සහ පෝෂක තොරතුරු සපයයි.  ආහාර සඟරාවක සටහන් පොතක් හෝ කඩදාසි පිටපතක් භාවිතා කරන්නේ නම්, කැලරි තොරතුරු සොයා ගැනීම සඳහා ඔබේ ආහාර අන්තර්ජාලය හරහා ගවේෂණය කිරීමට අවශ්‍ය විය හැකිය. Choosemyplate.gov යනු විශිෂ්ට සම්පතකි.

 ඔබ සාමාන්‍යයෙන් දිනකට කැලරි කීයක් පරිභෝජනය කරනවාදැයි සොයා බලා ආරම්භ කර අවශ්‍ය පරිදි වෙනස්කම් කරන්න.

 දිනකට කැලරි 500 ක් කපා හැරීම හෝ එකතු කිරීමෙන් රාත්තල් 1 සිට 2 දක්වා බර අඩු වීමක් හෝ බර වැඩිවීමක් සිදුවනු ඇත.

 4

 ඔබ කෑ දිනය, වේලාව සහ ස්ථානය ලියන්න.  ඔබේ ආහාර පුරුදු වල රටා සොයා ගැනීමේ වැදගත් කොටස මෙයයි.  ඔබ ඔබේ ආහාර වේලෙහි හෝ ජීවන රටාවේ වෙනස්කම් කිරීමට උත්සාහ කරන්නේ නම්, මෙම තොරතුරු ඔබ යම් වේලාවක ඇතැම් ආහාර අනුභව කරන්නේ මන්ද යන්න පිළිබඳ යම් අවබෝධයක් ලබා දෙනු ඇත.

 "දහවල් ආහාරය" හෝ "මධ්‍යම රාත්‍රී ආහාරය" වෙනුවට නිශ්චිත වේලාව ලිවීමට උත්සාහ කරන්න.

 ඔබට නිශ්චිත තොරතුරු ලබා ගැනීමට අවශ්‍ය නම්, ඔබ කෑ ඔබේ නිවසේ නිශ්චිත ස්ථානය සටහන් කළ හැකිය.  ඔබ රූපවාහිනිය ඉදිරිපිට සිටියාද?  ඔබේ නිවසේ මේසයේද?  සමහර විට සමහර ස්ථාන හෝ ක්‍රියාකාරකම් ඔබට ආහාර ගැනීමට පෙළඹේ.  නිදසුනක් වශයෙන්, ඔබ රූපවාහිනිය නරඹන විට කම්මැලි කමින් ආහාරයට ගත හැකිය.

 5

 එක් එක් අයිතමය අනුභව කිරීමෙන් පසු ඔබට හැඟෙන ආකාරය සටහන් කරන්න.  බර අඩු කර ගැනීම සඳහා ඔබ ආහාර දිනපොතක් තබාගෙන සිටියත් හෝ විභව ආහාර ආසාත්මිකතාවයක් හඳුනා ගැනීමට උත්සාහ කළත්, ඔබේ මනෝභාවය වැදගත් වේ.  ආහාරයක් හෝ ආහාර වේලක් ඔබට දැනෙන්නේ කෙසේද යන්න පිළිබඳ සටහන් සටහන් කරන්න.

 ඔබට හැඟෙන ආකාරය තක්සේරු කිරීමට ආහාර ගැනීමෙන් පසු විනාඩි 10-20 ක් ඉන්න.  ඔබ සෑහීමකට පත්වන බව දැන ගැනීමට ඔබේ ශරීරයට මිනිත්තු 20 ක් පමණ ගත වේ. ආහාර ඔබව තෘප්තිමත් කරන ආකාරය පිළිබඳ සටහන් සටහන් කරන්න.

 ආහාර වේලක් අනුභව කිරීමට පෙර ඔබට හැඟෙන ආකාරය පිළිබඳ සටහන් සටහන් කිරීමට උත්සාහ කරන්න.  චිත්තවේගීය ආහාර ගැනීම සම්බන්ධයෙන් ඔබට ඇති ඕනෑම ගැටළුවක් පිළිබඳව මෙය ඔබට අවබෝධයක් ලබා දෙනු ඇත.  නිදසුනක් වශයෙන්, ඔබ ආතතියට පත්ව ඇති විට විශාල කොටස් හෝ වැඩි මේද ආහාර අනුභව කරයි.

