පොදු ආහාර ආකලන 11 ක් - ඔබ ඒවායින් වැළකී සිටිය යුතුද?

 

 ඔබේ මුළුතැන්ගෙයි පැන්ට්‍රිය  ඇති ඕනෑම ආහාරයක අමුද්‍රව්‍ය ලේබලය දෙස බලන්න, එවිට ඔබට ආහාර ආකලන හඳුනා ගැනීමට හොඳ අවස්ථාවක් තිබේ.

 නිෂ්පාදනයේ රසය, පෙනුම හෝ වයනය වැඩි දියුණු කිරීමට හෝ එහි රාක්කයේ ආයු කාලය දීර්ඝ  කිරීමට ඒවා භාවිතා වේ.

 මෙම ද්‍රව්‍යයන්ගෙන් සමහරක් සෞඛ්‍යයට අහිතකර බලපෑම් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති අතර ඒවා වළක්වා ගත යුතු අතර අනෙක් ඒවා ආරක්ෂිත වන අතර අවම අවදානමකින් පරිභෝජනය කළ හැකිය.

 මෙන්න වඩාත් සුලභ ආහාර ආකලන 12 ක් සහ ඔබේ ආහාර වේලෙන් බැහැරව සිටිය යුතු නිර්දේශයන්.

 1. මොනොසෝඩියම් ග්ලූටමේට් (MSG)

 මොනොසෝඩියම් ග්ලූටමේට් නොහොත් එම්එස්ජී යනු රසවත් කෑමවල රසය තීව්‍ර කිරීමට සහ වැඩි දියුණු කිරීමට භාවිතා කරන පොදු ආහාර ආකලන ද්‍රව්‍යයකි.

 එය ශීත කළ රාත්‍රී භෝජන සංග්‍රහ, ලුණු සහිත සුලු කෑම සහ ටින් කළ සුප් වැනි විවිධාකාර සැකසූ ආහාර වලින් සොයාගත හැකිය.  එය බොහෝ විට අවන්හල් සහ ක්ෂණික ආහාර ස්ථානවල ආහාර වලට එකතු වේ.

 1969 දී මීයන් පිළිබඳ කරන ලද අධ්‍යයනයකින් එම්එස්ජී දැඩි මතභේදයට තුඩු දී තිබේ. විශාල ප්‍රමාණයක් හානිකර ස්නායු බලපෑම් ඇති කරන අතර වර්ධනය හා සංවර්ධනය අඩපණ වී ඇත.

 කෙසේ වෙතත්, මෙම ආකලන මිනිස් මොළයේ සෞඛ්‍යයට කිසිදු බලපෑමක් ඇති නොකරනු ඇත, එයට රුධිර-මොළයේ බාධකය තරණය කළ නොහැක.

 සමහර නිරීක්ෂණ අධ්‍යයනයන්හි දී MSG පරිභෝජනය බර වැඩිවීම හා පරිවෘත්තීය සින්ඩ්‍රෝමය සමඟ සම්බන්ධ වී ඇතත්, වෙනත් පර්යේෂණවලින් කිසිදු සම්බන්ධයක් සොයාගෙන නැත.

 එසේ පැවසුවහොත්, සමහර පුද්ගලයින්ට MSG කෙරෙහි සංවේදීතාවයක් ඇති අතර විශාල ප්‍රමාණයක් ආහාරයට ගැනීමෙන් පසු හිසරදය, දහඩිය දැමීම සහ හිරිවැටීම වැනි රෝග ලක්ෂණ අත්විඳිය හැකිය.

 එක් අධ්‍යයනයක දී, MSG සංවේදී බව වාර්තා කළ පුද්ගලයින් 61 දෙනෙකුට MSG ග්‍රෑම් 5 ක් ලබා දී ඇත.

 සිත්ගන්නා කරුණ නම්, 36% ක් MSG වලට අහිතකර ප්‍රතික්‍රියාවක් අත්විඳ ඇති අතර MSG සංවේදීතාව සමහර පුද්ගලයින් සඳහා නීත්‍යානුකූල සැලකිල්ලක් විය හැකිය.

 MSG පරිභෝජනය කිරීමෙන් පසු ඔබට කිසියම්  ඍණාත්මක අතුරු ආබාධයක් අත්විඳින්නේ නම්, එය ඔබේ ආහාර වේලෙන් බැහැරව තබා ගැනීම වඩාත් සුදුසුය.

 එසේ නොමැතිනම්, ඔබට MSG ඉවසිය හැකි නම්, අහිතකර අතුරු ආබාධ ඇතිවීමේ අවදානමකින් තොරව එය ආරක්ෂිතව පරිභෝජනය කළ හැකිය.

