රැවටීමකින් තොරව ආහාර ලේබල කියවන්නේ කෙසේද


 ලේබල කියවීම උපක්‍රමශීලී විය හැකිය.

 පාරිභෝගිකයින් වෙන කවරදාටත් වඩා සෞඛ්‍ය සම්පන්නව සිටිති, එබැවින් සමහර ආහාර නිෂ්පාදකයින් නොමඟ යවන උපක්‍රම භාවිතා කරමින් ඉහළ සැකසූ හා සෞඛ්‍යයට අහිතකර නිෂ්පාදන මිලදී ගැනීමට මිනිසුන්ට ඒත්තු ගැන්වීමට උපකාරී වේ.

 ආහාර ලේබල් කිරීමේ රෙගුලාසි සංකීර්ණ බැවින් පාරිභෝගිකයින්ට ඒවා තේරුම් ගැනීම අපහසු වේ.

 වැරදි ලෙස ලේබල් කරන ලද කුණු සහ සැබවින්ම සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර අතර වෙනස හඳුනා ගැනීමට හැකි වන පරිදි ආහාර ලේබල කියවන ආකාරය මෙම ලිපියෙන් පැහැදිලි කෙරේ.

 ඉදිරිපස පෙනුමට ඔබව රවටා ගැනීමට ඉඩ නොදෙන්න

 ඇසුරුම්කරණයේ ඉදිරිපස ඇති හිමිකම් සම්පූර්ණයෙන්ම නොසලකා හැරීම හොඳම ඉඟි වලින් එකක් විය හැකිය.

 ඉදිරිපස ලේබල් මඟින් සෞඛ්‍ය ඉල්ලීම් ඉදිරිපත් කරමින් නිෂ්පාදන මිලදී ගැනීමට ඔබව පොළඹවා ගැනීමට උත්සාහ කරයි.

 ඇත්ත වශයෙන්ම, පර්යේෂණයන් පෙන්වා දෙන්නේ ඉදිරිපස ලේබල් වලට සෞඛ්‍ය හිමිකම් එකතු කිරීම සෞඛ්‍ය හිමිකම් ලැයිස්තුගත නොකරන එකම නිෂ්පාදනයට වඩා නිෂ්පාදනයක් සෞඛ්‍ය සම්පන්න යැයි මිනිසුන් විශ්වාස කරන බවයි - එමඟින් පාරිභෝගික තේරීම් වලට බලපායි.

 නිෂ්පාදකයින් බොහෝ විට මෙම ලේබල භාවිතා කරන ආකාරයෙන් වංක ය.  ඔවුන් නොමඟ යවන සහ සමහර අවස්ථාවල දී අසත්‍ය වන සෞඛ්‍ය හිමිකම් භාවිතා කිරීමට නැඹුරු වෙති.

 අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුව ගැඹුරින් පරීක්ෂා කිරීමකින් තොරව පාරිභෝගිකයින්ට සෞඛ්‍ය සම්පන්න විකල්ප තෝරා ගැනීම දුෂ්කර කරයි.

 සාරාංශය

 නිෂ්පාදන මිලදී ගැනීමට මිනිසුන් පොළඹවා ගැනීම සඳහා ඉදිරිපස ලේබල් බොහෝ විට භාවිතා කරයි.  කෙසේ වෙතත්, මෙම ලේබල සමහරක් අතිශයින් නොමඟ යවන සුළුය.

 අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුව අධ්‍යයනය කරන්න

 නිෂ්පාදන අමුද්‍රව්‍ය ප්‍රමාණය අනුව ලැයිස්තුගත කර ඇත - ඉහළම සිට පහළම ප්‍රමාණය දක්වා.

 මෙයින් අදහස් කරන්නේ නිෂ්පාදකයා වැඩිපුරම භාවිතා කළේ පළමු අමුද්‍රව්‍යය බවයි.