 ආහාර වේලකට පෙර සහ පසු ඔබේ කුසගින්න මට්ටම සැලකිල්ලට ගන්න.  ඔබ ආහාර වේලකට පෙර කුසගින්නේ සිටින්නේ නම්, ඔබ තරමක් විශාල කොටස් අනුභව කරන බව ඔබට පෙනෙනු ඇත.

 ආහාර ගැනීමෙන් පසු කිසිදු ශාරීරික රෝග ලක්ෂණ හෝ අතුරු ආබාධ ඇතුළත් කිරීමට අමතක නොකරන්න.  නිදසුනක් වශයෙන්, කිරි මත පදනම් වූ ආහාර අනුභව කිරීමෙන් පසු ඔබට ඔක්කාරය දැනෙන අතර බඩේ අමාරුවක් ඇති විය හැකිය.

2 කොටස

 දත්ත විශ්ලේෂණය කිරීම

 1

 ඔබ ගන්නා ආහාර වේලෙහි රටා සොයා බලන්න.  සති කීපයකට පසු ඔබ කන සහ පානය කරන සෑම දෙයක්ම නිරීක්ෂණය කිරීමෙන් පසු සමහර රටාවන් මතුවනු ඇත.  සෑම රටකම උදේ ආහාරය සඳහා එකම දේ ගැනීම වැනි සමහර රටාවන් පැහැදිලිව පෙනෙන අතර අනෙක් ඒවා තව ටිකක් ප්‍රබුද්ධ වනු ඇත.  ඔබේ දිනපොත පරීක්ෂා කර මෙම ප්‍රශ්න ගැන සිතන්න:

 ආහාර ඔබේ මනෝභාවයට බලපාන්නේ කෙසේද යන්න සම්බන්ධ රටාවන් තිබේද?

 කුමන ආහාර වේලක් ඔබට කුසගින්නෙන් පෙළෙනවාද, වඩා තෘප්තිමත්ද?

 ඔබ අධික ලෙස ආහාර ගැනීමට නැඹුරු වන්නේ කුමන තත්වයන් යටතේද?

 2

 ඔබට දිනපතා කෑම වර්ග කීයක් ගන්නවාද යන්න ගණන් කරන්න.  එක් දිනක් තුළ ඔවුන් කොපමණ කෑම වර්ග ප්‍රමාණයක් පානය කරනවාද යන්න ගැන බොහෝ අය පුදුම වෙති.  මෙහි ආමන්ඩ් අතලොස්සක්, එහි කුකියක් හෝ දෙකක් සහ චිප්ස් මල්ලක්, ඔබ රාත්‍රියේ රූපවාහිනිය නරඹන අතරතුර, අවසානයේදී එකතු කළ හැකිය.  ඔබේ සුලු කෑම පුරුදු සෞඛ්‍ය සම්පන්නද නැතිනම් සුළු වැඩක් අවශ්‍යද යන්න තක්සේරු කිරීමට ඔබේ දිනපොත භාවිතා කරන්න.

 ඔබ සෞඛ්‍ය සම්පන්න කෑම වර්ග තෝරා ගැනීමට නැඹුරු වන්නේද, නැත්නම් අසල ඇති ඕනෑම දෙයක් අල්ලා ගන්නවාද?  ඔබ යන අතරමඟදී ඔබට සුලූ කෑමක් අවශ්‍ය සෑම අවස්ථාවකම නැවුම් ආහාර පිළියෙළ කිරීමට කාලය නොමැති නම්, ඔබට බඩගිනි වූ විට සුලු කෑම යන්ත්‍ර වෙත යාම වෙනුවට කල්තියා සිතා බලා ඔබ සමඟ සුලු කෑම ගෙන ඒමට උත්සාහ කරන්න.