 සාරාංශය

 බොහෝ සැකසූ ආහාරවල රසය වැඩි කිරීමට MSG භාවිතා කරයි.  සමහර පුද්ගලයින්ට MSG කෙරෙහි සංවේදීතාවයක් තිබිය හැකි නමුත් එය මධ්‍යස්ථව භාවිතා කරන විට එය බොහෝ දෙනෙකුට ආරක්ෂිත වේ.

 2. කෘතිම ආහාර වර්ණක

 කෘතිම ආහාර වර්ණක භාවිතා කරනුයේ ඉටිපන්දම් සිට රසකැවිලි දක්වා සියල්ලේ පෙනුම දීප්තිමත් කිරීමට සහ වැඩි දියුණු කිරීමට ය.

 කෙසේවෙතත්, මෑත වසරවලදී, සෞඛ්‍යයට ඇතිවිය හැකි බලපෑම් පිළිබඳව බොහෝ කනස්සල්ලට පත්ව ඇත.  නිල් 1, රතු 40, කහ 5 සහ කහ 6 වැනි විශේෂිත ආහාර සායම් සමහර පුද්ගලයින්ගේ අසාත්මිකතා ප්‍රතික්‍රියා සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත .

 මීට අමතරව, එක් සමාලෝචනයක් වාර්තා කළේ කෘතිම ආහාර වර්ණ ගැන්වීම ළමුන් තුළ අධි ක්‍රියාකාරීත්වය ප්‍රවර්ධනය කළ හැකි බවයි, නමුත් තවත් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ සමහර දරුවන් අනෙක් අයට වඩා සංවේදී විය හැකි බවයි.

 ඇතැම් ආහාර සායම්වල පිළිකා ඇති විය හැකි බලපෑම් පිළිබඳව ද අවධානය යොමු වී තිබේ.

 රතු 3, එරිත්රෝසීන් ලෙසද හැඳින්වේ, සමහර සත්ව අධ්‍යයනයන්හි තයිරොයිඩ් ග්‍රන්ථියේ අවදානම වැඩි කරන බව පෙන්වා දී ඇති අතර, එය බොහෝ ආහාර වල රතු 40 මගින් ප්‍රතිස්ථාපනය කරයි.

 කෙසේ වෙතත්, සත්ව අධ්‍යයන කිහිපයකින් සොයාගෙන ඇත්තේ වෙනත් ආහාර සායම් පිළිකා ඇති කරන කිසිදු බලපෑමක් සමඟ සම්බන්ධ නොවන බවයි.

 කෙසේ වෙතත්, මිනිසුන් සඳහා කෘතිම ආහාර වර්ණ ගැන්වීමේ ආරක්ෂාව සහ විභව සෞඛ්‍යමය බලපෑම් තක්සේරු කිරීම සඳහා වැඩි පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.

 කෙසේ වෙතත්, ආහාර සායම් මූලික වශයෙන් සැකසූ ආහාර වල දක්නට ලැබෙන අතර එය සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලකට සීමා විය යුතුය.  වැදගත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථ වැඩි සහ ස්වාභාවිකවම කෘතිම ආහාර වර්ණ ගැන්වීමෙන් තොර සම්පූර්ණ ආහාර සඳහා නිතරම තෝරා ගන්න.

 සාරාංශය

 කෘතිම ආහාර වර්ණ ගැන්වීම සංවේදී දරුවන්ගේ අධි ක්‍රියාකාරීත්වය ප්‍රවර්ධනය කළ හැකි අතර අසාත්මිකතා ඇති කරයි.  සත්ව අධ්‍යයන වලදී රතු 3 තයිරොයිඩ් ග්‍රන්ථියේ අවදානම වැඩි කරන බව පෙන්වා දී ඇත.

 3. සෝඩියම් නයිට්‍රයිට්

 සැකසූ මස් වල නිතර දක්නට ලැබෙන සෝඩියම් නයිට්‍රයිට් බැක්ටීරියා වර්ධනය වීම වැළැක්වීම සඳහා කල් තබා ගන්නා ද්‍රව්‍යයක් ලෙස ක්‍රියා කරන අතරම ලුණු රසයක් සහ රතු පැහැයට හුරු රෝස පැහැයක් එක් කරයි.

 අධික තාපයකට නිරාවරණය වන විට සහ ඇමයිනෝ අම්ල පවතින විට, නයිට්‍රයිට් වලට නයිට්‍රොසැමයින් බවට පත්විය හැකි අතර එය සෞඛ්‍යයට අහිතකර බලපෑම් ඇති කළ හැකිය.