 හොඳ රීතියක් නම්, ඔබ අනුභව කරන දෙයින් විශාලතම කොටස සෑදී ඇති බැවින් පළමු අමුද්‍රව්‍ය තුන පරිලෝකනය කිරීමයි.

 පළමු අමුද්‍රව්‍යවල පිරිපහදු කළ ධාන්‍ය වර්ග, සීනි වර්ගයක් හෝ හයිඩ්‍රජන්  තෙල් අඩංගු නම්, නිෂ්පාදිතය සෞඛ්‍ය සම්පන්න නොවන බව ඔබට උපකල්පනය කළ හැකිය.

 ඒ වෙනුවට, පළමු අමුද්‍රව්‍ය තුන ලෙස සම්පූර්ණ ආහාර ලැයිස්තුගත කර ඇති අයිතම තෝරා ගැනීමට උත්සාහ කරන්න 

 ඊට අමතරව, පේළි දෙකකට හෝ තුනකට වඩා දිගු වන අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුවෙන් ඇඟවෙන්නේ නිෂ්පාදිතය ඉහළ සැකසුම් සහිත බවයි.

 සාරාංශය

 අමුද්‍රව්‍ය ප්‍රමාණය අනුව ලැයිස්තුගත කර ඇත - ඉහළම සිට පහළ දක්වා.  සම්පූර්ණ ආහාර පළමු අමුද්‍රව්‍ය තුන ලෙස ලැයිස්තු ගත කරන නිෂ්පාදන සෙවීමට උත්සාහ කරන්න සහ දීර්ඝ අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුවක් ඇති ආහාර ගැන සැක කරන්න.

 සේවා ප්‍රමාණයන් ගැන විමසිල්ලෙන් සිටින්න

 පෝෂණ ලේබල් වල නිෂ්පාදනයේ සම්මත ප්‍රමාණයක කැලරි හා පෝෂ්‍ය පදාර්ථ කීයක් තිබේද යන්න සඳහන් වේ - බොහෝ විට යෝජිත තනි සේවය.

 කෙසේ වෙතත්, මෙම සේවා ප්‍රමාණයන් එක් වරකදී මිනිසුන් පරිභෝජනය කරන ප්‍රමාණයට වඩා බොහෝ විට කුඩා වේ.

 උදාහරණයක් ලෙස, එක් සේවාවක් සෝඩා කෑන් භාගයක්, කුකියෙන් හතරෙන් එකක්, චොකලට් බාර් භාගයක් හෝ තනි බිස්කට් විය හැකිය.

 එසේ කිරීමෙන් නිෂ්පාදකයින් ආහාරවල කැලරි අඩු හා සීනි අඩු යැයි සිතමින් පාරිභෝගිකයින් රවටා ගැනීමට උත්සාහ කරයි.

 බොහෝ දෙනා මෙම සේවා ප්‍රමාණ යෝජනා ක්‍රමය ගැන නොදැන, සමස්ත බහාලුම තනි සේවාවක් යැයි උපකල්පනය කරයි, ඇත්ත වශයෙන්ම එය දෙකක්, තුනක් හෝ වැඩි ගණනක් අඩංගු විය හැකිය.

 ඔබ කන දේවල පෝෂණ අගය දැන ගැනීමට ඔබ කැමති නම්, ඔබ පරිභෝජනය කළ සේවා ගණන අනුව පිටුපස ලබා දෙන සේවය ගුණ කළ යුතුය.

 සාරාංශය

 ඇසුරුම්කරණයේ ලැයිස්තුගත කර ඇති ප්‍රමාණයන් නොමඟ යවන සහ යථාර්ථවාදී නොවන ඒවා විය හැකිය.  නිෂ්පාදකයින් බොහෝ විට එක් පසුබිමක බොහෝ දෙනා පරිභෝජනය කරන ප්‍රමාණයට වඩා ඉතා කුඩා ප්‍රමාණයක් ලැයිස්තුගත කරයි.