 ඔබේ කෑම වර්ග ඔබව තෘප්තිමත් කරනවාද? නැත්නම් ඒවා ඔබව කුසගින්නේ සිටිනවාද?  ඔබේ සුලු ආහාර වෙනස් විය යුතුද නැද්ද යන්න විශ්ලේෂණය කිරීම සඳහා ඔබේ කෑම වේලෙන් පසු ඔබට හැඟෙන ආකාරය පිළිබඳ සටහන් සමාලෝචනය කරන්න.

 3

 ඔබගේ සතියේ දින සහ සති අන්ත දින සසඳා බලන්න.  බොහෝ මිනිසුන් සඳහා, රැකියාව සහ පාසල ඔවුන්ගේ ආහාර පුරුදු කෙරෙහි විශාල බලපෑමක් ඇති කරයි.  වැඩ කරන දිනවල ආහාර පිසීම සඳහා කාලය වෙන් කිරීම ඔබට අපහසු විය හැකි නමුත් නිවාඩු දිනවල කුස්සියෙහි වැඩි කාලයක් ගත කරන්න.  ඔබේ ආහාර පුරුදු කෙරෙහි බලපෑම් ඇති කළ හැකි රටා සොයාගත හැකිදැයි බලන්න.

 ඔබ සමහර දිනවල වැඩිපුර ආහාර ගැනීමට නැඹුරු වේද?  ඔබ ප්‍රමාද වී වැඩ කරන නිසා සතියකට හතර වතාවක් පිටතට යන බව ඔබ දුටුවහොත්, එයින් ඇඟවෙන්නේ ඔබ සති අන්තයේ ආහාර පිළියෙල කිරීම සතියේ සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලට සහාය වීම සඳහා කළ යුතු බවයි.

 ඔබේ ආහාර වේල සැලසුම් කිරීමට ඔබට උදව් කිරීමට තොරතුරු භාවිතා කරන්න.  ඔබට නිශ්චිත රාත්‍රියක ආහාර පිසීමට දැනෙන්නේ නැති බව ඔබ දන්නේ නම්, ශීතකරණයක් තුළ සෞඛ්‍ය සම්පන්න යමක් තබා ගැනීමට සැලසුම් කරන්න.

 4

 ආහාර සමඟ ඔබේ චිත්තවේගීය සම්බන්ධතාවය පිළිබඳ සටහන් සටහන් කරන්න.  ඕනෑම දිනක් හෝ සතියක් සඳහා ඔබේ ආහාරයට බලපා ඇති ජීවන තත්වයන් මොනවාදැයි සොයා බලන්න.  ආතති සහගත, තනිකම හෝ ඔබ කම්මැලි වන කාලවලදී ඔබ ගන්නා ආහාර තේරීම්වල රටාවක් ඔබට පෙනෙනු ඇත.  සමහර විට ඔබට හොඳින් නිදාගත නොහැකි නිසා ඔබ මධ්‍යම රාත්‍රියේ කෑමක් අනුභව කරයි, නැතහොත් ආතති සහගත වැඩ දිනයකින් පසු ඔබ සුවපහසු ආහාර වෙත යොමුවනු ඇත.  ඔබ ගැන මෙය දැන ගැනීම ඔබේ ආහාර වේල සැලසුම් කිරීමේදී ප්‍රයෝජනවත් වේ.

 ඔබ කලබල වූ විට අධික ලෙස ආහාර ගැනීමේ ගැටලුවක් තිබේදැයි බලන්න.  එසේ නම්, ඔබ ආතතියට පත්වන විට ආහාර වෙත යොමුවීම වෙනුවට වෙනත් විවේකී ක්‍රියාකාරකම්වල යෙදීමට උත්සාහ කරන්න.

 සමහර ආහාර ඍණාත්මක හැඟීම් වලට වගකිව යුතු යැයි පෙනේ නම්, සිදුවන්නේ කුමක්දැයි බැලීමට ඒවා අත්හැර දැමීමට උත්සාහ කිරීමට ඔබට අවශ්‍ය විය හැකිය.  නිදසුනක් වශයෙන්, අධික ලෙස කෝපි පානය කිරීමෙන් පසු ඔබට කනස්සල්ලක් හා කම්පනයක් දැනෙන්නට පුළුවන.