 එක් සමාලෝචනයක් පෙන්නුම් කළේ නයිට්‍රයිට් සහ නයිට්‍රොසැමයින් වැඩි ප්‍රමාණයක් ආමාශ පිළිකා ඇතිවීමේ වැඩි අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති බවයි.

 තවත් බොහෝ අධ්‍යයනයන්හි සමාන සම්බන්ධතාවයක් සොයාගෙන ඇති අතර, සැකසූ මස් වැඩිපුර ආහාරයට ගැනීම කොලරෙක්ටල්, පියයුරු සහ මුත්‍රාශයේ පිළිකා ඇතිවීමේ වැඩි අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ විය හැකි බව වාර්තා කරයි.

 වෙනත් අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ නයිට්‍රොසැමයින් නිරාවරණය පළමු වර්ගයේ දියවැඩියාවට සම්බන්ධ විය හැකි නමුත් සොයාගැනීම් නොගැලපෙන බවයි.

 කෙසේ වෙතත්, ඔබ සෝඩියම් නයිට්‍රයිට් සහ සැකසූ මස් අවම වශයෙන් තබා ගැනීම වඩාත් සුදුසුය.  සැකසූ මස් සහ සෞඛ්‍ය සම්පන්න ප්‍රෝටීන් ප්‍රභවයන් සඳහා බේකන්, සොසේජස්, හොට් ඩෝග් සහ හැම් වැනි සැකසූ මස් මාරු කිරීමට උත්සාහ කරන්න.

 කුකුළු මස්, හරක් මස්, මාළු,ඌරු මස්, රනිල කුලයට අයත් ඇට වර්ග, බිත්තර සහ ටෙම්පේ යනු සැකසූ මස් වෙනුවට ඔබේ ආහාර වේලට එකතු කළ හැකි රසවත් ඉහළ ප්‍රෝටීන් සහිත ආහාර කිහිපයක් පමණි.

 සාරාංශය

 සෝඩියම් නයිට්‍රයිට් යනු සැකසූ මස් වල බහුලව භාවිතා වන අමුද්‍රව්‍යයක් වන අතර එය නයිට්‍රොසැමයින් නම් හානිකර සංයෝගයක් බවට පරිවර්තනය කළ හැකිය.  නයිට්‍රයිට් සහ සැකසූ මස් වැඩිපුර ආහාරයට ගැනීම පිළිකා වර්ග කිහිපයක වැඩි අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ විය හැකිය.

 4. ගුවාර් ගම්

 ගුවර් ගම් යනු ආහාර  ඝණීකරනය කිරීමට හා බැඳීමට භාවිතා කරන දිගු දාම කාබෝහයිඩ්‍රේටයකි.  එය ආහාර කර්මාන්තයේ බහුලව භාවිතා වන අතර අයිස්ක්‍රීම්,  සෝස් සහ සුප් වලින් සොයාගත හැකිය.

 ගුවර් සෞඛ්‍යමය ප්‍රතිලාභ රාශියක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත.  නිදසුනක් වශයෙන්, එක් අධ්‍යයනයකින් පෙන්නුම් කළේ බඩ පිපීම සහ මලබද්ධය වැනි කෝපාවිෂ්ට බඩවැල් සින්ඩ්‍රෝම් වල රෝග ලක්ෂණ අඩු කරන බවයි.

 අධ්‍යයන තුනක් සමාලෝචනය කිරීමෙන් හෙළි වූයේ ආහාර වේලක් සමඟ ගුවර් ගම් පානය කළ පුද්ගලයින්ට පූර්ණ හැඟීම වැඩි වී ඇති අතර දවස පුරාම සුලු කෑමෙන් කැලරි අඩු ප්‍රමාණයක් ආහාරයට ගත් බවයි .

 ගුවර් ගම් මඟින් රුධිරයේ සීනි සහ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කිරීමට උපකාරී වන බව වෙනත් පර්යේෂණයන් පෙන්වා දෙයි .

 කෙසේ වෙතත්, ඉහළ ගුවර්  සෞඛ්‍යයට අහිතකර බලපෑම් ඇති කළ හැකිය.

 මෙයට හේතුව එහි ප්‍රමාණය මෙන් 10 සිට 20 ගුණයක් ඉදිමීමයි. එමඟින් ආහාරයට හෝ කුඩා අන්ත්‍රය අවහිර වීම වැනි ගැටළු ඇති විය හැකිය.

 ගුවර්  සමහර පුද්ගලයින් තුළ වායුව, ඉදිමීම හෝ කැක්කුම වැනි මෘදු රෝග ලක්ෂණ ඇති කරයි 

 කෙසේවෙතත්, ගුවර්  සාමාන්‍යයෙන් ආරක්ෂිත යැයි සැලකේ.