 වඩාත්ම නොමඟ යවන හිමිකම්

 ඇසුරුම් කරන ලද ආහාර සඳහා වන සෞඛ්‍ය හිමිකම් සැලසුම් කර ඇත්තේ ඔබේ අවධානය දිනා ගැනීමට සහ නිෂ්පාදිතය සෞඛ්‍ය සම්පන්න බව ඔබට ඒත්තු ගැන්වීමට ය

 මෙන්න වඩාත් පොදු හිමිකම් කිහිපයක් - සහ ඔවුන් අදහස් කරන්නේ කුමක්ද 

සැහැල්ලු 

 සැහැල්ලු නිෂ්පාදන කැලරි හෝ මේදය අඩු කිරීම සඳහා සකසනු ලැබේ.  සමහර නිෂ්පාදන හුදෙක් වතුර පෙවී ඇත.  ඒ වෙනුවට සීනි වැනි කිසිවක් එකතු කර ඇත්දැයි පරීක්ෂා කර බලන්න.

 මල්ටිග්‍රේන්.

  මෙය ඉතා සෞඛ්‍ය සම්පන්න බවක් පෙනුනද එයින් අදහස් වන්නේ නිෂ්පාදනයක් තුළ ධාන්‍ය වර්ග එකකට වඩා අඩංගු වන බවයි.  මේවා බොහෝ දුරට පිරිපහදු කළ ධාන්‍ය වේ - නිෂ්පාදිතය සම්පූර්ණ ධාන්‍ය ලෙස සලකුණු නොකළහොත්.

 ස්වාභාවික.

  නිෂ්පාදිතය ස්වාභාවික දෙයකට සමාන බව මින් අදහස් නොවේ.  එය සරලවම පෙන්නුම් කරන්නේ එක් අවස්ථාවක නිෂ්පාදකයා ඇපල් හෝ සහල් වැනි ස්වාභාවික ප්‍රභවයක් සමඟ වැඩ කළ බවයි.

 කාබනික. 

 නිෂ්පාදනයක් සෞඛ්‍ය සම්පන්නද යන්න පිළිබඳව මෙම ලේබලය ඉතා අල්පය.  උදාහරණයක් ලෙස කාබනික සීනි තවමත් සීනි වේ.

 එකතු කළ සීනි නැත.

  සමහර නිෂ්පාදන ස්වභාවිකව සීනි අධිකය.  ඔවුන් සීනි එකතු කර නැති නිසා ඔවුන් නිරෝගී බව එයින් අදහස් නොවේ.  සෞඛ්‍යයට අහිතකර සීනි ආදේශක ද එකතු කර ඇත.

 අඩු කැලරි. 

 අඩු කැලරි සහිත නිෂ්පාදන සඳහා වෙළඳ නාමයේ මුල් නිෂ්පාදනයට වඩා තුනෙන් එකක් අඩු කැලරි ප්‍රමාණයක් තිබිය යුතුය.  එහෙත්, එක් වෙළඳ නාමයක අඩු කැලරි අනුවාදයක තවත් වෙළඳ නාමයක මුල් පිටපතට සමාන කැලරි තිබිය හැක.

 මේදය අඩු.  

මෙම ලේබලය සාමාන්‍යයෙන් අදහස් කරන්නේ වැඩි සීනි එකතු කිරීමේ වියදමින් මේදය අඩු කර ඇති බවයි.  ඉතා ප්‍රවේසම් වන්න සහ අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුව කියවන්න.

 අඩු කාබ්.  

මෑතකදී, අඩු කාබ් ආහාර වැඩි දියුණු කළ සෞඛ්‍යයට සම්බන්ධ කර ඇත.  අඩු කාබ් ලෙස ලේබල් කරන ලද සැකසූ ආහාර සාමාන්‍යයෙන් සැකසූ අඩු මේද ආහාර වලට සමානව තවමත් සැකසූ ජන්ක් ආහාර වේ.

 සම්පූර්ණ ධාන්‍ය වලින් සාදා ඇත.  