 5

 ඕනෑම ආහාර නොඉවසීමක් රවුම් කරන්න.  ආහාර ඔබේ ශරීරයට බලපාන ආකාර රටා සොයා බලන්න.  ඔබේ සටහන් අඛණ්ඩව ඔක්කාරය, බඩේ අමාරුව සහ කිරි පොහොසත් ආහාර අනුභව කිරීමෙන් පසු ඉදිමීම පෙන්නුම් කරන විට ඔබට ලැක්ටෝස් නොඉවසීම ඇති බව ඔබට පෙනෙනු ඇත.

 ඔබට ඉදිමුණු, වායූන්, හිසරදයක්, ඔක්කාරය හෝ සාමාන්‍යයෙන් පිරී ඇති ආහාර මොනවාදැයි බලන්න.  වෛද්‍යවරයකු හෝ ලියාපදිංචි ආහාරවේදියෙකු සමඟ බෙදා ගැනීමට මෙම සටහන් තබා ගන්න.

 සමහර අමුද්‍රව්‍ය තුරන් කිරීම සඳහා ඔබේ ආහාර වේල වෙනස් කිරීමෙන් සෙලියාක් රෝග, කෝපාවිෂ්ට බඩවැල් සින්ඩ්‍රෝමය සහ වෙනත් රෝගාබාධ බොහෝ සෙයින් උපකාරී වේ.  ආහාර ඔබේ ගැටළු තවත් උග්‍ර කරයි යැයි විශ්වාස කිරීමට ඔබට හේතු වන රෝග ලක්ෂණ ඇත්නම්, ඔබේ ආහාර වේල වෙනස් කිරීම උපකාරී විය හැකි ආකාරය සාකච්ඡා කිරීමට ඔබේ ආහාර දිනපොත වෛද්‍යවරයා වෙත ගෙන එන්න.

3 කොටස

 අමතර ප්‍රයෝජනවත් තොරතුරු සොයා ගැනීම

 1

 ශාරීරික ක්‍රියාකාරකම් වාර්තා කරන්න.  ඔබ ඔබේ ආහාර දිනපොත කැලරි සොයා ගැනීමට සහ හැඩය ලබා ගැනීමට ක්‍රමයක් ලෙස තබා ගන්නේ නම්, ඔබේ ශාරීරික ක්‍රියාකාරකම් ද ලිවීම අර්ථවත් කරයි.

 ක්‍රියාකාරකම් වර්ගය සහ එය කිරීමට ගත කළ කාලය සටහන් කරන්න.  ඔබට හැකි නම්, එම විශේෂිත ව්‍යායාමයේදී ඔබ කැලරි කීයක් දහනය කර ඇත්ද යන්නත් එක් කරන්න.

 ඔබේ ව්‍යායාම මට්ටම ඔබේ කුසගින්න මට්ටමට බලපාන්නේ කෙසේද සහ ඔබ කන දේ බලන්න.  සමස්තයක් වශයෙන් කුසගින්න වැඩි වී ඇති බව ඔබ දුටුවාද නැතහොත් ව්‍යායාම කිරීමෙන් පසු කුසගින්න වැඩි වී ඇත්දැයි සටහන් කරන්න.