 සාරාංශය

 ගුවර් ගම් යනු ආහාර ඝණීකරනය කිරීමට හා බැඳීමට භාවිතා කරන දිගු දාම කාබෝහයිඩ්‍රේටයකි.  එය වඩා හොඳ ආහාර ජීර්ණ සෞඛ්‍යය, රුධිරයේ සීනි මට්ටම සහ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම මෙන්ම පූර්ණත්වය පිළිබඳ හැඟීම් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත.

 5. අධි-ෆෘක්ටෝස් ඉරිඟු සිරප්

 ඉහළ ෆෘක්ටෝස් ඉරිඟු සිරප් යනු ඉරිඟු වලින් සාදන ලද රසකාරකයකි.  එය නිතරම සෝඩා, යුෂ, රසකැවිලි  වර්ග සහ සුලු ආහාර වල දක්නට ලැබේ.

 එය ෆෘක්ටෝස් නම් සරල සීනි වර්ගයකින් පොහොසත් වන අතර එය අධික ලෙස පරිභෝජනය කරන විට බරපතල සෞඛ්‍ය ගැටලු ඇති කළ හැකිය.

 විශේෂයෙන් ඉහළ ෆෘක්ටෝස් ඉරිඟු සිරප් බර වැඩිවීම හා දියවැඩියාව සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත.

 එක් අධ්‍යයනයක දී 32 දෙනෙක් ග්ලූකෝස් හෝ ෆෘක්ටෝස් සමඟ පැණි රස කළ පානයක් සති 10 ක් පානය කළහ.

 අධ්‍යයනය අවසන් වන විට, ෆෘක්ටෝස්-පැණිරස පානය මගින් බඩේ මේදය හා රුධිරයේ සීනි මට්ටම සැලකිය යුතු ලෙස වැඩි වූ අතර ග්ලූකෝස් පැණි රස කළ බීම  හා සසඳන විට ඉන්සියුලින් සංවේදීතාව අඩු විය.

 පරීක්ෂණ නල සහ සත්ව අධ්‍යයනයන් මගින් ද ෆෘක්ටෝස් සෛල තුළ දැවිල්ල ඇති කළ හැකි බව සොයාගෙන ඇත.

 හෘද රෝග, පිළිකා සහ දියවැඩියාව  ඇතුළු බොහෝ නිධන්ගත තත්වයන් සඳහා දැවිල්ල ප්‍රධාන කාර්යභාරයක් ඉටු කරනු ඇතැයි විශ්වාස කෙරේ.

 මීට අමතරව, ඉහළ ෆෘක්ටෝස් ඉරිඟු සිරප් ඔබේ ශරීරයට අවශ්‍ය වැදගත් විටමින් හා ඛනිජ කිසිවක් නොමැතිව හිස් කැලරි ප්‍රමාණයක් සහ ආහාර වලට සීනි එකතු කරයි.

 ඉහළ ෆෘක්ටෝස් ඉරිඟු සිරප් අඩංගු සීනි සහිත ආහාර සහ ආහාර මඟ හැරීම වඩාත් සුදුසුය.

 ඒ වෙනුවට, සීනි එකතු නොකර සම්පූර්ණ, සැකසූ ආහාර සඳහා ගොස් ස්ටේවියා, යකොන් සිරප් හෝ නැවුම් පලතුරු සමඟ ඒවා රසවත් කරන්න.

 සාරාංශය

 අධි- ෆෘක්ටෝස් ඉරිඟු සිරප් බර වැඩිවීම, දියවැඩියාව සහ දැවිල්ල සමඟ සම්බන්ධ වේ.  එය හිස් කැලරි ද ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර ඔබේ ආහාර වේලට කැලරි හැර අන් කිසිවක් දායක නොවේ.

 6. කෘතිම රසකාරක

 කැලරි ප්‍රමාණය අඩු කරන අතරම මිහිරි බව වැඩි දියුණු කිරීම සඳහා කෘතිම රසකාරක බොහෝ ආහාර හා පාන වර්ග වල භාවිතා වේ.

 කෘතිම රසකාරක වර්ග අතරට ඇස්පාර්ටේම්, සුක්‍රලෝස්, සැචරින් සහ ඇසිසල්ෆේම් පොටෑසියම් ඇතුළත් වේ.

 කෘතිම රසකාරක මගින් බර අඩු කර ගැනීමට සහ රුධිරයේ සීනි මට්ටම පාලනය කිරීමට උපකාරී වන බව අධ්‍යයනවලින් පෙනී යයි.

 එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ සති 10 ක් තිස්සේ කෘතිම රසකාරක අඩංගු අතිරේකයක් පරිභෝජනය කළ පුද්ගලයින්ට කැලරි ප්‍රමාණය අඩු බවත්, සාමාන්‍ය සීනි පානය කරන අයට වඩා ශරීරයේ මේදය හා බර අඩු බවත්ය.

 තවත් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ දියවැඩියාවෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින් 128 දෙනෙකුගේ  මාස තුනක කාලයක් සුක්‍රලෝස් පානය කිරීමෙන් රුධිරයේ සීනි පාලනය කෙරෙහි කිසිදු බලපෑමක් නොමැති බවයි.

 ඇස්පාර්ටේම් වැනි ඇතැම් කෘතිම රසකාරක සමහර පුද්ගලයින් තුළ හිසරදයක් ඇති කළ හැකි බව සලකන්න, සහ අධ්‍යයනවලින් පෙනී යන්නේ ඇතැම් පුද්ගලයින් එහි බලපෑම් කෙරෙහි වඩා සංවේදී විය හැකි බවයි.

 කෙසේවෙතත්, කෘත්‍රිම රසකාරක සාමාන්‍යයෙන් බොහෝ දෙනාට ආරක්ෂිත යැයි සැලකේ 

 කෙසේ වෙතත්, ඔබ කෘතිම රසකාරක භාවිතා කිරීමෙන් පසු කිසියම් ඍණාත්මක අතුරු ආබාධයක් අත්විඳින්නේ නම්, අමුද්‍රව්‍ය ලේබල් ප්‍රවේශමෙන් පරීක්ෂා කර ඔබේ ප්‍රමාණය සීමා කරන්න.

 සාරාංශය

 කෘතිම රසකාරක මගින් බර අඩු කර ගැනීම සහ රුධිරයේ සීනි පාලනය කිරීම ප්‍රවර්ධනය කළ හැකිය.  සමහර වර්ගවල හිසරදය වැනි මෘදු අතුරු ආබාධ ඇති විය හැකි නමුත් ඒවා සාමාන්‍යයෙන් ආරක්ෂිත යැයි සැලකේ.

 7. කැරජීනන්

 රතු මුහුදු පැලෑටි වලින් ලබාගත් කැරජීනන් විවිධ ආහාර නිෂ්පාදනවල  ඝණීකාරකයක්, ඉමල්සිෆයර් සහ කල් තබා ගන්නා ද්‍රව්‍යයක් ලෙස ක්‍රියා කරයි.

 කැරජීනන් වල පොදු ප්‍රභවයන් වන්නේ ආමන්ඩ් කිරි, ගෘහ චීස්, අයිස්ක්‍රීම්, කෝපි ක්‍රීම් සහ වීගන් චීස් වැනි කිරි රහිත නිෂ්පාදන ය.

 දශක ගණනාවක් තිස්සේ මෙම පොදු ආහාර ආකලනවල ආරක්ෂාව සහ එය සෞඛ්‍යයට ඇති විය හැකි බලපෑම් පිළිබඳව සැලකිලිමත් විය.

 එක් සත්ව අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ කැරජීනන් වලට නිරාවරණය වීමෙන් නිරාහාර රුධිර සීනි සහ ග්ලූකෝස් නොඉවසීම ඉහළ යන බවයි. විශේෂයෙන් අධික මේද සහිත ආහාර  සමඟ සංයෝජනය වන විට.

 ටෙස්ට් ටියුබ් සහ සත්ව අධ්‍යයනයන් මගින් සොයාගෙන ඇත්තේ කැරජීනන් දැවිල්ල ඇති කළ බවයි 

 Carrageenan ද ආහාර ජීර්ණ සෞඛ්‍යයට අහිතකර ලෙස බලපානු ඇතැයි විශ්වාස කරන අතර බඩවැල්වල ඇති වන තුවාල හා වර්ධනය සමඟ සම්බන්ධ විය හැකිය.

 අවාසනාවකට මෙන්, කැරජීනන් වල බලපෑම පිළිබඳ වර්තමාන පර්යේෂණ තවමත් ඉතා සීමිත වන අතර එය මිනිසුන්ට බලපාන්නේ කෙසේද යන්න තේරුම් ගැනීමට වැඩි අධ්‍යයන අවශ්‍ය වේ.

 ඔබ කැරජීනන් පරිභෝජනය සීමා කිරීමට තීරණය කරන්නේ නම්, කැරජීනන් රහිත වෙළඳ නාම සහ නිෂ්පාදන සොයා ගැනීමට ඔබට උදව් කළ හැකි මාර්ගගත සම්පත් ඕනෑ තරම් තිබේ.