නිෂ්පාදනයේ ධාන්‍ය වර්ග ඉතා අල්ප විය හැකිය.  අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුව පරීක්ෂා කරන්න - ධාන්‍ය වර්ග පළමු අමුද්‍රව්‍ය තුනෙහි නොමැති නම්, ප්‍රමාණය නොසැලකිය.

 ශක්තිමත් හෝ පොහොසත්. 

 මෙයින් අදහස් කරන්නේ නිෂ්පාදනයට සමහර පෝෂ්‍ය පදාර්ථ එකතු කර ඇති බවයි.  උදාහරණයක් ලෙස විටමින් ඩී බොහෝ විට කිරි වලට එකතු වේ.  එහෙත්, යමක් ශක්තිමත් කළ පමණින් එය සෞඛ්‍ය සම්පන්න නොවේ.

 ග්ලූටන් රහිත.  

ග්ලූටන් රහිත සෞඛ්‍ය සම්පන්න යැයි අදහස් නොකෙරේ.  නිෂ්පාදනයේ තිරිඟු, අක්ෂර වින්‍යාසය, රයි හෝ බාර්ලි අඩංගු නොවේ.  ග්ලූටන් රහිත බොහෝ ආහාර අධික ලෙස සැකසූ අතර සෞඛ්‍යයට අහිතකර මේද හා සීනි පටවා ඇත.

 පළතුරු රස.  

බොහෝ සැකසූ ආහාරවල ස්ට්රෝබෙරි යෝගට් වැනි ස්වාභාවික රසය සඳහන් කරන නමක් ඇත.  කෙසේ වෙතත්, නිෂ්පාදනයේ කිසිදු පලතුරක් නොතිබිය හැකිය - පලතුරු මෙන් රස බැලීමට නිර්මාණය කර ඇති රසායනික ද්‍රව්‍ය පමණි.

 ශුන්‍ය ට්‍රාන්ස් මේදය. 

 මෙම වාක්‍ය ඛණ්ඩයේ තේරුම “එක් සේවයකට ට්‍රාන්ස් මේදය ග්‍රෑම් 0.5 ට අඩු” යන්නයි.  මේ අනුව, සේවා ප්‍රමාණය නොමඟ යවන සුළු නම්, නිෂ්පාදනයේ තවමත් ට්‍රාන්ස් මේදය අඩංගු විය හැකිය.

 මෙම පරෙස්සම් සහගත වචන තිබියදීත්, සැබවින්ම සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර බොහෝමයක් කාබනික, ධාන්‍ය හෝ ස්වාභාවික ය.  කෙසේ වෙතත්, ලේබලයක් යම් හිමිකම් පෑමක් කළ පමණින් එය සෞඛ්‍ය සම්පන්න බව සහතික නොකරයි.

 සාරාංශය

 බොහෝ අලෙවිකරණ යෙදුම් වැඩිදියුණු කළ සෞඛ්‍යය සමඟ සම්බන්ධ වේ.  සෞඛ්‍ය සම්පන්න නොවන, සැකසූ ආහාර තමන්ට හොඳ යැයි සිතමින් පාරිභෝගිකයින් නොමඟ යැවීමට මේවා බොහෝ විට යොදා ගනී.

 සීනි සඳහා විවිධ නම්

 සීනි ගනන් නැති නම් වලින් යයි - ඒවායින් බොහොමයක් ඔබ හඳුනා නොගනී.

 ආහාර නිෂ්පාදකයින් මෙය ඔවුන්ගේ වාසියට යොදා ගන්නේ සැබෑ ප්‍රමාණය සැඟවීම සඳහා විවිධ වර්ගයේ සීනි වර්ග තම නිෂ්පාදනවලට එකතු කිරීමෙනි.