 2

 පෝෂණ තොරතුරු සටහන් කරන්න.  ඔබට යම් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ප්‍රමාණයක් ලැබෙන බවට වග බලා ගැනීම සඳහා ඔබ ආහාර දිනපොතක් තබා ගන්නේ නම්, එක් එක් අයිතමය සඳහා පෝෂණ තොරතුරු සටහන් කිරීමට ඔබට අවශ්‍ය විය හැකිය.  ඕනෑම වර්ගයක ආහාර සඳහා පෝෂණ තොරතුරු අන්තර්ජාලය හරහා සොයා ගැනීම පහසු වන අතර බොහෝ ආහාර සඟරා යෙදුම් ස්වයංක්‍රීයව මෙය ඔබට ලබා දේ.  නිරීක්ෂණය කිරීමට අවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ සඳහා උදාහරණ:

 තන්තු

 ප්‍රෝටීන්

 කාබෝහයිඩ්රේට්

 යකඩ

 විටමින් ඩී

 3

 ඉලක්කයක් කරා ඔබේ ප්‍රගතිය නිරීක්ෂණය කරන්න.  ඔබේ ආහාර වේලට සම්බන්ධ ඉලක්කයක් ඇති විට ආහාර දිනපොතක් පෙළඹවීමේ මෙවලමක් විය හැකිය.  ඔබට බර අඩු කර ගැනීමට අවශ්‍යද නැතහොත් ඔබ වැඩිපුර පලතුරු හා එළවළු අනුභව කිරීමට උත්සාහ කළත්, ඔබේ ප්‍රගතිය නිරීක්ෂණය කිරීමෙන් ඔබව ඉදිරියට ගෙනයාමට සහ වැඩිදියුණු කිරීමට තවමත් ඉඩ ඇති ස්ථානය ඔබට පෙන්වනු ඇත.  ඔබට එය නිරීක්ෂණය කළ හැකි ක්‍රම කිහිපයක් මෙන්න:

 ඔබේ බර සටහන් කරන්න.  සෑම සතියකම අවසානයේ එය ලියන්න එවිට එය උච්චාවචනය වී ඇති ආකාරය ඔබට දැකගත හැකිය.

 වැදගත් සන්ධිස්ථාන සටහන් කරන්න.  ඔබ මාසයක් සඳහා ඔබේ ආහාරයෙන් ග්ලූටන් සාර්ථකව ඉවත් කර ඇත්නම්, එය ඔබේ දිනපොතේ සටහන් කරන්න.

 ඔබට කොපමණ ව්‍යායාමයක් කළ හැකිදැයි සටහන් කරන්න.  උදාහරණයක් ලෙස, 5km ධාවනය සඳහා ඔබේ ප්‍රගතිය සටහන් කරන්න.

 4

 ආහාර වියදම් සොයා ගන්න.  ඔබ අනුභව කරන සෑම දෙයක්ම දැනටමත් ලියා ඇති බැවින්, එහි මිල කොපමණ දැයි ලියා නොගන්නේ මන්ද?  සෑම දිනකම, සතියක් සහ මාසයක් සඳහා ඔබේ ආහාර අයවැය තුළ රැඳී සිටීමට මෙය හොඳ ක්‍රමයකි.  ඔබ වැඩිපුරම මුදල් වියදම් කරන්නේ කොතැනදැයි දැනගත් විට ඔබ පුදුමයට පත් විය හැකිය.

 සෑම ආහාර වේලක් සඳහාම ඔබ කොපමණ මුදලක් වියදම් කළාද යන්න සැලකිල්ලට ගන්න.  ඔබ නිවසේදී සාදන ආහාර මෙන්ම ඔබ ගන්නා ආහාරද ඇතුළත් කරන්න.

 සෑම සතියකම හෝ මාසයකදී ඔබ ආහාර සඳහා කොපමණ මුදලක් වැය කරනවාද යන්න තීරණය කිරීම සඳහා රටා සොයන්න, ඔබට කපා ගත හැකි ස්ථාන සොයා ගන්න.

 නිවසින් පිටත මිලදී ගන්නා ආහාර සඳහා ඔබ කොපමණ මුදලක් වියදම් කරනවාද යන්න ගණනය කිරීම ප්‍රයෝජනවත් විය හැකිය.  නිදසුනක් වශයෙන්, ඔබට දහවල් කෝපි පානය කිරීමට හෝ සහායකයන් සමඟ දිවා ආහාරය ගැනීමට මුදල් වියදම් කළ හැකිය.  කාලයත් සමඟම, මෙම කුඩා වියදම් එකතු කළ හැකිය.


Comments