 සාරාංශය

 පරීක්ෂණ නල සහ සත්ව අධ්‍යයනයන් මගින් සොයාගෙන ඇත්තේ කැරජීනන් අධික රුධිර සීනි ඇති කළ හැකි අතර බඩවැල්වල වණ හා වර්ධනයට හේතු විය හැකි බවයි.  එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ කලින් ඇති වූ ulcerative colitis නැවත ඇතිවීමට කැරජීනන් දායක වූ බවයි.

 8. සෝඩියම් බෙන්සොයිට්

 සෝඩියම් බෙන්සොයිට් යනු කාබනීකෘත බීම සහ , අච්චාරු, පළතුරු යුෂ සහ රසකැවිලි වැනි ආම්ලික ආහාර සඳහා බොහෝ විට එකතු කරන කල් තබා ගන්නා ද්‍රව්‍යයකි.

  අධ්‍යයන කිහිපයක් විසින් සලකා බැලිය යුතු අතුරු ආබාධ අනාවරණය කර ගෙන ඇත .

 නිදසුනක් වශයෙන්, එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ කෘතිම ආහාර වර්ණක සමඟ සෝඩියම් බෙන්සොයිට් සංයෝජනය කිරීමෙන් අවුරුදු 3 ක දරුවන් තුළ අධි ක්‍රියාකාරීත්වය වැඩි වන බවයි .

 තවත් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ විශ්ව විද්‍යාල සිසුන් 475 දෙනෙකුගේ සෝඩියම් බෙන්සොයිට් අඩංගු පාන වර්ග වැඩි වශයෙන් ලිංගාශ්‍රිත රෝග ලක්ෂණ සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති බවයි.

 විටමින් සී සමඟ සංයෝජනය වන විට, සෝඩියම් බෙන්සොයිට් බෙන්සීන් බවට පරිවර්තනය කළ හැකිය, එය පිළිකා වර්ධනයට සම්බන්ධ විය හැකි සංයෝගයකි .

 කාබනීකෘත බීම වල ඉහළම බෙන්සීන් සාන්ද්‍රණය අඩංගු වන අතර ආහාර හෝ සීනි රහිත පාන වර්ග බෙන්සීන් සෑදීමට වඩා වැඩි අවදානමක් ඇත .

 විවිධ ආහාර වල බෙන්සීන් සාන්ද්‍රණය විශ්ලේෂණය කරන ලද එක් අධ්‍යයනයකින් බෙන්සීන් 100 ppb ට වැඩි කෝලා සහ කෝල් ස්ලෝ සාම්පල සොයා ගත් අතර එය පානීය ජලය සඳහා ඊපීඒ විසින් නියම කර ඇති උපරිම දූෂක මට්ටමට වඩා 20 ගුණයකටත් වඩා වැඩිය.

 ඔබ සෝඩියම් බෙන්සොයිට් පරිභෝජනය අවම කිරීම සඳහා, ඔබේ ආහාරයේ ලේබල හොඳින් පරීක්ෂා කරන්න.

 විශේෂයෙන් බෙන්සොයික් අම්ලය, බෙන්සීන් හෝ බෙන්සොයිට් වැනි අමුද්‍රව්‍ය අඩංගු ආහාර ගැනීමෙන් වළකින්න, විශේෂයෙන් සිට්‍රික් අම්ලය හෝ ඇස්කෝර්බික් අම්ලය වැනි විටමින් සී ප්‍රභවයක් සමඟ සංයුක්ත වුවහොත්.

 සාරාංශය

 සෝඩියම් බෙන්සොයිට් අධි ක්‍රියාකාරීත්වය සමඟ සම්බන්ධ විය හැකිය.  විටමින් සී සමඟ සංයෝජනය වුවහොත් එය පිළිකා වර්ධනයට සම්බන්ධ විය හැකි බෙන්සීන් සංයෝගයක් ද විය හැකිය.

 9. ට්‍රාන්ස් මේදය

 ට්‍රාන්ස් මේද යනු අසංතෘප්ත මේද වර්ගයක් වන අතර එය හයිඩ්‍රජන්කරණයට භාජනය වී ඇති අතර එමඟින් රාක්කයේ ආයු කාලය වැඩි වන අතර නිෂ්පාදනවල අනුකූලතාව වැඩි වේ.

 බේක් කළ භාණ්ඩ, මාගරින්, මයික්‍රෝවේව් පොප්කෝන් සහ බිස්කට් වැනි සැකසූ ආහාර වර්ග බොහොමයක එය සොයාගත හැකිය.