 එසේ කිරීමෙන් ඔවුන්ට ඉහළින් සෞඛ්‍ය සම්පන්න අමුද්‍රව්‍යයක් ලැයිස්තුගත කළ හැකිය.  එබැවින් නිෂ්පාදනයක් සීනි සමඟ පටවා ඇතත්, එය අනිවාර්යයෙන්ම පළමු අමුද්‍රව්‍ය තුනෙන් එකක් ලෙස නොපෙන්වයි.

 අහම්බෙන් සීනි විශාල ප්‍රමාණයක් පරිභෝජනය කිරීමෙන් වළක්වා ගැනීම සඳහා, අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තු වල පහත සඳහන් සීනි නම් ගැන විමසිල්ලෙන් සිටින්න:

 සීනි වර්ග: 

බීට් සීනි, දුඹුරු සීනි, බටර් සීනි, උක් සීනි, කැස්ටර් සීනි, පොල් සීනි, රට ඉදි සීනි, රන්වන් සීනි, ඉන්වර්ටර් සීනි, මස්කොවාඩෝ සීනි, කාබනික අමු සීනි, රාස්පාදුර සීනි, වාෂ්පීකරණය කළ උක් යුෂ සහ රසකැවිලි කරුවන්ගේ සීනි.

 සිරප් වර්ග:

 කැරොබ් සිරප්, රන්වන් සිරප්, ඉහළ ෆෘක්ටෝස් ඉරිඟු සිරප්, මී පැණි, අග්ගිස් පැණි, මෝල්ට් සිරප්, මේපල් සිරප්, ඕට් සිරප්, සහල් නිවුඩ් සිරප් සහ සහල් සිරප්.

 එකතු කරන ලද අනෙකුත් සීනි:

 බාර්ලි මෝල්ට්, මොලැසස්, උක් යුෂ ස්ඵටික, ලැක්ටෝස්, ඉරිඟු රසකාරක, ස්ඵටිකරූපී ෆෘක්ටෝස් , ඩෙක්ස්ට්‍රාන්, මෝල්ට් පවුඩර්, එතිල් මෝල්ටෝල්, පළතුරු යුෂ සාන්ද්‍රණය, ග්ලැක්ටෝස්, ග්ලූකෝස්, ඩයිසැකරයිඩ, මෝල්ටෝඩෙක්ස්ට්‍රින් සහ මෝල්ටෝස්.

 සීනි සඳහා තවත් බොහෝ නම් පවතී, නමුත් මේවා වඩාත් සුලභ වේ.

 අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුවේ ඉහළම ස්ථානවල හෝ ලැයිස්තුවේ විවිධ වර්ගවල ඔබ මේවා දුටුවහොත් නිෂ්පාදනයේ සීනි එකතු වේ.

 සාරාංශය

 සීනි විවිධ නම් වලින් යයි - ඒවායින් බොහොමයක් ඔබ හඳුනා නොගනී.  උක් සීනි, ඉන්වර්ටර් සීනි, ඉරිඟු රසකාරක, ඩෙක්ස්ට්‍රාන්, මොලස්, මෝල්ට් සිරප්, මෝල්ටෝස් සහ වාෂ්පීකරණය කළ උක් යුෂ මේවාට ඇතුළත් ය.

 බොටම් ලයින්

 නිෂ්පාදන ලේබල මගින් නොමඟ යැවීම වළක්වා ගත හැකි හොඳම ක්‍රමය නම් සැකසූ ආහාර සම්පූර්ණයෙන්ම වළක්වා ගැනීමයි.  සියල්ලට පසු, සම්පූර්ණ ආහාරයට අමුද්‍රව්‍ය ලැයිස්තුවක් අවශ්‍ය නොවේ.

 කෙසේ වෙතත්, ඔබ ඇසුරුම් කළ ආහාර මිලදී ගැනීමට තීරණය කරන්නේ නම්, මෙම ලිපියේ ප්‍රයෝජනවත් උපදෙස් සමඟ උසස් තත්ත්වයේ නිෂ්පාදන වලින් කුණු ඉවත් කිරීමට වග බලා ගන්න


Comments