 විශේෂයෙන්, බහුවිධ අධ්‍යයනයන් මගින් ට්‍රාන්ස් මේද වැඩි ප්‍රමාණයක් හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම සමඟ සම්බන්ධ කර ඇත.

 එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ ට්‍රාන්ස් මේද අධික ආහාර අනුභව කිරීමෙන් දැවිල්ල සලකුණු කිහිපයක් වැඩි වී ඇති බවයි. මෙය හෘද රෝග සඳහා ප්‍රධාන අවදානම් සාධකවලින් එකකි .

 ට්‍රාන්ස් මේද හා දියවැඩියාව අතර සම්බන්ධයක් තිබිය හැකි බව පර්යේෂණවලින් පෙනී යයි.

 කාන්තාවන් 84,941 ක් සමඟ කරන ලද විශාල අධ්‍යයනයකින් පෙන්නුම් කළේ ට්‍රාන්ස් මේදය අධික ලෙස ආහාරයට ගැනීම දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ 40% ක ඉහළ අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති බවයි.

 සැකසූ ආහාර ඔබේ ආහාර වේලෙන් කපා ගැනීම ඔබේ ට්‍රාන්ස් මේදය ප්‍රමාණය අඩු කිරීමට පහසුම හා ඵලදායී ක්‍රමයයි.

 මාගරින් වෙනුවට බටර් භාවිතා කිරීම සහ ඔලිව් තෙල් හෝ පොල්තෙල් සඳහා එළවළු තෙල් මාරු කිරීම වැනි සරල ස්විච කිහිපයක් ඔබට කළ හැකිය.

 සාරාංශය

 ට්‍රාන්ස් මේද ආහාරයට ගැනීම දැවිල්ල, හෘද රෝග සහ දියවැඩියාව ඇතුළු සෞඛ්‍යයට අහිතකර බලපෑම් රාශියක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇත.

 10. කෘතිම රසකාරක

 කෘතිම රසකාරක යනු වෙනත් අමුද්‍රව්‍යවල රසය අනුකරණය කිරීම සඳහා නිර්මාණය කරන ලද රසායනික ද්‍රව්‍යයකි.

 පොප්කෝන් සහ කැරමල් සිට පළතුරු සහ ඉන් ඔබ්බට විවිධ රසයන් අනුකරණය කිරීමට ඒවා භාවිතා කළ හැකිය.

 සත්ව කෘති මගින් සොයාගෙන ඇත්තේ මෙම කෘතිම රසයන් සෞඛ්‍යයට යම් බලපෑමක් ඇති කළ හැකි බවයි.

 එක් අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ මීයන් තුළ රතු රුධිර සෛල නිෂ්පාදනය දින හතක් කෘතිම රසකාරක ලබා දීමෙන් පසුව සැලකිය යුතු ලෙස අඩු වී ඇති බවයි.

 එපමණක් නොව, චොකලට්, බිස්කට් සහ ස්ට්‍රෝබෙරි වැනි රසයන් ද ඔවුන්ගේ අස්ථි ඇටමිදුළුවල සෛල වලට විෂ සහිත බලපෑමක් ඇති කරන බව සොයා ගන්නා ලදී.

 ඒ හා සමානව, තවත් සත්ව අධ්‍යයනයකින් හෙළි වූයේ මිදි,  සහ දොඩම් කෘතිම රසකාරක මගින් සෛල බෙදීම වළක්වන අතර මීයන් තුළ ඇති ඇට මිදුළු සෛල වලට විෂ සහිත බවය 

 කෙසේ වෙතත්, මෙම අධ්‍යයනයන් ඔබ ආහාරවල සොයා ගත හැකි ප්‍රමාණයට වඩා වැඩි සාන්ද්‍රිත මාත්‍රාවක් භාවිතා කළ බව මතක තබා ගන්න, ආහාරවල අඩංගු ප්‍රමාණයන්හි කෘතිම රසකාරක මිනිසුන්ට බලපාන්නේ කෙසේද යන්න තීරණය කිරීම සඳහා වැඩිදුර පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.

 මේ අතර, ඔබට කෘතිම රසකාරක පානය සීමා කිරීමට අවශ්‍ය නම්, ඔබේ ආහාරවල අමුද්‍රව්‍ය ලේබලය පරීක්ෂා කරන්න.

 “චොකලට් රසකාරක” හෝ “කෘතිම රසකාරක” වෙනුවට අමුද්‍රව්‍ය ලේබලය මත “චොකලට්” හෝ “කොකෝවා” සොයන්න.

 සාරාංශය

 සමහර සත්ව අධ්‍යයනයන් මගින් සොයාගෙන ඇත්තේ කෘතිම රසකාරක අස්ථි ඇටමිදුළු සෛල වලට විෂ විය හැකි බවයි.  මිනිසුන් තුළ ඇති වන බලපෑම් තක්සේරු කිරීම සඳහා වැඩි පර්යේෂණ අවශ්‍ය වේ.

 11. යීස්ට් සාරය

 යීස්ට් සාරය ස්වයංක්‍රීය යීස්ට් සාරය හෝ හයිඩ්‍රොලයිස් කළ යීස්ට් සාරය ලෙසද හැඳින්වේ. රසය වැඩි කිරීම සඳහා චීස්, සෝයා සෝස් සහ ලුණු සහිත ස්නැක් වැනි රසවත් ආහාර වලට එකතු කරනු ලැබේ.

 එය සාදා ඇත්තේ උණුසුම් පරිසරයක සීනි සහ යීස්ට් සංයෝජනය කිරීමෙන් පසුව එය කේන්ද්‍රාපසාරී භ්‍රමණයකින් සහ යීස්ට් වල සෛල බිත්ති බැහැර කිරීමෙනි.

 යීස්ට් සාරයේ ග්ලූටමේට් අඩංගු වන අතර එය බොහෝ ආහාර වල ස්වාභාවිකව ඇති ඇමයිනෝ අම්ල වර්ගයකි.

 මොනොසෝඩියම් ග්ලූටමේට් (එම්එස්ජී) මෙන් ග්ලූටමේට් සහිත ආහාර අනුභව කිරීමෙන් හිසරදය, හිරිවැටීම සහ ඉදිමීම වැනි මෘදු රෝග ලක්ෂණ ඇති විය හැක.  

 මීට අමතරව, යීස්ට් සාරය සෝඩියම් සාපේක්ෂව ඉහළ අගයක් ගන්නා අතර සෑම තේ හැන්දක මිලිග්‍රෑම් 400 ක් (ග්‍රෑම් 8) ඇත.

 සෝඩියම් ප්‍රමාණය අඩු කිරීම රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමට උපකාරී වන බව පෙන්වා දී ඇත, විශේෂයෙන් අධි රුධිර පීඩනය ඇති පුද්ගලයින්ට.

 කෙසේ වෙතත්, බොහෝ ආහාර වල අඩංගු වන්නේ යීස්ට් නිස්සාරක කුඩා ප්‍රමාණයක් පමණි, එබැවින් යීස්ට් නිස්සාරණයේ ඇති ග්ලූටමේට් සහ සෝඩියම් බොහෝ මිනිසුන්ට බොහෝ ගැටලු ඇති නොකරයි.

 ඔබට ඍණාත්මක ප්‍රතිඵල  අත්විඳින්නේ නම්, යීස්ට් සාරය සමඟ සැකසූ ආහාර ගැනීම සීමා කිරීම සහ ඔබේ ආහාර වේලට වඩා නැවුම්, සම්පූර්ණ ආහාර එකතු කිරීම සලකා බලන්න.

 සාරාංශය

 යීස්ට් සාරය සෝඩියම් අධික වන අතර ග්ලූටමේට් අඩංගු වන අතර එමඟින් සමහර පුද්ගලයින් තුළ රෝග ලක්ෂණ මතු විය හැකිය.  ආහාර සඳහා යීස්ට් සාරය සුළු ප්‍රමාණයක් පමණක් එකතු කර ඇති නිසා, එය බොහෝ දෙනෙකුට ගැටළු ඇති කිරීමට ඉඩක් නැත.

 බොටම් ලයින්

 සමහර ආහාර ආකලන සමහර භයානක අතුරු ආබාධ සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති අතර, සෞඛ්‍ය සම්පන්න ආහාර වේලක කොටසක් ලෙස ආරක්ෂිතව පරිභෝජනය කළ හැකි තවත් බොහෝ දේ ඇත.

 සිල්ලර බඩු සාප්පු යාමේදී ඔබේ ආහාර පාලනය කර ගැනීමට සහ ඔබේ ප්‍රියතම ආහාර වලට සැබවින්ම එකතු කරන්නේ කුමක්ද යන්න තීරණය කිරීමට අමුද්‍රව්‍ය ලේබල් කියවීම ආරම්භ කරන්න.

 මීට අමතරව, සැකසූ හා ඇසුරුම් කළ ආහාර කපා හැරීමට උත්සාහ කරන්න. ඔබේ ආහාර ආකලන අවම කිරීම සඳහා ඔබේ ආහාරයට තවත් නැවුම් අමුද්‍රව්‍ය ඇතුළත් කරන්න.


Comments